Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΠΟΥ για τον Έμπολα στην Αφρική

Δεν μας έφτανε ο κορωνοϊός, ήρθε και ο κακός συγγενής του να σπείρει τον πανικό στην Αφρική και να ανησυχήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΠΟΥ για τον Έμπολα στην Αφρική
Θυμάσαι τότε που η λέξη πανδημία σήμαινε κάτι φονικό, που συνέβαινε στην Αφρική; Το 2016 ήταν, ο ιός λεγόταν έμπολα, και αν είχες δει φωτογραφίες των θυμάτων του, στάνταρ τις θυμάσαι ακόμα. 

Επειδή, όπως εύστοχα σχολίασε πρόσφατα χρήστης του Facebook, το 2021 είναι ο κακός ξάδερφος του 2020, ο φονικός ιός επέστρεψε στη Γουινέα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει ανήσυχος τον κώδωνα του κινδύνου.

Την τελευταία φορά που ξέσπασε επιδημία έμπολα στην Αφρική, την τριετία 2013-16, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του –κι εδώ δε μιλάμε πια για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, ούτε ηλικίες, ούτε υποκείμενα νοσήματα, ούτε τίποτα.

Επτά κρούσματα έμπολα καταγράφονται τώρα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής, με τέσσερις ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές, ο ΠΟΥ και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού και να αποφευχθεί ένα καταστροφικό σενάριο αντίστοιχο με εκείνο του τελευταίου ξεσπάσματος έμπολα.

Το πρώτο θύμα της ασθένειας ήταν μια 51χρονη νοσηλεύτρια από το Γκουέκε, μια πόλη 23.000 κατοίκων, η οποία πέθανε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Τα υπόλοιπα έξι κρούσματα είναι όλοι συγγενείς της: Ο σύζυγός της, ο γιος της, δύο αδελφοί της, η μητέρα της και η θεία της, που έμεναν μαζί της και παρευρέθηκαν στην κηδεία της, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Οι δύο αδελφοί της, ηλικίας 38 και 42 ετών, πέθαναν επίσης. Το τέταρτο θύμα είναι «μια ηλικιωμένη», ανέφεραν οι αρχές, χωρίς να διευκρινίζουν αν πρόκειται για τη μητέρα ή τη θεία της. Ο σύζυγος της νοσηλεύτριας, ηλικίας 65 ετών, νοσηλεύεται στο Κονακρί, την πρωτεύουσα της Γουινέας.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γουινέα, Άλφρεντ Τζορτζ Κι-Ζέρμπο, δήλωσε πως στην καλύτερη περίπτωση τα πρώτα εμβόλια κατά του έμπολα θα φτάσουν στη χώρα μέσα στις επόμενες 72 ώρες.

Παράλληλα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καταγράφονται τέσσερα κρούσματα από το ξέσπασμα της επιδημίας στην πόλη Μπουτέμπο, στις 7 Φεβρουαρίου, με την εκστρατεία εμβολιασμού να έχει ήδη ξεκινήσει. Το Μπουτέμπο ήταν επίσης το επίκεντρο επιδημίας έμπολα που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2020.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v