Wall Street Journal: «Μάλλον από εργαστήριο ο κορωνοϊός»

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο κορωνοϊός μάλλον ξεκίνησε από εργαστήριο, αφού τρεις ερευνητές στην Ουχάν είχαν συμπτώματα από τον Νοέμβρη του 2019.
Wall Street Journal: «Μάλλον από εργαστήριο ο κορωνοϊός»
Μεγάλο ντόρο έχει δημιουργήσει το χθεσινό άρθρο της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 καθώς παρουσίασαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Το συγκεκριμένο συμβάν καταγράφηκε μήνες πριν οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19, όπως αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ), ενώ επικαλείται έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση, όπως υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα είναι πιθανό να ακουστούν οι εκκλήσεις μέρους επιστημόνων σχετικά με τη διενέργεια ευρύτερης έρευνας ώστε να διαπιστωθεί αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να νοσήσουν ταυτόχρονα τρία άτομα που εργάζονται υπό αυστηρές συνθήκες ασφαλείας στο εργαστήριο», δήλωσε στην εφημερίδα ο Ντέιβιντ Άσερ, πρώην επικεφαλής ομάδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος ήταν ανάμεσα στους αξιωματούχους που διερεύνησε την προέλευση του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι είναι μάλλον απίθανο να νόσησαν από γρίπη τα άτομα που εργάζονται σε ένα τέτοιο εργαστήριο που διεξάγει έρευνες με νυχτερίδες για κορωνοϊό, ειδικά από τη στιγμή που βρέθηκαν στο νοσοκομείο και μάλιστα με πολύ χειρότερα συμπτώματα.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει το άρθρο της WSJ, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, περιλαμβανομένης φυσικά και της προέλευσής της.      

Παράλληλα ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, δρ Άντονι Φάουτσι, εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις για τη «φυσική προέλευση» του κορωνοϊού και φαίνεται ότι δεν έχει πειστεί πως ο SARS-CoV-2 αναπτύχθηκε σε φυσικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα δήλωσε σχετικά ότι: «νομίζω ότι θα πρέπει να ερευνήσουμε τι συνέβη στην Κίνα (…). Σίγουρα, οι άνθρωποι που το ερεύνησαν λένε ότι πιθανώς προέκυψε από κάποιο ζώο, που μόλυνε στη συνέχεια ανθρώπους, αλλά μπορεί να ήταν κάτι άλλο και πρέπει να το βρούμε», τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση, λίγες ώρες μετά την κατάθεσή του για το ίδιο θέμα σε μια τεταμένη συνεδρίαση στη Γερουσία, όπου είχε ζητήσει και πάλι να ερευνηθεί ενδελεχώς η υπόθεση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσο οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Βρετανία αλλά και άλλες χώρες είχαν εκφράσει ήδη από τον Μάρτιο έντονες ανησυχίες όσον αφορά την έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση της Covid-19, ζητώντας επιπλέον έρευνες.

Παρόλα αυτά η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σημειώνει ότι η ομάδα του ΠΟΥ η οποία επισκέφθηκε τη χώρα, αλλά και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, για να εξετάσει την προέλευση της πανδημίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο». Παράλληλα η ανακοίνωση του υπουργείου προσθέτει ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προωθούν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο», απαντώντας στο δημοσίευμα της WSJ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ, το σχετικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν πλησίαζε το τέλος της θητείας του Τραμπ κι έγραφε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές του WIV αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, προτού εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που έμοιαζαν τόσο με Covid-19 όσο και με την εποχική γρίπη».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v