Δημοσκόπηση ρωτά «γιατί δεν κάνετε εμβόλιο» και οι απαντήσεις είναι αποκαλυπτικές

Φόβο για τις παρενέργειες, αντίδραση στην πίεση και θρησκευτικούς λόγους επικαλούνται όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν.
Δημοσκόπηση ρωτά «γιατί δεν κάνετε εμβόλιο» και οι απαντήσεις είναι αποκαλυπτικές
«Γιατί δεν κάνετε εμβόλιο;» ρώτησε σε δημοσκόπησή της η εταιρεία Pulse όσους δήλωσαν πως δεν το έχουν κάνει, και ούτε σκοπεύουν, και οι απαντήσεις τους είναι διαφωτιστικές.

Το 40% των αντιεμβολιαστών δηλώνει πως ανησυχεί για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ενώ η δεύτερη δημοφιλέστερη απάντηση, με ποσοστό 19%, είναι από αντίδραση στην πίεση σχετικά με τα εμβόλια. Το 16% θεωρεί πως «τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά» ενώ ένα 11% επικαλείται θρησκευτικούς λόγους. Εντύπωση προκαλεί ένα μικρό μεν, όχι αμελητέο δε, 7% που λέει πως «δεν με ανησυχεί ο κορωνοϊός» μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας. Τέλος, ένα 5% δηλώνει πως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που δεν του επιτρέπουν να κάνει το εμβόλιο. Υπάρχει και ένα 2% που επικαλείται «άλλο λόγο», ο οποίος δεν διευκρινίζεται.

Όσοι απάντησαν στη δημοσκόπηση πως δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου, ρωτήθηκαν επίσης πότε σκοπεύουν να το κάνουν, με το 53% να απαντά «ποτέ». Ένα 9% δήλωσε ότι σκοπεύει να το κάνει «το συντομότερο δυνατόν», το 13% «μετά από δυο-τρεις μήνες» και το 23% «αρκετά αργότερα».

Πόσοι είναι, όμως, οι ανεμβολίαστοι;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιχείρησης Ελευθερία που παρουσίασε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, εντυπωσιακά λιγότεροι απ’ όσοι νομίζεις. Σε άρθρο του στην Καθημερινή, ο κ. Σκέρτσος αναφέρει πως «έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές 6,4 εκατ. πολίτες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο».

Με βάση τους υπολογισμούς, αναφέρει ο κ. Σκέρτσος, 7,5 εκατομμύρια πολίτες διαθέτουν ανοσία, είτε μέσω του εμβολιασμού είτε επειδή νόσησαν. Αυτός ο αριθμός, βέβαια, διευκρινίζει πως δεν είναι απόλυτος, καθώς «σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ο πληθυσμός που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα δηλωθέντα κρούσματα, διότι πολλοί πολίτες έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν διαγνωστεί με εργαστηριακό τεστ».

Πάντως, αν λάβουμε ως δεδομένο ότι οι παραπάνω υπολογισμοί είναι σωστοί, και αφαιρέσουμε από το σύνολο των πολιτών και τα 1,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο, αυτοί που μας μένουν είναι 1,5 με 2 εκατομμύρια πολίτες που δεν έχουν ανοσία, άρα θα έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο, και δεν το έχουν κάνει ακόμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v