Επίσημη σύσταση να μην κάνουν Astra Zeneca οι κάτω των 60

Στους άνω των 60 να χορηγείται το εμβόλιο της Astra Zeneca συστήνει πλέον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με επίσημη ανακοίνωσή της.
Επίσημη σύσταση να μην κάνουν Astra Zeneca οι κάτω των 60
Σε μια κίνηση-έκπληξη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τις συστάσεις της για το εμβόλιο της Astra Zeneca, ανεβάζοντας το κατώτατο όριο ηλικίας των ανθρώπων που εμβολιάζονται με αυτό από τα 30 έτη που ήταν μέχρι σήμερα στα 60.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, η χορήγηση του εμβολίου σε ανθρώπους από 30 και πάνω είχε αξιολογηθεί πριν από δύο μήνες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνέκρινε την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο Covid και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία που παρατηρείται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία, σε ηλικίες άνω των 30 ετών.

Οι θάνατοι από κορωνοϊό για την ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών ανήλθαν τον Απρίλιο του 2021 σε 105 την εβδομάδα, και τον Μάιο του 2021 σε 77 ανά εβδομάδα.

«Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά, με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών» δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως όσοι είναι κάτω των 60 ετών και έχουν ραντεβού για εμβόλιο AstraZeneca, θα λάβουν ενημερωτικό SMS.

Για όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση Astra Zeneca, παραμένει η σύσταση να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο, καθώς ο κίνδυνος της θρόμβωσης στη δεύτερη δόση είναι σημαντικά μειωμένος: μόλις 1,3 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεις. Όσοι εμφάνισαν παρενέργειες στην πρώτη δόση, συστήνεται –εφόσον το επιθυμούν– να κάνουν δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v