Aντιδρούν οι πολίτες μετά τη σύσταση της επιτροπής για το AstraZeneca

Η χθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί ανησυχία αλλά και μπέρδεμα στους πολίτες.
Aντιδρούν οι πολίτες μετά τη σύσταση της επιτροπής για το AstraZeneca
Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών, προκάλεσε έντονη ανησυχία αλλά και μπέρδεμα.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Όσοι όμως έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι αποδεδειγμένα εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, οι πολίτες που έχουν κλείσει για την πρώτη δόση του εμβολίου αναμένεται να σπεύσουν να ακυρώσουν, γεγονός που θα καθυστερήσει κι άλλο την επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού.

Τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση, εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα [νόσησης] αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, συνέστησε να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v