Η πανδημία επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου μας

Αν δεν κοιμάσαι καλά τελευταία… η πανδημία τα φταίει όλα. Ειδικοί επιστήμονες εξηγούν τι μπορείς να κάνεις.
Η πανδημία επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου μας
Ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένας καλός βραδινός ύπνος δεν είναι εύκολο πράγμα. Πόσο μάλλον τώρα, με μια παγκόσμια πανδημία έξω από τις πόρτες μας. Το πρόβλημα επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, και οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) στο σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακόμα και πριν την πανδημία, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους δεν κατάφερνε να κοιμηθεί 7 ώρες χωρίς διακοπή, που είναι η ημερήσια συνιστώμενη διάρκεια ύπνου. Το αυξημένο άγχος των τελευταίων μηνών, η πιθανή απομόνωση ή κατάθλιψη, και η οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια έχει επιδεινώσει αυτήν την κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να κοιμούνται είτε λιγότερο είτε περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Όπως είναι γνωστό, ο φυσιολογικός και υγιής ύπνος βοηθάει τη σωματική ενέργεια, την ψυχική υγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Τώρα όμως, η διαταραχή της καθημερινότητας δυσχεραίνει την αίσθηση του χρόνου. Η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι οδηγεί σε λιγότερη έκθεση στο φυσικό φως, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό που ρυθμίζει τον ύπνο. Η διακεκριμένη επιστήμονας Dr Chandra Jackson, που μελετά τον ύπνο, εξέδωσε άρθρο με οδηγίες στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

- Να εκτίθεσαι σε έντονο φως το πρωί και να αποφεύγεις όσο γίνεται το μπλε φως το βράδυ, που μπορεί να καταστείλει την έκκριση της μελατονίνης, ορμόνης ρύθμισης του ύπνου.

- Να χαλαρώνεις πριν τον ύπνο με ένα ζεστό μπάνιο, χαλαρωτική μουσική ή διαλογισμό.

- Να διατηρείς το περιβάλλον σε σωστή θερμοκρασία και να χρησιμοποιείς κουρτίνες που περιορίζουν το φως ή/και ωτοασπίδες για την προστασία από τους θορύβους.

- Πριν τον ύπνο συνίσταται να αποφεύγονται η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και η κατανάλωση υπερβολικού φαγητού ή υγρών, καφεΐνης, νικοτίνης ή αλκοόλ.

- Να αποφεύγεται ο ύπνος μεγάλης διάρκειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε συνίσταται η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v