Μπορώ να είμαι υπέρβαρος και υγιής;

Είναι τόσο κακό κάποιος να είναι υπέρβαρος; Τι γίνεται αν ασκείται; Όσα πρέπει να ξέρεις για να… ηρεμήσεις.
Μπορώ να είμαι υπέρβαρος και υγιής;
Βλέπεις κάποιον υπέρβαρο να ασκείται και θεωρείς ότι δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι υγιής;

Πριν απαντήσεις, σκέψου το εξής: Η επιστήμη λέει ότι αν κάποιος είναι υπέρβαρος, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι fit ή υγιής.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι δείχνει ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ζουρδό, Διατροφολόγο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο δείκτης μάζας σώματος είναι μία μαθηματική εξίσωση, μία εξαιρετικά χρήσιμη εξίσωση, ιδιαίτερα σε έρευνες που γίνονται μέσω τηλεφώνου με χιλιάδες συμμετέχοντες, όπου ο ερευνητής μπορεί γρήγορα να συλλέξει γρήγορα βασικά δεδομένα, χωρίς φυσική παρουσία.

Όμως ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένα από τα πολλά εργαλεία για να διαγνώσουμε εάν ένας άνθρωπος πρέπει να χάσει λίπος. Πέραν του ΔΜΣ, υπάρχουν άλλοι σημαντικές δείκτες υγείας, όπως η περιφέρεια της μέσης.  Συγκεκριμένα, η μέτρηση της περιφέρεια της μέσης θεωρείται πια μία πολύ σημαντική μέτρηση, που παρέχει περαιτέρω πληροφόρηση για το αν ένας άνθρωπος πρέπει να μπει στην διαδικασία να αδυνατίσει.

Κλασικό παράδειγμα του ότι ο ΔΜΣ δεν παρέχει πάντα την απόλυτη αλήθεια σε αθλητές με μεγάλη μυϊκή ανάπτυξη, όπου κάποιος αθλητής μπορεί να είναι υπέρβαρος βάσει του ΔΜΣ αλλά η περιφέρεια της μέσης του να είσαι σε φυσιολογικά πλαίσια.

Για να προσδιορίσουμε λοιπόν τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις, ο ΔΜΣ θα πρέπει να συνδυάζεται με την περίμετρο της μέσης. Για να μειωθεί ο κίνδυνος ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τα άτομα με ΔΜΣ 25-29,9 (υπέρβαρα) και 30-34,9 (παχύσαρκα επιπέδου 1) θα πρέπει να έχουν μέγεθος μέσης όχι μεγαλύτερο από 89 εκατοστά για τις γυναίκες και 102 εκατοστά για τους άνδρες (για άτομα με ΔΜΣ άνω των 35, η μέτρηση της μέσης δεν αποτελεί έγκυρο δείκτη παραγόντων κινδύνου).

Μπορώ λοιπόν να είμαι υπέρβαρος και υγιής;

Φυσικά, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του 1998, Clinical Guidelines on the Identification, Evaluation and Treatment of Overweight and Obesity in Adults.

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα μπορούν να θεωρηθούν υγιή εάν το μέγεθος της μέσης τους είναι μικρότερο από 89 εκατοστά για τις γυναίκες ή 102 εκατοστά για τους άνδρες και εάν δεν έχουν δύο ή περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις:

Υψηλή πίεση του αίματος

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Υψηλή χοληστερόλη

Οι οδηγίες επισημαίνουν ότι τα υπέρβαρα άτομα δεν πρέπει να παίρνουν επιπλέον βάρος και, κατά προτίμηση, να χάσουν μερικά κιλά. Άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, επηρεάζουν επίσης το κατά πόσο κάποιος θεωρείται υγιής.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η παχυσαρκία και οι ασθένειες με τις οποίες σχετίζεται, στοιχίζουν πολλές ζωές κάθε χρόνο. Ο ετήσιος αριθμός αρχικά υπολογιζόταν σε 400.000, αλλά πρόσφατα αναθεωρήθηκε σε 112.000, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα λιποβαρή και παχύσαρκα άτομα είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Ένα πράγμα που προκάλεσε τεράστια έκπληξη, ήταν ότι η μελέτη δεν βρήκε αυξημένο κίνδυνο θανάτου για τα υπέρβαρα άτομα (αυτά με ΔΜΣ 25-29,9), υποδηλώνοντας ότι τα άτομα με λίγα παραπάνω κιλά, αλλά κατά τα άλλα υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να είναι σχετικά υγιή.

Μην τρέξεις όμως ακόμα στο ζαχαροπλαστείο να τσακίσεις ένα προφιτερόλ. Αυτά τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα μόνο εάν και οι άλλοι παράγοντες είναι υπό έλεγχο, όπως η περίμετρος της μέσης, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή, το (μη) κάπνισμα και η έλλειψη σημαντικών ιατρικών προβλημάτων ή οικογενειακού ιστορικού για χρόνιες παθήσεις.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, ειδικά για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση. Το υπερβολικό βάρος εξακολουθεί να αποτελεί μια κατάσταση που χρήζει βελτίωσης, ενώ η καλύτερη γραμμή άμυνας είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής.

Η ουσία είναι ότι το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης φαίνεται να είναι πιο σημαντικό από το βάρος σου, εκτός και αν είσαι στο στάδιο της παχυσαρκίας.

Και αν όλα αυτά σου φαίνονται πολύπλοκα, μην ανησυχείς. Νέες πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφής, άσκησης, διαχείρισης βάρους και γενικής υγείας εμφανίζονται συνεχώς στον ορίζοντα.

Και ενώ η απλή φόρμουλα «θερμίδες μέσα θερμίδες έξω» είναι η βάση για τη διαχείριση του βάρους, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι άνθρωποι «βγαίνουν» σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Ο καθένας καίει θερμίδες και ασκείται με διαφορετικούς ρυθμούς, κάτι που επηρεάζει τον έλεγχο του βάρους. Πρόσθεσε σε αυτό και τον παράγοντα των γονιδίων , και καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια μοναδική φόρμουλα απώλειας βάρους για όλους.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι εξαιρετικά για την υγεία, είτε οδηγούν σε απώλεια βάρους, είτε όχι. Και το να χάσεις λίγο βάρος μπορεί να ενισχύσει την υγεία σου χωρίς απαραίτητα να αλλάξει τον ΔΜΣ σου προς το «φυσιολογικό» εύρος. Η απώλεια μόλις 5%-10% του σωματικού βάρους συνδέεται με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα και αρτηριακής πίεσης.

Και αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την «αθώωση» του υπερβολικού βάρους, αλλά περισσότερο μια αναγνώριση ότι η βελτίωση των συνηθειών ενός ατόμου – ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν την σωστή διατροφή και την τακτική άσκηση - είναι πιο σημαντική από τους αριθμούς στην ζυγαριά.

Με πληροφορίες από Web MD

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v