Το εμβόλιο της Pfizer «πιάνει» και την ινδική μετάλλαξη

Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό απέναντι στην ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊου μετά τη δεύτερη δόση του, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Το εμβόλιο της Pfizer «πιάνει» και την ινδική μετάλλαξη
Μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Παστέρ είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα και κατέδειξε ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech μπορεί να εξουδετερώσει την ινδική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού με «ελαφρά μειωμένη αποτελεσματικότητα».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο BioRxiv κι ανέφερε ότι άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουν αντισώματα στον ορό του αίματος που είναι αποτελεσματικά έναντι της λεγόμενης βρετανικής παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, αλλά ελαφρά λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της ινδικής.

«Παρά την ελαφρά μειωμένη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τα τεστ που έγιναν στο εργαστήριο, το εμβόλιο της Pfizer πιθανόν προστατεύει από την ινδική παραλλαγή» δήλωσε, ο Ολιβιέ Σβαρτς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και τμηματάρχης του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου μελέτησαν ακόμη την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι των παραλλαγών αυτών, χρησιμοποιώντας ωστόσο μόνο ορό αίματος ανθρώπων που είχαν λάβει μόνο μία δόση του βρετανικού σκευάσματος, δεδομένου ότι «δεν είχαν πρόσβαση σε δείγματα από ανθρώπους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις» όταν διεξήγαγαν τη μελέτη, επισήμανε ο κ. Σβαρτς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία διενεργήθηκε σε γαλλικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, η μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca, παρότι είναι αποτελεσματική έναντι της βρετανικής παραλλαγής, «προστατεύει ελάχιστα έναντι της ινδικής και της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής» του SARS-CoV-2.

Επομένως η μία δόση του εμβολίου αυτού είναι «λίγο ή καθόλου αποτελεσματική έναντι της ινδικής παραλλαγής», με βάση τα όσα δήλωσε χαρακτηριστικά ο ερευνητής.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v