Κόντρα κυβέρνησης, φαρμακοποιών και Σύριζα για τα self test

Το σχέδιο για δωρεάν self test από την κυβέρνηση προκαλεί αντιδράσεις από φαρμακοποιούς, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κόντρα κυβέρνησης, φαρμακοποιών και Σύριζα για τα self test
Τελικά θα είναι ή δεν θα είναι δωρεάν τα self test στα φαρμακεία; Η Κυβέρνηση λέει «ναι», οι φαρμακοποιοί από την άλλη πλευρά, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο ΘΕΜΑ 104,6  εξέφρασε τους προβληματισμούς και την ανησυχία του για τα self test τα οποία θα γίνονται κατά περίπτωση μέσα στα φαρμακεία σε περίπτωση που το επιθυμούν οι πελάτες.

«Όποιος χρησιμοποιεί το φαρμακείο πρέπει να πληρώνει και κάτι. Διότι έρχεται κάποιος να πάρει το test από το φαρμακείο. Εμείς πρέπει να το περάσουμε σε πλατφόρμα, να το ορίσουμε, να γράψουμε τις οδηγίες στον χρήστη, να του πούμε πώς θα γίνει. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να μας δώσει ένα αντίτιμο; Πόσο κάνει το τεστ, 2,50-3 ευρώ; Νομίζω ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να παίρνει 30-50 λεπτά ανά τεστ» ανέφερε.

«Χρειαζόμαστε χρόνο και να υπάρχουν άλλες παράμετροι για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία και εκτιμήσαμε το κόστος αυτό στα 15 ευρώ, για να γίνουν τα τεστ στα φαρμακεία. Με αυτήν την σύγχυση, έγινε επίθεση στους φαρμακοποιούς ότι ζητάμε 15 ευρώ για να διανείμουμε», πρόσθεσε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ακης Σκέρτσος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν αστείο να ζητείται αντίτιμο όταν το τεστ θα δίνεται δωρεάν και πρόσθεσε πως θα υπάρχει ένα συμβολικό, προκαθορισμένο, αντίτιμο για όποιον πολίτη επιθυμεί να τον βοηθήσει ο φαρμακοποιός είτε για τη διενέργεια είτε για την εκπαίδευση του τεστ.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει λόγο για «μπάχαλο» και αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

1.Τα rapid test για self testing έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά.

2. Ακόμα και αν δημιουργηθεί πλατφόρμα δήλωσης των αποτελεσμάτων, κάτι που αρχικά απέρριπτε η κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε νέο μπάχαλο με την έγκαιρη και σωστή καταμέτρηση των κρουσμάτων ανά περιοχή.

3. Οι πολίτες που θα κάνουν και θα βγαίνουν θετικοί, εν συνεχεία θα πρέπει να πληρώνουν για να κάνουν και μοριακά test για επιβεβαίωση. Άρα δεν προκύπτει καμία ελάφρυνση για τον πολίτη.

4. Θα κάνουν test μόνο όσοι ενδιαφέρονται, με αποτέλεσμα και πάλι να μη γίνονται οι απαραίτητοι στοχευμένοι έλεγχοι σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως μαζικοί εργασιακοί χώροι, ΜΜΜ, σχολεία, ομάδες υψηλής ευαλωτότητας και κοινωνικές δομές υψηλού κινδύνου.

5. Τίθεται σοβαρότατο θέμα διαφάνειας στην προμήθειά τους και τη χορήγησή τους, με βάση τους χειρισμούς που έχει κάνει εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση και το όργιο απευθείας αναθέσεων.

Σήμερα το πρωί, ο κ. Λουράντος ξέσπασε εναντίων των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ, με αφορμή πράγματα που ειπώθηκαν για εκείνον σε δελτίο. 

«Μέχρι τώρα έκανα υπομονή διότι πραγματικά χτες το βράδυ κάνατε μια ατασθαλία άνευ προηγουμένου. Παραποιείτε τις εκφράσεις μου και αυτά που είπα», κατηγόρησε τους παρουσιαστές και σε έξαλλη κατάσταση φώναξε: «Σηκωθείτε και φύγετε από τον χώρο που σας φιλοξενεί. Έχετε θράσος, έχετε πάρει χρήματα από τους πολίτες. Ντροπή σας. Άντε γεια», κάνοντας την δημοφιλή χειρονομία του Τάκη Τσουκαλά.



 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v