Γιατί δεν χάνω βάρος;

Προσπαθείς να χάσεις βάρος, όμως η ζυγαριά έχει κολλήσει; Δες τι μπορεί να φταίει και πώς θα το διορθώσεις.
Γιατί δεν χάνω βάρος;
της Χριστίνας Αλεξοπούλου, Διατροφολόγου

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά, βλέπουμε τη ζυγαριά να κολλάει γεγονός που σίγουρα μας απογοητεύει, αλλά και μας στενοχωρεί. Ας δούμε λοιπόν τι ενδέχεται να κάνουμε λάθος.

Παραλείπουμε γεύματα

Δεν είναι λίγες οι φορές που πιστεύουμε ότι παραλείποντας γεύματα, μειώνουμε τις ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνουμε και συνεπώς αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια βάρους. Έτσι όμως ενδέχεται να πεινάσουμε παραπάνω και να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα, αυξάνοντας την ημερήσια πρόσληψη.

Κατακρατήσεις

Αρκετές φορές δημιουργούνται στον οργανισμό κατακρατήσεις με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» το βάρος μας. Οι κατακρατήσεις μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, όπως η μειωμένη πρόσληψη υγρών μέσα στην ημέρα, η μειωμένη ούρηση, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού είτε απευθείας από το φαγητό είτε μέσω συσκευασμένων τροφίμων, καθώς και τη χρήση διαφόρων φαρμάκων όπως η κορτιζόνη και τα αντισταμινικά.

Αφαίρεση συγκεκριμένων φαγητών

Πολλοί, λόγω του άγχους να επιτύχουμε σύντομα την απώλεια που επιθυμούμε, κόβουμε από το διαιτολόγιό μας συγκεκριμένες τροφές, χωρίς να υπάρχει λόγος. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι πως όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για να παραμένουμε υγιείς, να τρεφόμαστε σωστά και να έχουμε ενέργεια μέσα στην ημέρα. Ο οργανισμός μας χρειάζεται και λίπος και υδατάνθρακες και πρωτεΐνη στο ημερήσιο πρόγραμμα, αρκεί να είναι σωστά κατανεμημένα στα γεύματα που θα καταναλώσουμε μέσα στην ημέρα.

Δεν μετράμε τις μερίδες

Το μέτρημα της ποσότητας και των μερίδων είναι σίγουρα μία βαρετή και χρονοβόρα διαδικασία, όμως είναι αναγκαία για να γίνεται η σωστή πρόσληψη θερμίδων ημερησίως, προκειμένου να επιτύχουμε την απώλεια βάρους που θέλουμε.

Δεν εστιάζουμε στην πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό από τα τρία άλλα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες και λίπος), κάτι που σημαίνει ότι θα μας χορτάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με την πρωτεΐνη κρατάμε ενεργοποιημένο τον μεταβολισμό μας, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε την απώλεια της μυϊκής μάζας.

Εστιάζουμε μόνο στην αερόβια άσκηση, ενώ χρειαζόμαστε και ασκήσεις για ενδυνάμωση

Σίγουρα η αερόβια άσκηση (ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα) βοηθάει στην απώλεια του βάρους με την καύση του λίπους, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνουμε και ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση, οι οποίες κρατούν ενεργοποιημένο το μεταβολισμό και μετά το πέρας της άσκησης, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζουμε να καίμε θερμίδες.

Ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα στη διατροφή μας

Το να τρώμε συνέχεια και κατ’ επανάληψη τα ίδια φαγητά δεν μας βοηθάει να χάσουμε βάρος. Ο οργανισμός μας χρειάζεται ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών.

Προβλήματα υγείας

Προβλήματα και παθήσεις όπως ο υποθυροειδισμός, οι πολυκυστικές ωοθήκες, πολλές φορές ενδέχεται να δυσκολέψουν την προσπάθειά μας για απώλεια βάρους. Για το λόγο αυτό πριν μπούμε στη διαδικασία να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υποβόσκει κάποια παθολογική κατάσταση ή εάν υπάρχει, να απευθυνθούμε στον ειδικό επιστήμονα προκειμένου να μας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Συχνό delivery ή φαγητό εκτός σπιτιού

Η συχνή κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού ή το συχνό delivery, δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους. Τα φαγητά που δεν είναι παρασκευασμένα στο σπίτι, πέραν του ότι τις περισσότερες φορές είναι αρκετά πιο επιβαρυμένα σε αλάτι και λίπος, είναι και μεγαλύτερα σε ποσότητα, συνεπώς δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από ένα τέτοιο γεύμα.

Συχνή κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ λειτουργεί επιβαρυντικά στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρους. Η αλκοόλη δεν μεταβολίζεται εύκολα από τον οργανισμό, έχει αρκετές θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί και κατακρατήσεις. Μάλιστα σε ποτά στα οποία έχουμε προσθέσει κόκα-κόλα, ή κάποιο χυμό, το θερμιδικό περιεχόμενο είναι πιο αυξημένο, προσδίδοντάς μας ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Εμμονή με τη ζυγαριά

Για να έχουμε μία εικόνα για το τι ακριβώς γίνεται με τα κιλά μας, δεν θα πρέπει να ζυγιζόμαστε κάθε μέρα διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάζουν το βάρος μας (έμμηνος ρύση στις γυναίκες, κάποιο αλμυρό γεύμα, ούρηση). Μία καλή συχνότητα μέτρησης του βάρους μας είναι 1 φορά/εβδομάδα και πάντοτε στις ίδιες συνθήκες (το πρωί, νηστικοί και χωρίς ρούχα).

Ψευδαίσθηση του βάρους μας

Πολλές φορές μπορεί η ζυγαριά να δείχνει ότι δεν έχουμε χάσει βάρος, ενώ στην πραγματικότητα έχει γίνει αλλαγή στη σύσταση του βάρους μας. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο πολλές φορές με τη σωστή γυμναστική και διατροφή να επιτύχουμε αύξηση της μυϊκής μας μάζας και ταυτόχρονη μείωση του σωματικού μας λίπους, χωρίς όμως να έχουμε απώλεια βάρους. Αυτό δεν θα πρέπει να μας στενοχωρεί καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Θα πρέπει να εστιάζουμε κυρίως στο να χάνουμε λίπος και όχι στα ίδια τα κιλά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v