Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την Πανσέληνο του Μαΐου

Η υπερπανσέληνος φώτισε χτες τον ουρανό, πλησιάζοντας τόσο κοντά στη Γη που το θέαμα ήταν φαντασμαγορικό.
Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την Πανσέληνο του Μαΐου
Ένα πραγματικό υπερθέαμα απολαύσαμε χτες βράδυ, Τετάρτη 26 Μαΐου, στον αττικό ουρανό, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» όπως αποκαλούσαν οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής την Πανσέληνο του Μαΐου, πλησίασε στην κοντινότερη απόστασή της από τη Γη (στα 357.311 χιλιόμετρα, αν αναρωτιέσαι) με αποτέλεσμα να φαίνεται μεγαλύτερη και λαμπερότερη απ’ ό,τι συνήθως.

Σε κάποια μέρη του κόσμου, μάλιστα, ορατή ήταν και η ταυτόχρονη έκλειψη σελήνης, που έκανε το θέαμα ακόμα εντυπωσιακότερο για τους κατοίκους της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής.


Η έκλειψη στην Αυστραλία | Φωτό: Associated Press

Το φαινόμενο της υπερσελήνης προκύπτει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης –που ακολουθεί ελλειπτική τροχιά, με αποτέλεσμα η απόστασή της από τη Γη να αυξομοιώνεται. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μέση απόσταση περίπου τα 384.500 χιλιόμετρα.


Φωτό: Eurokinissi

Ο όρος υπερσελήνη, αξίζει να σημειωθεί, δεν είναι αστρονομικός: Όπως αναφέρει η NASA, ο όρος αποδίδεται στον αστρολόγο Richard Nolle, ο οποίος τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1979.


Η έκλειψη στην Ουρουγουάη | Φωτό: Associated Press

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v