Ίσως χρειαστούμε νέα εμβόλια σε ένα χρόνο

Έρευνες εμπειρογνωμόνων σε σχετικούς τομείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να προκύψουν νέες παραλλαγές του ιού σε χώρες με χαμηλή κάλυψη εμβολίων.
Ίσως χρειαστούμε νέα εμβόλια σε ένα χρόνο
Καλά καλά δεν εμβολιαστήκαμε πλήρως, και όπως φαίνεται ίσως χρειαστούμε νέα εμβόλια από του χρόνου.

Σύμφωνα με έρευνα επιδημιολόγων, ιολόγων και ειδικών μολυσματικών ασθενειών, την οποία επικαλείται ο The Guardian, τα εμβόλια πιθανώς να χρειαστούν τροποποιήσεις εντός ενός έτους για να είναι αποτελεσματικά κατά της νόσου σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι επιστήμονες τονίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι απαιτείται παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού για την εξουδετέρωση της απειλής του Covid-19, εξαιτίας της απειλής των παραλλαγών του ιού - μερικές πιο μεταδοτικές, θανατηφόρες και λιγότερο ευαίσθητες στα εμβόλια - που εμφανίζονται και διεισδύουν στον πληθυσμό.

Η πρόβλεψη πως θα απαιτηθούν πιο ενισχυμένα εμβόλια εντός ενός έτους ή και λιγότερο προέρχεται από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το People’s Vaccine Alliance, μια ομάδα οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam και η UNAIDS, οι οποίες πραγματοποίησαν έρευνα σε 77 επιστήμονες από 28 χώρες.

Η χαμηλή κάλυψη εμβολίων σε πολλές χώρες θα καθιστούσε πιο πιθανή την εμφάνιση ανθεκτικών σε εμβόλια μεταλλάξεων, δήλωσε το 88% των ερωτηθέντων, οι οποίοι εργάζονται σε διάσημα ιδρύματα όπως οι Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene & Tropical Medicine και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Νέες μεταλλάξεις προκύπτουν καθημερινά. Μερικές φορές βρίσκουν μια θέση που τις καθιστά πιο κατάλληλες από τους προκατόχους τους. Αυτές οι παραλλαγές θα μπορούσαν να μεταδώσουν πιο αποτελεσματικά και δυνητικά να αποφύγουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις σε προηγούμενα στελέχη», δήλωσε ο Gregg Gonsalves, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale.

«Αν δεν εμβολιάσουμε τον κόσμο, αφήνουμε τον χώρο ανοιχτό σε όλο και περισσότερες μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν παραλλαγές που θα μπορούσαν να αποφύγουν τα τρέχοντα εμβόλια και να απαιτήσουν ενισχυτικές λήψεις για την αντιμετώπισή τους», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, πλούσιες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού τους και έχουν εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια προμήθειες. Αντίθετα, έθνη όπως η Νότια Αφρική και η Ταϊλάνδη δεν κατάφεραν καν να πυροβολήσουν όπλα στο 1% του πληθυσμού τους. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη χορηγήσει την πρώτη τους δόση.

Πηγή: Guardian

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v