Πώς θα μάθεις τα βασικά για τα εμβόλια

Τι συστατικά περιέχουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού; Τι κέρατο είναι αυτό το mRNA; Πού θα βρεις αξιόπιστες πληροφορίες;
Πώς θα μάθεις τα βασικά για τα εμβόλια
της Ηρώς Κουνάδη

«Γιατί δε μας λένε τι περιέχει το εμβόλιο;». Η απορία ήταν ειλικρινής. Δεν προερχόταν από άνθρωπο που πιστεύει ότι ο Μπιλ Γκέιτς συνάπτει σε σκοτεινά υπόγεια συμφωνίες με ερπετόμορφους για τη μείωση του πληθυσμού της Γης. Αλλιώς δεν θα είχαμε ασχοληθεί.

Σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας, δέκα μήνες με τα εμβόλια στις ζωές μας, και με το τέταρτο κύμα στην χώρα να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που διστάζουν. Και φοβούνται. Και δεν είναι παράλογο.

Μέσα στον καταιγισμό παραπληροφόρησης, θεωριών συνωμοσίας και «απόψεων» ανθρώπων που δεν είναι επιστήμονες αλλά για κάποιο λόγο θεωρούν ότι δικαιούνται να έχουν άποψη για ζητήματα επιστημονικά, η πραγματική πληροφορία χάνεται –αν υπήρξε και ποτέ. Δεν βοήθησε και η λίστα Πέτσα που αφαίρεσε όποια ελάχιστη αξιοπιστία είχε απομείνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παραδοσιακά και μη, με αποτέλεσμα ό,τι γράφεται να θεωρείται από μεγάλη μερίδα του κόσμου εκ του πονηρού.

Η πληροφορία, όμως, υπάρχει. Η σοβαρή, αξιόπιστη, επιστημονική πληροφορία. Τα επίσημα δημοσιευμένα αποτελέσματα των ερευνών από τις εταιρείες που έφτιαξαν τα εμβόλια. Το φυλλαδιάκι που συνοδεύει κάθε φιαλίδιο εμβολίου, ίδιο με αυτά που βρίσκεις μέσα στα κουτιά των χαπιών που παίρνεις σπίτι –απλώς το εμβόλιο δεν το παίρνει κανείς σπίτι, γι’ αυτό δεν το έχεις δει να κυκλοφορεί. Όλα υπάρχουν, διαθέσιμα, προσβάσιμα και μεταφρασμένα στα ελληνικά. Και να πού θα τα βρεις.

Τι είναι το mRNA και πώς λειτουργεί;

Η τεχνολογία mRNA με απλά λόγια εδώ, με σκίτσα και διαγράμματα, και γραμμένη σε απλά ελληνικά ώστε να μπορείς να καταλάβεις ακόμα και αν έκανες κοπάνες από τη βιολογία στο Λύκειο. Το site είναι η επίσημη πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια, και η συγκεκριμένη σελίδα απαντά σε ερωτήσεις όπως «τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σου όταν λαμβάνεις εμβόλιο mRNA» και «πώς αντιδρά το σώμα σου αν μολυνθείς με κορωνοϊό μετά τον εμβολιασμό».

Πώς λειτουργεί το άλλο εμβόλιο, που δεν είναι mRNA;

Τα εμβόλια της Astra Zeneca και της Johnson & Johnson είναι αυτό που λέμε εμβόλια ιικού φορέα. Τι θα πει αυτό, και πώς λειτουργούν στο σώμα σου, εδώ.

Τι έχει μέσα το εμβόλιο;

Μην ακούς τις φήμες, δεν είναι αλήθεια ότι «δεν ξέρουμε τι συστατικά έχει το εμβόλιο». Εδώ με απλά λόγια θα βρεις όλες τις βασικές πληροφορίες και αν σου φαίνονται πολύ γενικές, εδώ είναι το αναλυτικό φυλλάδιο που συνοδεύει το εμβόλιο της Pfizer επίσης γραμμένο στα ελληνικά, με όλα τα έκδοχα, τις αντενδείξεις, τις παρενέργειες και τα λοιπά στοιχεία που βρίσκεις πάντα στα γνωστά φυλλάδια φαρμάκων του ΕΟΦ. Εδώ είναι το αντίστοιχο φυλλάδιο της Moderna, εδώ της Johnson & Johnson και εδώ της Astra Zeneca.

Γιατί βγήκαν τόσο γρήγορα τα εμβόλια;

Η σύντομη απάντηση είναι «γιατί για πρώτη φορά πανικοβλήθηκε όλος ο πλανήτης ταυτόχρονα». Και τι θα πει αυτό; Θα πει ότι άνοιξαν οι βρύσες και τα λεφτά για την έρευνα που δίνονταν πάντα με το σταγονόμετρο τώρα έτρεχαν σαν καταρράκτες. Και γιατί νοιάστηκαν ξαφνικά για την υγεία μας; Γιατί τα λοκντάουν έβλαψαν την παγκόσμια οικονομία. Αν όλα αυτά σου ακούγονται ως η αποψάρα μας, εδώ –πάντα με απλά λόγια και στα ελληνικά– η διαδικασία έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. 

Σε πόσους ανθρώπους δοκιμάστηκαν τα εμβόλια πριν κυκλοφορήσουν;

Τι θα πει κλινική δοκιμή, τι είναι αυτά τα πρώτα, δεύτερα και τρίτα στάδια που ακούστηκαν, τι ελέγχεται σε κάθε στάδιο των δοκιμών, και –το κυριότερο– πόσοι άνθρωποι έκαναν το εμβόλιο πριν από εσένα; Αναλυτικές απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v