Ποιες ηλικίες εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό αντισωμάτων

Τα παιδιά μέχρι 10 ετών φαίνεται ότι παράγουν περισσότερα αντισώματα σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ποιες ηλικίες εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό αντισωμάτων
Ένα από τα ερωτήματα που ταλανίζουν την επιστημονική κοινότητα είναι αυτό της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 κι αντίστοιχα η διάρκειά της.

Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναμένεται να διεξάγει μελέτη της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε εθελοντές που θα λάβουν τα εμβόλια αυτά. Η μελέτη πρόκειται να εξελιχθεί σε βάθος 18 μηνών προκειμένου να καθορισθεί τόσο ο βαθμός όσο και η διάρκεια της παρεχόμενης ανοσίας.

Στη μελέτη μελετώνται συνδυαστικά η παραγωγή τόσο εξουδετερωτικών αντισωμάτων (πρόκειται για αντισώματα τα οποία «εξουδετερώνουν» τον ιό) όσο επιπλέον και αντισωμάτων έναντι της περιοχής RBD της πρωτεΐνης ακίδας μέσω της οποίας ο ιός επιμολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Ο πληθυσμός της μελέτης περιλαμβάνει εθελοντές υγειονομικούς και άτομα άνω των 80 ετών, που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία του εμβολιασμού, καθώς και άτομα 70-79 ετών και ασθενείς με αιματολογικές κακοήθεις και συμπαγείς όγκους σε διάφορα στάδια της θεραπείας τους, που τώρα ξεκίνησαν να λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η μελέτη ξεκίνησε με τους υγειονομικούς (25-67 ετών) και τα μέλη της κοινότητας άνω των 80 ετών που εμβολιάζονται στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα». Οι κύριοι ερευνητές της μελέτης Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ) και Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ανά ηλικιακή ομάδα.

Στη μελέτη  αυτή τη στιγμή  έχουν ενταχθεί 367 υγιείς δότες (με ηλικιακή διαστρωμάτωση) ως εξής: 255 υγειονομικοί ηλικίας 25-67 ετών και 112 άτομα άνω των 80 ετών, που δεν έχουν ενεργό κακοήθη νόσο. Από αυτούς βρέθηκαν 9% θετικοί σε εξουδετερωτικά αντισώματα (δηλαδή είχαν προηγούμενα εκτεθεί στον ιό) ήδη κατά την ημέρα του πρώτου εμβολιασμού.

Όσον αφορά τους εμβολιασθέντες στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της υπό εξέλιξη μελέτης, δείχνουν ότι το ποσοστό των εμβολιασθέντων που παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2 πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα 22) ανέρχεται σε περίπου 50%. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου το σύνολο των γυναικών και πάνω από το 80% των ανδρών έχει αναπτύξει υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσον αφορά στην ανάπτυξη ανοσίας, ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών.

Παράλληλα το φως της δημοσιότητας είδε αμερικανική επιστημονική μελέτη που διεκπεραίωσε ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Cornell. Συγκεκριμένα ανέλυσαν σχεδόν 32.000 τεστ αντισωμάτων από τη Νέα Υόρκη από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2020. Από αυτά, το 17% των τεστ παιδιών (1.200) και το 19% των ενηλίκων (30.000) έδειξαν σημάδια προηγούμενης μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Ακολούθως οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε εκείνους που βρέθηκαν θετικοί- 85 παιδιά και 3.468 ενήλικες- ώστε να καθορίσουν τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG. Τα 32 παιδιά 1-10 ετών ήταν εκείνα που έδειξαν μέσο επίπεδο αντισωμάτων σχεδόν πενταπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο των 127 ενηλίκων, ηλικίας από 19 έως 24 ετών.

Στο επόμενο βήμα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στους 126 θετικούς ασθενείς ηλικίας 1-24 ετών, κανένας από τους οποίους δεν είχε νοσήσει σοβαρά. Σε αυτή την ομάδα, τα παιδιά 1-10 ετών είχαν κατά μέσο όρο πάνω από διπλάσιο επίπεδο αντισωμάτων IgG σε σύγκριση με τους έφηβους 11-18 ετών, και εκείνοι με τη σειρά τους είχαν κατά μέσο όρο υπερδιπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με τους 19-24 ετών.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι διαφορές στις κλινικές ενδείξεις της Covid-19 σε παιδιατρικούς ασθενείς σε σύγκριση με τους ενήλικες μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού που σχετίζεται με την ηλικία», υπογράμμισαν όσοι συνέγραψαν τη μελέτη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v