Οι ζάπλουτοι που πληρώνουν ψίχουλα σε φόρους

Ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος και τα άλλα τα δισεκατομμυριούχα παιδιά δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που διέρρευσαν.
Οι ζάπλουτοι που πληρώνουν ψίχουλα σε φόρους
Σοκαριστικά στοιχεία φέρνει στο φως η έρευνα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Pro Publica, σύμφωνα με την οποία κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου πληρώνουν ελάχιστους ή και καθόλου φόρους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που κάνει σήμερα τον γύρο του διαδικτύου, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon δεν πλήρωσε καθόλου φόρο το 2007 και το 2011, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ δεν πλήρωσε τίποτα το 2018. Το ίδιο και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο Τζορτζ Σόρος, για τρία συνεχόμενα χρόνια, και η λίστα συνεχίζεται.

Οι δημοσιογράφοι της Pro Publica έχουν στην κατοχή τους φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 15 χρόνων εκατοντάδων δισεκατομμυριούχων που βρίσκονται ή βρέθηκαν κάποια στιγμή στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Πώς καταφέρνουν να απαλλάσσονται από φόρους τη στιγμή που όλος ο πλανήτης γνωρίζει τα εισοδήματά τους; Εκμεταλλευόμενοι το αμερικανικό φορολογικό σύστημα, το οποίο για παράδειγμα δεν ορίζει ως φορολογητέο εισόδημα τα ακίνητα, παρά μόνο εάν οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες τους τα πουλήσουν.

Επίσης, φροντίζουν να αντλούν εισοδήματα από επενδύσεις και όχι από μισθούς, πληρώνοντας έτσι τον ίδιο φόρο με έναν μισθωτό Αμερικανό πολίτη της μεσαίας τάξης. Και τέλος, κερδίζουν σημαντικές φοροαπαλλαγές από τις φιλανθρωπικές δωρεές που πραγματοποιούν.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τη διαρροή των φορολογικών δηλώσεων στην Pro Publica «παράνομη» και το συμβάν πλέον ερευνάται από το FBI και τις φορολογικές αρχές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v