Scuba Diving: Η μαγεία του βυθού

Φέτος το καλοκαίρι, εκμεταλλευτείτε την, ούτως ή άλλως, πολύωρη παραμονή στη θάλασσα για να ζήσετε μία πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία, τη γνωριμία με την αθέατη πλευρά της. Το in2life συγκέντρωσε όλες τις λεπτομέρειες για τις σχολές, τα μαθήματα, τα διπλώματα και τις βουτιές ”γνωριμίας”, για να μη χρειαστεί να... μείνετε στην επιφάνεια.
Scuba Diving: Η μαγεία του βυθού

της Ηρώς Κουνάδη

Η μυστηριώδης γοητεία του ”ανεξερεύνητου 70%” της Γης, η αδρεναλίνη ενός extreme sport, η μαγεία της σιωπής, η επαφή με το υδάτινο στοιχείο, οι πολύχρωμες εικόνες στο μπλε φόντο του βυθού... Οι αιτιολογήσεις για την έλξη που ασκούν οι καταδύσεις σε όλο και περισσότερο κόσμο τα τελευταία χρόνια είναι αναρίθμητες –όσες και οι συγκινήσεις που γνωρίζει όποιος ασχοληθεί έστω και μία φορά με το άθλημα.

Όπως συχνά λένε οι δάσκαλοι υποψήφιων αυτοδυτών, ”πολλοί έρχονται, λίγοι φεύγουν”. Ο θαλάσσιος κόσμος είναι μαγευτικός –για τη διαφορετικότητά του, τη γοητεία του, το μυστήριό του– και η εξερεύνησή του εθιστική. Η αυτόνομη κατάδυση, περισσότερο γνωστή ως scuba diving, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους πραγματοποίησης της εξερεύνησης αυτής, κυρίως λόγω του ότι επιτρέπει μεγαλύτερη παραμονή.

Η αρχή του μεγάλου έρωτα με το βυθό συνήθως γίνεται με τη λεγόμενη ”κατάδυση γνωριμίας”. Το πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει μία ή δύο ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης – εξοικείωσης με το άθλημα, τον εξοπλισμό και τα μέτρα ασφαλείας και μία κατάδυση σε μικρό βάθος.

Τα καλά νέα είναι ότι με την κατάδυση γνωριμίας έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις μαγευτικές εικόνες του βυθού, να πάρετε μια γεύση από τη γοητεία του και την αίσθηση περιπέτειας που προσφέρει, χωρίς τη ”φασαρία” του διαβάσματος, των εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος και της ενοικίασης εξοπλισμού. Τα κακά νέα είναι ότι, μετά την πρώτη σας επαφή με το βυθό, δύσκολα θα ξεκολλήσετε. Πράγμα που σημαίνει ότι την προαναφερθείσα ”φασαρία” μάλλον δε θα τη γλιτώσετε.

Το επόμενο στάδιο είναι ο κύκλος μαθημάτων για το δίπλωμα ”Open Water Diver” που παρέχεται από το διεθνή καταδυτικό οργανισμό PADI, με τον οποίο συνεργάζονται τα περισσότερα ελληνικά εκπαιδευτικά κέντρα, ή, ελληνιστί, το ”πρώτο αστέρι”.

Η διάρκεια των μαθημάτων ποικίλλει ανάλογα με τη σχολή στην οποία πραγματοποιούνται, και περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα και καταδύσεις με μπουκάλες σε πισίνα και θάλασσα. Μετά το πέρας των μαθημάτων, οι υποψήφιοι αυτοδύτες περνούν από γραπτή αξιολόγηση, η οποία τους εξασφαλίζει το πρώτο τους δίπλωμα, το οποίο αποτελεί το διαβατήριο για αυτόνομες καταδύσεις σε βάθος έως 18 μέτρα, χωρίς τη συνοδεία εκπαιδευτικού.

Από αυτό το σημείο και πέρα, μπορείτε να σταματήσετε την εκπαίδευση και να πραγματοποιείτε αυτόνομες καταδύσεις ή να συνεχίσετε σε κάποιο ”προχωρημένο” πρόγραμμα για την απόκτηση εμπειρίας ή ειδικότητας (night diver, nitrox, wreck diver κλπ).

