Θετικά τα πρώτα δείγματα στις δοκιμές της τρίτης δόσης του εμβολίου της Moderna

Πολύ θετικά ήταν τα δείγματα στις δοκιμές της τρίτης δόσης του εμβολίου της Moderna, καθώς έδειξαν αυξημένα αντισώματα, σε όσους συμμετείχαν σε αυτές.
Θετικά τα πρώτα δείγματα στις δοκιμές της τρίτης δόσης του εμβολίου της Moderna
Την ώρα που οι εμβολιασμοί προχωράνε σε όλο τον κόσμο κι η χώρα μας ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πλήρως εμβολιασμένους (και με τις δύο δόσεις) η Moderna συνεχίζει τις κλινικές δοκιμές μια τροποποιημένης εκδοχής του εμβολίου της, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, όπως και για την επίδραση μιας τρίτης δόσης του αρχικού εμβολίου της κατά της COVID-19.

Μάλιστα τα πρώτα αποτελέσματα που συνέλεξε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δημοσιεύθηκαν χθες και είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από αυτά τα νέα δεδομένα, τα οποία ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας στην ιδέα ότι η στρατηγική μας για επαναληπτικές (δόσεις) θα πρέπει να παρέχει προστασία κατά των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών», έγραψε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ.

Στις δοκιμές συμμετείχαν συνολικά σαράντα άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου της Moderna μεταξύ έξι και οκτώ μηνών πριν από την έναρξη της κλινικής διαδικασίας.

Κάποιοι εξ αυτών έλαβαν μια τρίτη δόση μιας νέας φόρμουλας (ονομάζεται mRNA-1273.351) που αναπτύχθηκε κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού ενώ οι υπόλοιποι μια τρίτη δόση του αρχικού εμβολίου.

Οι δύο αυτές επιλογές σύμφωνα πάντα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της Moderna «αύξησαν τους τίτλους (επίπεδα) των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 και δύο ανησυχητικών παραλλαγμένων στελεχών του, δηλαδή του νοτιοαφρικανικού και του βραζιλιάνικου».

Τα ποσοστά των αντισωμάτων μετρήθηκαν στους μετέχοντες δύο εβδομάδες μετά την τρίτη λήψη σκευάσματος κι έδειξαν ότι «αυξήθηκαν σε παρόμοια ή υψηλότερα επίπεδα" από αυτά που διαπιστώθηκαν μετά την πρώτη σειρά των δύο δόσεων» τονίζει η εταιρεία.

Το εμβόλιο της Moderna όπως είναι γνωστό χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία, η οποία ονομάζεται αγγελιαφόρος RNA (mRNA).

Η τεχνική αυτή «επιτρέπει την γρήγορη παρασκευή υποψηφίων-εμβολίων, που περιλαμβάνουν βασικές μεταλλάξεις του ιού, επιτρέποντας δυνητικά μια πιο γρήγορη ανάπτυξη μελλοντικών εναλλακτικών εμβολίων κατά πιθανών νέων παραλλαγμένων στελεχών», υποστηρίζει ο Μπανσέλ.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσες επικαιροποιήσεις χρειάζονται του εμβολίου μας κατά της COVID-19 ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v