Ποια είναι τα προς συζήτηση προνόμια για τους εμβολιασμένους

Προνόμια ελεύθερης πρόσβασης σε εστίαση, πολιτιστικές εκδηλώσεις και γήπεδα αναμένεται να δώσει σύντομα η κυβέρνηση σε εμβολιασμένους.
Ποια είναι τα προς συζήτηση προνόμια για τους εμβολιασμένους
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να θεσπίσει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως δείχνουν κι οι προαναγγελίες του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κάτι τέτοιο φάνηκε κι από την τοποθέτησή του στο ψηφιακό συνέδριο «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security», που συνδιοργάνωσαν το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group και η οργάνωση Flagship Pioneering.

Παράλληλα εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθούν έξτρα προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους. Αρκετά είναι τα σενάρια που συζητούνται ωστόσο τα επικρατέστερα αφορούν την ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, αλλά και στα γήπεδα από την νέα αγωνιστική περίοδο.

Σύντομα αναμένονται κι ολοκληρωμένες προτάσεις, αφού ανοίξει κι η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια αναφορικά με τις ηλικίες 18-24.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρη Παρασκευής ο οποίος επικαλέστηκε παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπου υπάρχουν, μεταξύ άλλων, «ελεύθερη μετακίνηση ταξιδιωτών και μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες».

Αντίστοιχα ο γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η συζήτηση για τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων  «έχει ανοίξει» και «αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να ενταθεί».

«Αυτό θα πρέπει να γίνει στη φάση όμως που έχουμε πλήρη επάρκεια εμβολίων και όλοι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν και να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση όσον αφορά να μπουν και να βρουν ένα ραντεβού», επισήμανε.

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη Βουλή πως «και βέβαια ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας».

Σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς τώρα, μοιάζει εξαιρετικά να θεσπιστούν για τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν θα τεθεί ζήτημα υποχρεωτικούς εμβολιασμού και για τους εκπαιδευτικούς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v