Η ανοσία στον κορωνοϊό μπορεί να διαρκέσει για χρόνια

Η ανοσία στον κορωνοϊό μπορεί να διαρκέσει για χρόνια σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.
Η ανοσία στον κορωνοϊό μπορεί να διαρκέσει για χρόνια
Σύμφωνα με δύο νέες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες η ανοσία στον κορωνοϊό διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ δεν είναι απίθανο να κρατήσει και για μια ολόκληρη ζωή. Οι έρευνες έδειξαν ακόμη ότι η ανοσία βελτιώνεται κατά πολύ με τη βοήθεια των εμβολιασμών, γεγονός που γεμίζει με αισιοδοξία τον επιστημονικό κόσμο που ανησυχεί για την διάρκεια της προστασίας μας απέναντι στον ιό.

Παράλληλα οι δύο μελέτες κατέδειξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και που αργότερα εμβολιάστηκαν, δεν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. Από την άλλη, οι εμβολιασμένοι που δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τον ιό, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν τις ενισχυτικές δόσεις, όπως αντίστοιχα κι όσοι δεν κατάφεραν να χτίσουν μια γερή ανοσολογική απόκριση απέναντι στη Covid-19.

Και οι δύο μελέτες αφορούσαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό περίπου πριν από ένα χρόνο. Η μία από τις μελέτες δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature και συμπέρανε ότι τα κύτταρα που έχουν «μνήμη» του κορωνοϊού, παραμένουν στον μυελό των οστών και ενδέχεται να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων όποτε χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή η άλλη μελέτη, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τη BioRxiv, ανέφερε ότι τα λεγόμενα κύτταρα Β συνεχίζουν να ωριμάζουν και να ενισχύονται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από την αρχική μόλυνση. 

«Οι μελέτες έρχονται να προστεθούν στην αυξανόμενη βιβλιογραφία, η οποία αναφέρει ότι η ανοσία που αποκτάται μέσω της μόλυνσης και του εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2, φαίνεται να είναι μακροχρόνια», δήλωσε σχετικά ο Σκοτ Χένσλι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι εν λόγω μελέτες ενδέχεται να  καθησυχάσουν τις ανησυχίες πως η ανοσία στον νέο κορωνοϊό είναι παροδική, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των κορωνοϊών που προκαλούν κοινά κρυολογήματα.

«Εκείνοι οι ιοί όμως μεταβάλλονται σημαντικά με τα χρόνια», πρόσθεσε ο Χένσλι. «Ο λόγος που μολυνόμαστε από κοινούς κορωνοϊούς κατ’ επανάληψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ίσως να σχετίζεται με τις παραλλαγές τους και όχι με την ανοσία», συμπλήρωσε.

«Ειδικότερα, τα κύτταρα μνήμης Β που παράγονται κατά την αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση από SARS-CoV-2 και ενισχύονται από τον εμβολιασμό, είναι τόσο ισχυρά που καταπολεμούν ακόμη και τα νέα στελέχη του ιού, αναιρώντας την ανάγκη για επαναληπτική δόση» υπογράμμισε ο Μάικλ Νούσεντσβαϊγκ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Ρόκφελερ της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της μίας μελέτης.

«Όσοι έχουν μολυνθεί και έχουν λάβει και το εμβόλιο, έχουν πραγματικά μια εξαιρετική απόκριση και ένα δυνατό σύνολο αντισωμάτων, καθώς εξακολουθούν να εξελίσσουν τα αντισώματά τους. Εκτιμώ ότι θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά τώρα τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν νοσήσει από Covid και έχουν απλά εμβολιαστεί, είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένοι να κάνουν μια επαναληπτική δόση σύμφωνα με τον ο Δρ. Νούσεντσβαϊγκ. «Αυτό είναι κάτι που θα γνωρίζουμε πολύ, πολύ σύντομα», κατέληξε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v