Έτσι νικάς τον κορωνοϊό χωρίς λοκντάουν

Η Σλοβακία επιδιώκει να είναι η πρώτη χώρα που θα κάνει τεστ κορωνοϊό σε όλο τον πληθυσμό της.
Έτσι νικάς τον κορωνοϊό χωρίς λοκντάουν

Τα 2/3 του πληθυσμού της Σλοβακίας ελέγχθηκαν για κορωνοϊό το Σάββατο και την Κυριακή 31/10 και 1/11 αντίστοιχα. Η χώρα επιδιώκει να γίνει μία από τις πρώτες χώρες που θα κάνει τεστ σε όλον της τον πληθυσμό.

Μέχρι την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν τεστ σε 3.625.000 ανθρώπους από τους οποίους οι 38.359, ή το 1,06%, βρέθηκαν θετικοί.

«Έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς στους δημοσιογράφους. «Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχαστούμε επειδή το 1% του πληθυσμού βγήκε θετικό», πρόσθεσε. «Στην πραγματικότητα, μπορεί μέχρι και το 2% των κατοίκων να είναι θετικοί, κι αυτό δεν είναι καλό σενάριο».

Ένας ακόμη «κύκλος» τεστ έχει προγραμματιστεί για το επόμενο σαββατοκύριακο.

Η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο όποιος κυκλοφορεί χωρίς κάποιο έγγραφο που να επιβεβαιώνει πως είναι αρνητικός, η αστυνομία δύναται να του κόψει πρόστιμο. Όποιου το τεστ βγει θετικό, θα πρέπει να μπει άμεσα σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Η Σλοβακία προσδοκά να είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα ελέγξει όλο της τον πληθυσμό για κορωνοϊό. Μικρότερες χώρες σαν το Λουξεμβούργο, το έχουν ήδη επιτύχει, όπως και μεγάλες πόλεις στην Κίνα, με μεγαλύτερο πληθυσμό από ότι η Σλοβακία.

Η κυβέρνηση έχει κάνει νύξη ότι οι απαγορεύσεις για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσουν (ή και να ενισχυθούν) αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Όπως άλλες χώρες, έτσι και η Σλοβακία είδε μία έντονη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, αν και παραμένει πιο χαμηλά από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.

Τη Δευτέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανερχόταν στο 1883, ενώ οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα ανέρχονται στους 219.

 

Με πληροφορίες από τη Guardian

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v