10 λόγοι που θα κάνουμε το εμβόλιο

Θα μπορούσε να είναι ο εξής ένας: Για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτόν τον εφιάλτη. Αλλά έχουμε κι άλλους 10 λόγους να κάνουμε το εμβόλιο.
10 λόγοι που θα κάνουμε το εμβόλιο
της Ηρώς Κουνάδη

Πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες ενάντια στα εμβόλια, τα ξέρεις, δεν θα επαναλάβουμε. Το μόνο που θέλουμε να ρωτήσουμε τους αγαπητούς αντιεμβολιαστές είναι το εξής: Βλέπετε άλλον τρόπο να τελειώσει η πανδημία; Ρεαλιστικό τρόπο, όχι ευχολόγια τύπου αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν’ γερά τα χέρια, και αν οι φαρμακοβιομηχανίες πάθαιναν φιλανθρωπική κρίση και άρχιζαν να μοιράζουν φάρμακα στον κοσμάκη. Τρόπο να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που ζούμε με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Εμείς δεν βλέπουμε. Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα κάνουμε το εμβόλιο. Ακολουθούν άλλοι δέκα.

Για να μην ξαναστείλουμε ποτέ sms στην κυβέρνηση για να βγούμε από το σπίτι μας

Υπάρχει κάτι αρρωστημένα δυστοπικό στο να ζητάς την έγκριση του κράτους σου για να βγεις να κάνεις μια βόλτα το τετράγωνο, ή –ακόμα χειρότερα– για να πας να πάρεις ασπιρίνες από το φαρμακείο.

Για να μπορούμε να αγκαλιάζουμε σφιχτά τους γονείς και τους παππούδες μας

…χωρίς να ανησυχούμε ότι θα τους σκοτώσουμε. Ακόμα και αρνητής του κορωνοϊού να είσαι, δύσκολα δεν θα σου πέρασε κάποια στιγμή αυτή την εφιαλτική χρονιά από το μυαλό ένα «και αν….;». Και εξίσου δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε σκέψη πιο αβάσταχτη από το να πεθάνει κάποιος και να φταις εσύ.

Για να μπορούν οι γονείς και οι παππούδες μας να κυκλοφορούν ελεύθεροι

Και να μην ξανακούσουμε ποτέ κανέναν απαίσιο τύπο να λέει «κλειδωθήκαμε στο σπίτι για τους γέρους».



Για να μπορούμε να ταξιδέψουμε

Γιατί φέτος στερηθήκαμε μια από τις μεγαλύτερες χαρές αυτής της ζωής, και καθόλου δεν θα θέλαμε άλλη μια χρονιά χωρίς ταξίδια. Και, όπως όλα δείχνουν, οι αεροπορικές εταιρείες είναι πιθανό να ζητάνε πιστοποιητικό εμβολιασμού ως προϋπόθεση για την επιβίβαση.

Γιατί δεν φτάνει να εμβολιαστούν μόνο οι ευπαθείς ομάδες

Για να ξεχάσουμε για πάντα την πανδημία, και να συνεχίσουμε (τραυματισμένοι αλλά ανενόχλητοι) τις ζωές μας, πρέπει να εμβολιαστεί ένα 60-70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και αν υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δήλωσαν εθελοντές στις δοκιμές των εμβολίων για να μας σώσουν όλους, το να κάνουμε το –δοκιμασμένο και εγκεκριμένο πια– εμβόλιο οι υπόλοιποι είναι η ελάχιστη ανταπόδοση που οφείλουμε στην ανθρωπότητα.

Γιατί πιστεύουμε στην επιστήμη

Γιατί αν έχουμε διπλασιάσει το προσδόκιμο ζωής μέσα σε δυο αιώνες, αν έχουμε εξαλείψει από προσώπου γης θανατηφόρες ασθένειες που κάποτε πιστέψαμε ότι θα μας νικούσαν, και αν έχουμε καταφέρει να ζούμε κανονικές ζωές ως τα βαθιά γεράματα ακόμα και με ανίατες ασθένειες, στην επιστήμη το χρωστάμε. Θεοί υπήρχαν και τον Μεσαίωνα, δεν είδαμε κανέναν τους να βοηθάει.



Γιατί παρενέργειες έχουν όλα τα εμβόλια

Θυμάσαι τα ποντικάκια με τα κόκκινα μουστάκια που μας σχεδίαζαν οι παιδίατροι μετά από το μαντού; Αν είσαι μιας κάποιας ηλικίας, και ψάξεις προσεκτικά τα μπράτσα σου, πιθανότατα θα βρεις σημάδια από το εμβόλιο που εξασφάλισε ότι δεν θα πας από φυματίωση. Τον πυρετό που ανέβασες τότε δεν τον θυμάσαι, όπως μετά από 20 χρόνια δεν θα θυμάσαι καμία παρενέργεια του εμβολίου που εξασφάλισε ότι δεν θα πας από κορωνοϊό.

Γιατί το λοκντάουν κοντεύει να μας τρελάνει

Και δεν θέλουμε να παίζουμε κλέφτες κι αστυνόμους με την αστυνομία για να δούμε τους φίλους μας, ούτε να δουλεύουμε στο τραπέζι της κουζίνας μας, ούτε να βλέπουμε μικρά παιδιά να παλεύουν με το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, ούτε να ρισκάρουμε την ψυχική μας υγεία στον βωμό του «ναι αλλά σαν πολύ γρήγορα δεν έγιναν οι δοκιμές;».

Γιατί, επιτέλους, υπάρχει λόγος που έγιναν πολύ γρήγορα οι δοκιμές

Ο λόγος λέγεται παγκόσμια πανδημία και κόκκινοι συναγερμοί σε όλον τον πλανήτη, από την Κίνα ως την Αργεντινή και από τα Βαλκάνια μέχρι τη Νέα Υόρκη. Ναι, οι δοκιμές των εμβολίων συνήθως παίρνουν χρόνια, και ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι δεν υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση. Και δεν υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση, όταν δεν υπάρχει εξασφαλισμένο κέρδος. Τώρα, με έναν ολόκληρο πλανήτη στο χείλος του γκρεμού, υπάρχει εξασφαλισμένο κέρδος. Θέλεις να πούμε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες είναι τέρατα; Να το πούμε. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα.

Γιατί μας φαίνεται κομμάτι απίθανο να ενδιαφέρεται ο Μπιλ Γκέιτς να ελέγξει τις κινήσεις του Τάκη από τον Πειραιά

Και αν κάποτε ήθελε, αυτός ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν χρειαζόταν να περιμένει το εμβόλιο· το έχει ήδη κάνει, και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη σου. Το λέει έξυπνο τηλέφωνο, και το έχεις μονίμως πάνω σου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v