Το στοματικό σεξ δεν είναι πάντα ακίνδυνο

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν κολλάνε μόνο με το κλασικό, παραδοσιακό σεξάκι. Ενέχει και το στοματικό κινδύνους. Δείτε ποιους.
Το στοματικό σεξ δεν είναι πάντα ακίνδυνο
Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις και ασθένειες δεν μεταφέρονται μόνο μέσω κολπικού ή πρωκτικού σεξ. Οποιαδήποτε επαφή με τα γεννητικά όργανα αρκεί για να μεταδώσει ένα ΣΜΝ στον/στην σύντροφό.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και το στοματικό σεξ ενέχει τους ίδιους κινδύνους με άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες, ανεξαρτήτως του πόσο καλά το κάνετε.  

Ποια αφροδίσια νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν μέσω του στοματικού σεξ;

Χλαμύδια

Προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis και μεταδίδεται με κάθε μορφή σεξουαλικής πράξης (κολπική, πρωκτική και στοματική), καθώς και με τα χέρια μετά την επαφή τους με τα γεννητικά όργανα. Η λοίμωξη χαρακτηρίζεται "σιωπηρή νόσος", επειδή σε μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι ασυμπτωματική. Τα συμπτώματα στις γυναίκες περιλαμβάνουν βλεννοπυώδεις κολπικές εκκρίσεις, ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας ή αιμορραγία μετά την επαφή, κοιλιακό πόνο, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή κ.α., ενώ στους άνδρες εμφανίζονται συμπτώματα ουρηθρίτιδας (λοίμωξης της ουρήθρας), με συνηθέστερα τον πόνο ή το κάψιμο κατά την ούρηση, ασυνήθιστες εκκρίσεις από το πέος κ.α. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των χλαμυδίων γίνεται με τη λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.
 
Γονόρροια

Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae και μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ, αλλά η μόλυνση είναι πιο πιθανό να προκληθεί μέσω πρωκτικού ή κολπικού σεξ. Η γονόρροια επηρεάζει τον λαιμό, τα γεννητικά όργανα, το ουροποιητικό σύστημα τον ορθό. Όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια στον λαιμό συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, συνήθως είναι μια εβδομάδα μετά την έκθεση και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο. Αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με την λήψη των κατάλληλων αντιβιοτικών.

Περισσότερα για τη γονόρροια εδώ

Σύφιλη

Οφείλεται στο βακτήριο Treponema pallidum και επηρεάζει το στόμα, τα χείλη, το λαιμό, τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό και τον ορθό. Τα συμπτώματα της σύφιλης εμφανίζονται σταδιακά. Για τη στοματική σύφιλη, το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει πληγές μέσα ή γύρω από το στόμα και το λαιμό. Στο δεύτερο στάδιο, μπορεί να εμφανίσετε δερματικό εξάνθημα, πρησμένους λεμφαδένες και πυρετό. Το λανθάνον στάδιο της λοίμωξης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, δεν εμφανίζει σημάδια ή συμπτώματα. Το τρίτο στάδιο της λοίμωξης μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό, τα νεύρα, τα μάτια, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το συκώτι, τα οστά και τις αρθρώσεις. Αν δεν αντιμετωπιστεί, το βακτήριο θα παραμείνει στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως βλάβη οργάνων και νευρολογικής φύσης προβλήματα. Και αυτή, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Περισσότερα εδώ

Έρπης Τύπου 1 (HSV-1)

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής από στόμα σε στόμα, ή μέσω στοματικού σεξ, και προκαλεί έρπη στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να επηρεάσει τα χείλη, το στόμα, τον λαιμό, τα γεννητικά όργανα, το ορθό, τον πρωκτό και τα μάγουλα. Τα συμπτώματα του έρπητα στο στόμα περιλαμβάνουν φουσκάλες ή πληγές στο στόμα, τα χείλη και το λαιμό. Πρόκειται για ισόβια λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η θεραπεία μπορεί να μειώσει ή να αποτρέψει τις εκδηλώσεις της και να μειώσει τη συχνότητά τους. Λιγότερο συχνός, ο Έρπης Τύπου 2 μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και του στοματικού σεξ και προκαλεί ερπητική οισοφαγίτιδα.

HPV

Ο δημοφιλής ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV μεταδίδεται μέσω του στοματικού σεξ όπως ακριβώς και με το κανονικό, και επηρεάζει το στόμα, το λαιμό, τα γεννητικά όργανα, τον τράχηλο, τον πρωκτό και τον ορθό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη από τον HPV δεν θα εμφανίσει συμπτώματα. Άλλοι τύποι λοίμωξης από HPV μπορεί να προκαλέσουν λαρυγγική ή αναπνευστική θηλωμάτωση, η οποία επηρεάζει το στόμα και το λαιμό. Ο HPV δεν έχει θεραπεία, αλλά μερικές φορές εξαφανίζεται εντός δύο ετών από τη μόλυνση. Τυχόν κονδυλώματα του στόματος και του λαιμού μπορούν να αφαιρεθούν μέσω χειρουργικής επέμβασης, αλλά μπορεί να επανέλθουν ακόμη και με θεραπεία.

Περισσότερα εδώ

Συμπερασματικά

Μπορεί τα ΣΜΝ να μεταδίδονται συχνότερα μέσω σεξουαλικής επαφής, όμως είναι πιθανό να μολυνθείτε/μολύνετε κάποιον μέσω στοματικού σεξ. Η χρήση προφυλακτικού είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο και να αποτρέψετε τη μετάδοση. Επίσης, θα πρέπει να εξετάζεστε τακτικά, ακόμα κι αν έχετε μακροχρόνια σχέση. Όσο πιο γρήγορα διαγνωστείτε, τόσο νωρίτερα μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε πιθανή λοίμωξη.

Με πληροφορίες από Iatronet.gr/ Healthline.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v