Το κόστος για την κατάδυση γνωριμίας είναι περίπου 50 ευρώ, ενώ για τα μαθήματα των αρχαρίων περίπου 350 ευρώ –συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων, του εξοπλισμού και των εξετάσεων.

Τόσο στην Αττική όσο και σε πολλά νησιά λειτουργούν εξειδικευμένα εκπαιδευτικά κέντρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου –με το καλοκαίρι, βέβαια, να αποτελεί τη δημοφιλέστερη περίοδο εξάσκησης. Εμείς ξεχωρίσαμε ορισμένα και σας τα παρουσιάζουμε, για να διευκολύνουμε την αναζήτησή σας.

* Aqua Divers Club (48o χλμ. λεωφόρου Σουνίου, στην περιοχή της Αναβύσσου, ξενοδοχείο Καλυψώ, τηλ. 2291053461). Η εκπαίδευση για το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει 9 συνολικά βουτιές- 5 στα ρηχά και 4 στα βαθιά. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα της ”βουτιάς γνωριμίας”- την καλύτερη και οικονομικά πιο προσιτή εισαγωγή στον κόσμο του βυθού.

* Atlantis Diving (Αγίου Κωνσταντίνου 27 & Σκοπέλου, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9762777). Η εκπαίδευση για την απόκτηση του πρώτου διπλώματος περιλαμβάνει έξι δίωρα θεωρητικά μαθήματα, πέντε μαθήματα σε πισίνα και τέσσερις καταδύσεις στη θάλασσα, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Σαρωνίδα.

* Mediterranean Dive Center (Παπαναστασίου 95, Καστέλλα, Πειραιάς, τηλ.: 210 4125376 & 210 4227537). Τα θεωρητικά μαθήματα διαρκούν 12 ώρες και ολοκληρώνονται σε 2 έως 4 ημέρες, ενώ οι καταδύσεις πραγματοποιούνται σε δύο ημέρες (δύο την ημέρα) στο πρώτο λιμανάκι της Βουλιαγμένης και την πλαζ του Αγίου Κοσμά.

* Divers Club (Λεωφ. Μαραθώνα 417, Μαραθώνας, τηλ.: 22940 69196). Τα θεωρητικά μαθήματα διαρκούν 14 ώρες, και οι καταδύσεις πραγματοποιούνται στα Δικαστικά Μαραθώνα, σε ελεγχόμενο περιβάλλον για υποβρύχιες δραστηριότητες. Το χειμώνα τα πρακτικά μαθήματα πραγματοποιούνται σε θερμαινόμενη πισίνα.

* Mares Athens Diving Club (Βασ. Σοφίας 24, 151 24 Μαρούσι, τηλ.: 210 6140148). Το ευέλικτο πρόγραμμα της συγκεκριμένης σχολής δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες θεωρητικών μαθημάτων –το πρόγραμμα προχωράει ανάλογα με την ταχύτητα εκμάθησης ενοτήτων του κάθε σπουδαστή. Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει 5 μαθήματα πισίνας και 4 καταδύσεις στη θάλασσα.

* Καταδυτικό Κέντρο Πατεράκη (Ήρας 32, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9680547). Το πρόγραμμα αποτελείται από 6 εκπαιδευτικά σεμινάρια και περιλαμβάνει εγχειρίδια, προβολή video, καταδυτικό ημερολόγιο και πίνακες αποσυμπίεσης.

Τέλος, καταδυτικές εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας διοργανώνονται τακτικά από τα εκπαιδευτικά κέντρα, αλλά και από την Trekking Hellas, η οποία διοργανώνει εκδρομές στα νησιά του Σαρωνικού, τη Χαλκιδική και τη Λέσβο, με τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ το άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 210 3310323-26.

Για ακόμη δυνατότερες συγκινήσεις, απευθυνθείτε στο Hydra Travel (Χ.Τρικούπη 56, Πειραιάς, τηλ.: 210 4284505, 210 4284202) που ειδικεύεται στον καταδυτικό τουρισμό στο εξωτερικό. Για την περίπτωση που δυσκολεύεστε να επιλέξετε ανάμεσα στα πολυάριθμα πακέτα εκδρομών, εμείς μάθαμε ότι ο top προορισμός για τους έμπειρους δύτες είναι η Ερυθρά Θάλασσα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v