Το εμβόλιο της Astra Zeneca φαίνεται να πιάνει την ινδική μετάλλαξη

Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca προστατεύει τον εμβολιαζόμενο κι από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Το εμβόλιο της Astra Zeneca φαίνεται να πιάνει την ινδική μετάλλαξη
Tην ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίζεται ανήσυχος για την ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού υπάρχουν κάποια πολύ ενθαρρυντικά νέα σχετικά με την ανθεκτικότητα του εμβολίου της AstraZeneca απέναντι στην μετάλλαξη της covid-19 που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times 33 πλήρως εμβολιασμένοι με το σκεύασμα της AstraZeneca εργαζόμενοι σε γηροκομείο του Νέου Δελχί νόσησαν μεν όχι όμως βαριά μετά τις εγχύσεις δόσεων.

Παρόλα αυτά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για εμβολιασμένους οι οποίοι μολύνθηκαν από κορωνοϊό στην Ινδία προκαλεί ανησυχία σε κάποιους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα ο Ravi Gupta, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge και ένας από τους κορυφαίους μελετητές όσων αφορά τα νέα στελέχη του Sars-Cov-2, δήλωσε στους Financial Times ότι είχε εντοπίσει «ανησυχητικές» περιπτώσεις μετά τον εμβολιασμό. Στο Δελχί τα προαναφερθέντα 33 μέλη του προσωπικού ενός κέντρου υγείας που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με AstraZeneca, ήταν θετικοί στο στέλεχος Β. 1.617.2, ωστόσο κανείς δεν αρρώστησε σοβαρά ανέφερε σχετικά ο Gupta, λέγοντας πως «νομίζαμε ότι όλοι θα προστατεύονταν πλήρως αλλά ο ιός μπόρεσε να ξεπεράσει το εμβόλιο».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκαθαρίζει ότι γίνονται προετοιμασίες για εμβόλια ανθεκτικά απέναντι στην ινδική μετάλλαξη, ενώ και η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη τονίσει πως τα εμβόλια που βασίζονται στο σύστημα MRNA, όπως των Pfizer και Moderna, προστατεύουν από το συγκεκριμένο στέλεχος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχοι του Οργανισμού δήλωσαν πως «έχουμε πολλά υποσχόμενα στοιχεία, που μας δείχνουν πως τα εμβόλια mRNA θα ήταν ικανά να εξουδετερώσουν αυτή την παραλλαγή του κορωνοϊού».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v