Πίνεις καφέ; Κινδυνεύεις λιγότερο από χρόνια ηπατοπάθεια

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου.
Πίνεις καφέ; Κινδυνεύεις λιγότερο από χρόνια ηπατοπάθεια
Ανήκεις στην κατηγορία των καφεδολάγνων; Περιμένεις πως και πως την ώρα που θα γευτείς την πρώτη γουλιά καφέ της ημέρας αλλά ανησυχείς και για πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει η κατανάλωσή του στην υγεία σου;

Αξίζει λοιπόν να διαβάσεις τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας μελέτης, η οποία κατέδειξε ότι η κατανάλωση καφέ -με ή χωρίς καφεΐνη- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για την εμφάνιση χρόνιας ηπατικής νόσου και άλλων ηπατικών βλαβών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health»,  από τους ερευνητές των πανεπιστημίων Σαουθάμπτον και Εδιμβούργου, οι οποίοι είχαν επικεφαλής τον δρ Όλιβερ Κένεντι του πρώτου.

Για την δημοσιευμένη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία για σχεδόν 496.000 άτομα 40 έως 69 ετών σε βάθος περίπου 11 ετών. Από αυτούς, το 78% έπιναν καφέ και το 22% όχι.

Όσο διήρκεσε η έρευνα, υπήρξαν 3.600 περιστατικά χρόνιας ηπατοπάθειας, που οδήγησαν σε 301 θανάτους. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν 5.439 περιπτώσεις ηπατικής στεάτωσης (συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ) και 184 περιστατικά ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (συνήθους μορφής καρκίνου του ήπατος).

Τα αποτελέσματα έδειξαν λοιπόν ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους καφέ σχετιζόταν με 21% μειωμένη πιθανότητα διάγνωσης χρόνιας ηπατικής νόσου, 20% μειωμένο κίνδυνο λιπώδους ήπατος (στεάτωσης) και 49% μειωμένο κίνδυνο θανάτου λόγω ηπατικής βλάβης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το όφελος κορυφωνόταν στους τρεις έως τέσσερις αλεσμένους καφέδες τη μέρα.

«Τα οφέλη του καφέ που βρήκαμε στη μελέτη μας, δείχνουν ότι αυτός μπορεί να προσφέρει πιθανώς μια προληπτική θεραπεία για τη χρόνια ηπατική νόσο. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, με χειρότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όπου επίσης το βάρος της ηπατικής νόσου είναι μεγαλύτερο», ανέφερε σε δηλώσεις του, ο Κένεντι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της σχέσης μεταξύ του καφέ και της ηπατοπάθειας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v