Δεν μπορείς να χάσεις βάρος; Ίσως φταίει πως δεν κοιμάσαι καλά

Δεν κοιμάσαι καλά, ή δεν κοιμάσαι αρκετά, και γι’ αυτό δεν αδυνατίζεις λέει νέα έρευνα από την Δανία.
Δεν μπορείς να χάσεις βάρος; Ίσως φταίει πως δεν κοιμάσαι καλά
Η κακή ποιότητα και η μικρή διάρκεια του ύπνου σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας να αδυνατίσουμε, λέει νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη που μας έρχεται από την Δανία.

Αν λοιπόν προσέχεις τη διατροφή σου, γυμνάζεσαι τακτικά, αλλά και πάλι δεν βλέπεις τον δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει, ίσως πρέπει να αναζητήσεις τις αιτίες… στον ύπνο σου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σίγκνε Τόρεκοφ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, στο Μάαστριχ της Ολλανδίας, πραγματοποίησαν μία τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με placebo μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 195 άτομα 18 έως 65 ετών με παχυσαρκία (δείκτη μάζας σώματος 32 έως 43).

Αρχικά, οι συμμετέχοντες έκαναν μια εξαιρετικά χαμηλοθερμιδική δίαιτα (800 θερμίδες την ημέρα) για οκτώ εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων έχασαν κατά μέσο όρο το 12% του σωματικού βάρους τους. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες και επί ένα έτος μερικοί έπαιρναν καθημερινά ένα φάρμακο που διευκόλυνε την απώλεια βάρους, κάποιοι έπαιρναν εικονικό φάρμακο (placebo), μερικοί ασκούνταν σωματικά και ορισμένοι συνδύαζαν την άσκηση με το φάρμακο. Παράλληλα, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους, μέσω ειδικής συσκευής και ερωτηματολογίων.

Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: Μετά την αρχική απώλεια βάρους μέσω της δίαιτας, βελτιώθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου τους –σε κάποιους λιγότερο, σε άλλους περισσότερο. Μετά από ένα χρόνο, όσοι εν τω μεταξύ είχαν ασκηθεί σωματικά, είχαν διατηρήσει αυτήν τη βελτίωση στον ύπνο τους, ενώ αντίθετα όσοι δεν ασκούνταν την είχαν χάσει. Επίσης, το φάρμακο (λιραγλουτίδη) δεν βελτίωσε τον ύπνο περισσότερο από ό,τι το placebo.

Επίσης, όσοι κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες την ημέρα από την αρχή της έρευνας αύξησαν στη διάρκεια του επόμενου έτους κατά μέσο όρο κατά 1,3 μονάδες τον δείκτη μάζας σώματός τους, σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν πάνω από έξι ώρες. Ανάλογη (1,2 μονάδες) ήταν η αύξηση του βάρους για όσους είχαν τη χειρότερη βαθμολογία όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου τους (πολύς ελαφρύς ύπνος, συνεχείς διακοπές κλπ).

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια δίαιτας πρέπει να συνοδεύεται από βελτίωση του ύπνου, και σε αυτό θα βοηθήσει η σωματική άσκηση για τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι στις ανεπτυγμένες χώρες πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων δεν κοιμούνται αρκετά (τουλάχιστον έξι ώρες) λόγω στρες, χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, υπερβολικής εργασίας και άλλων παρεμφερών λόγων. Η ανεπάρκεια και κακή ποιότητα του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, υψηλής χοληστερίνης, αθηροσκλήρωσης, παχυσαρκίας, διαβήτη, φλεγμονής, καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού, εμφράγματος και πρόωρου θανάτου.

Μία δεύτερη βρετανο-δανική μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Έβανς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κάρντιφ, η οποία παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, ανέλυσε στοιχεία για 1.850 παχύσαρκους ανθρώπους με μέση ηλικία 53 ετών και δείκτη μάζας σώματος άνω του 30 από έξι χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 80% των συμμετεχόντων είχαν προσπαθήσει να χάσουν βάρος το προηγούμενο έτος, αλλά μόνο το 25% είχαν καταφέρει να χάσουν τουλάχιστον το 5% των κιλών τους. Με άλλα λόγια, για τους περισσότερους απέβη μάταιη προσπάθεια. Οι πιο συχνές μέθοδοι απώλειας βάρους ήταν οι δίαιτες (72% των ατόμων), η σωματική άσκηση (22%) και η χρήση σχετικών φαρμάκων (12%).

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v