Τα εμβόλια που πρέπει να έχεις κάνει στη ζωή σου

Συγκεντρώσαμε σε μια λίστα τα εμβόλια που χρειάζεται να έχεις κάνει στη ζωή σου, πριν πάρεις σειρά για εκείνο κατά του κορωνοϊού.
Τα εμβόλια που πρέπει να έχεις κάνει στη ζωή σου

Το 2020 μας χαιρέτησε πριν λίγες μέρες με την άφιξη των πρώτων εμβολίων, που γεμίζουν ελπίδες την ανθρωπότητα, ώστε να μπει επιτέλους ένα τέλος στην πανδημία κι οι ζωές μας να επιστρέψουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς. Οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού συνεχίζονται στα νοσοκομεία της χώρας και σύντομα όπως θα συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο, σειρά θα πάρουν οι ευπαθείς ομάδες, πριν προχωρήσουμε στον γενικό πληθυσμό κάθε χώρας.

Μέχρι λοιπόν να κάνουμε το εμβόλιο του κορωνοϊού, συγκεντρώσαμε σε μια λίστα τα εμβόλια που όλοι θα έπρεπε να έχουμε κάνει, προκειμένου να αποκτήσουμε ανοσία, σε σοβαρές ασθένειες και ιούς και να προστατεύσουμε, αντίστοιχα τις ευπαθείς ομάδες των ανθρώπων γύρω μας. Προτού κάνεις οτιδήποτε επικοινώνησε με τον γιατρό σου κι όχι με τον αντιεμβολιαστή της γειτονιάς σου που διαμοιράζει fake news στα social media.

Το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β

Το συγκεκριμένο εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό γιατί προστατεύει από την εμφάνιση του καρκίνου του ήπατος, αφού η ηπατίτιδα β προσβάλλει το συκώτι μας. [71] Γίνεται σε 3 δόσεις με το διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση να είναι δύο μήνες και τουλάχιστον 4 μήνες έως την Τρίτη δόση. Μπορεί να χορηγηθεί σε κάποιον από τη στιγμή της γέννησης.

Το εμβόλιο MMR (Ιλαράς, Παρωτίτιδας, Ερυθράς)

Η ιλαρά, η παρωτίτιδα κι η ερυθρά είναι πολύ σοβαρές ασθένειες, τη θνησιμότητα και σοβαρές επιπλοκές των οποίων έχουμε περιορίσει αρκετά, χάρη στον εκτεταμένο εμβολιασμό. Μάλιστα, αν δεν είχαν αυξηθεί οι αντιεμβολιαστές τα τελευταία χρόνια, θα είχαμε ακόμη λιγότερα ενεργά κρούσματα, χάρη στην ανοσία που είχε επιτευχθεί λόγω του MMR εμβολίου. Η πρώτη δόση συνήθως γίνεται σε ηλικία 12 έως 15 μηνών και η δεύτερη δόση σε ηλικία 4 έως 6 ετών. Εάν ο εμβολιασμός ωστόσο γίνει μετά τα 4 έτη τότε χορηγούνται δύο δόσεις του εμβολίου, με το μεσοδιάστημα να είναι τουλάχιστον 4 βδομάδες.



To εμβόλιο του Αιμοφίλου Ινφλουέντσας

Ο καθόλου συμπαθής αιμόφιλος ινφλουέντσας είναι ένα μικρόβιο το οποίο ευθύνεται για σοβαρές ασθένειες όπως μηνιγγίτιδα, επιγλωττίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία, και κυτταρίτιδα. Το [71] εμβόλιο χορηγείται σε παιδιά 2 μηνών έως και 5 ετών. Σε όσα είναι μικρότερα των 6 μηνών γίνεται σε 3 δόσεις, ανά δίμηνο. Σε όσα το κάνουν σε ηλικία 7 έως 12 μηνών χορηγείται σε 2 δόσεις (συνήθως στον 7ο και τον 9ο) ενώ όσα παιδιά το κάνουν μεταξύ 12 μηνών και 5 ετών, χρειάζονται 1 μόνο δόση.

Εμβόλιο DTaP (Διφθερίτιδας, Τετάνου και Κοκκύτη)



To συγκεκριμένο εμβόλιο μας προφυλάσσει από σοβαρές ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος κι ο κοκκύτης. Πρέπει να γίνει πριν συμπληρώσει ένα παιδί τα 7 του χρόνια και χορηγείται σε 3 δόσεις (2, 4 και 8 μηνών) ενώ ακολουθεί μια δόση 12 μήνες μετά από τη τελευταία. Μπορείς να συμβουλευτείς τον παιδίατρο σου, για οποιαδήποτε τυχόν ιδιαιτερότητα.

Εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

Στον 20ο αιώνα η πολιομυελίτιδα ήταν δυστυχώς σημαντική αιτία θανάτου στον κόσμο. Ακόμη όμως και σήμερα, παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες. Στη χώρα μας χορηγούνται 5 δόσεις του εμβολίου στις ηλικίες 2μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών, 12-18 μηνών και μία επαναληπτική δόση πριν την είσοδο του παιδιού στο σχολείο.

Εμβόλιο HPV (κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας)

Είναι ένα εμβόλιο που προφυλάσσει από τα πλέον επικίνδυνα στελέχη του HPV (και συγκεκριμένα για τους τύπους 16, 18, 31, 33, 45, 52 , 58). Οι τύποι αυτοί προκαλούν το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Γίνεται σε κορίτσια κι αφού προηγουμένως έχουν συμπληρώσει τα 9 τους χρόνια.

Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

Ο πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) είναι η πλέον συχνή αιτία πνευμονίας, ενώ συγχρόνως αποτελεί και μια από τις πιο βασικές αιτίες μηνιγγίτιδας. Παγκοσμίως, κάθε χρόνο 1,6 εκ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο. Στην Ελλάδα, από το 2006, ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου έχει ενταχθεί στο Εθνικό́ Πρόγραμμα Εμβολιασμών και συνιστάται για όλα τα υγιή παιδιά 2-59 μηνών.

Στα προαιρετικά εμβόλιο υπάρχει αυτό για τον μηνιγγιτιδόκοκκο β που εφαρμόζεται για την πρόληψη της διηθητικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, όπως και το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης, η χορήγηση του οποίου συνίσταται σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πριν προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε εμβόλιο καλό θα ήταν να μιλήσουμε με τον γιατρό μας και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v