Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη

Μια ακόμη μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Νέα Υόρκη, δημιουργώντας ανησυχία στην ιατρική κοινότητα λόγω της μεταδοτικότητάς της.
Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
Έναν χρόνο έχουμε κλείσει πια, ζώντας σε συνθήκες πανδημίας, ωστόσο οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού συνεχίζουν να βάζουν δύσκολα στην επιστημονική κοινότητα, παρότι όλοι αισιοδοξούν πως με τους εμβολιασμούς οι ζωές μας θα επανέλθουν στην προ Covid-19 κανονικότητα.

Δυστυχώς έχουμε και μια νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία είχε εντοπιστεί αρχικά στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβρη και πλέον έχει εξαπλωθεί στην αμερικανική μεγαλούπολη. Η παραλλαγή αυτή, πήρε το όνομα Β.1.256 κι εμφανίζει ομοιότητες με την περίφημη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, αντιπροσωπεύοντας πια το 12% των συνολικών κρουσμάτων της Νέας Υόρκης έως τα μέσα του Φλεβάρη.

Αυτό ανακοίνωσαν τουλάχιστον ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους «Times της Νέας Υόρκης». Η ίδια παραλλαγή περιγράφηκε ακόμη και σε online δημοσίευση επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), με επικεφαλής τον υπολογιστικό βιολόγο Άντονι Γουέστ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχετική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Οι επιστήμονες του Κολούμπια, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αν-Κατρίν Ούλεμαν, τόνισαν ότι η νοτιοαφρικανική Β.1.351 και η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κορωνοϊού δεν έχουν κερδίσει ιδιαίτερο έδαφος στη Νέα Υόρκη, αντίθετα με τη «ντόπια», που συνεχώς αυξάνεται. Υπογράμμισαν ωστόσο ότι και οι τρεις παραλλαγές έχουν μία κοινή μετάλλαξη (Ε484Κ) σε μία περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού, κάτι που πιθανώς εξασθενεί την ανοσιακή αντίδραση απέναντι στον ιό SARS-CoV-2.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη Ε484Κ έχει εμφανιστεί, ανεξάρτητα, σε πολλά μέρη του κόσμου, δείχνοντας δυστυχώς πως δίνει στην Covid-19 ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι παραλλαγές που περιέχουν τη μετάλλαξη Ε484Κ είναι περισσότερο ανθεκτικές στα εμβόλια, σε σχέση με τις αρχικές παραλλαγές του ιού, όταν ακόμη δεν υπήρχε αυτή η μετάλλαξη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v