Ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους ρίχνει η κυβέρνηση

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ρίχνει τις ευθύνες για τους θανάτους από Covid στους… γιατρούς και όχι στην έλλειψη ΜΕΘ.
Ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους ρίχνει η κυβέρνηση
Στο πρώτο λοκντάουν τους χειροκροτούσαν, τώρα τους κατηγορούν. Σάλος έχει ξεσπάσει στην πολιτική σκηνή, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη που απέδωσε τους θανάτους ασθενών με Covid που έχασαν την μάχη εκτός ΜΕΘ στους θεράποντες ιατρούς, και όχι στις ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Δημήτρη Καραγιώργου στο Euro2day.gr, η πολιτική ηγεσία θεωρεί πως -στην κορύφωση της πανδημίας- όλοι οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ και πως το κριτήριο εισαγωγής τους δεν ήταν η επάρκεια ή όχι των κρεβατιών, αλλά οι συννοσηρότητες και οι επιλογές που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Το συμπέρασμα προκύπτει από απάντηση του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε ερώτηση του Iatronet.gr, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν αναγνωρίζει πως το σύστημα Υγείας ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις τα όριά του. Θεωρεί πως ΜΕΘ υπάρχουν και αφήνει να εννοηθεί πως η ευθύνη για το εάν θα εισαχθούν ασθενείς σε αυτές ανήκει στον ιατρικό κόσμο, ο οποίος -με ανεπαρκή μέσα- δίνει ηρωική μάχη σε κλινικές και ΜΕΘ CoViD-19.

Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να αξιολογήσει το πως 80% και πλέον των ασθενών με CoViD-19 αφήνουν την τελευταία τους πνοή (προφανώς λόγω επιδείνωσης της νόσου) και δεν οδηγούνται τουλάχιστον στη ΜΕΘ για πιο συστηματική υποστήριξη, με δεδομένο ότι υπάρχουν εκεί κενές θέσεις...

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κάνει μία αποκαλυπτική ανάλυση ο Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και υποψήφιος πρύτανης του ιδρύματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, κατά την έξαρση του δεύτερου πανδημικού κύματος και όσο η πίεση στα νοσοκομεία αυξανόταν, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αδυνατούσε να ακολουθήσει γραμμικά την εξέλιξη του αριθμού των νοσούντων.

Η αναλογία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και αυτών που κατέληξαν είναι σχετικά σταθερή και φυσιολογική από την αρχή της πανδημίας. Στην πορεία όμως, όσο η πίεση αυξανόταν, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων άρχιζαν να μένουν εκτός ΜΕΘ και τελικά οι νοσούντες εκτός ΜΕΘ και οι θάνατοι αυξάνονταν εκθετικά. Το ποσοστό αυτών που κατέληξαν χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ φάνηκε να ξεπερνά το 80%.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε τη συνέχεια στο Euro2day.gr 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v