Όσοι φοράνε γυαλιά κινδυνεύουν λιγότερο από κορωνοϊό;

Μια παράξενη μελέτη από την Κίνα που κάνει χαμό στο ίντερνετ είναι μάλλον πολύ καλή για να είναι σωστή.
Όσοι φοράνε γυαλιά κινδυνεύουν λιγότερο από κορωνοϊό;
Διοπτροφόροι μας, μη βιαστείτε να χαρείτε. Η παράξενη μελέτη από την Κίνα που κάνει από το πρωί τον γύρο του διαδικτύου είναι κατ’ αρχάς μικρή, και πιθανότατα εξηγείται από το γεγονός ότι το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 που φοράνε γυαλιά καθημερινά, είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των διοπτροφόρων στο γενικό πληθυσμό.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη πήγε ως εξής: Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας "JAMA Ophthalmology", ανέλυσαν στοιχεία για 276 ασθενείς με Covid-19, και με μέση ηλικία 51 ετών, σε ένα νοσοκομείο της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα. Βρήκαν ότι μόνο το 6% των ασθενών φορούσαν γυαλιά μυωπίας (όχι φακούς επαφής), ενώ το ποσοστό των ατόμων με μυωπία στην περιοχή έφθανε το 31,5% σε παλαιότερη έρευνα (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι μύωπες είναι τουλάχιστον 27% διεθνώς).

Για «προκλητική μελέτη που εγείρει την πιθανότητα ότι η προστασία των ματιών στο γενικό πληθυσμό μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι της Covid-19», έκανε λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Λίζα Μαραγκάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Πρόσθεσε όμως ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνει σύσταση σε όλους να φοράνε γυαλιά ή πλαστικές προσωπίδες που προστατεύουν τα μάτια, καθώς η κινεζική μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα ασθενών ενός μόνο νοσοκομείου και βρήκε μόνο μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Συνεπώς, όπως είπε, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο όσοι φοράνε γυαλιά ή προσωπίδες ιδίως σε δημόσιους χώρους, κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό.

Έως τώρα οι συστάσεις των υγειονομικών αρχών σε όλο τον κόσμο εστιάζουν στο τρίπτυχο: μάσκες-τήρηση αποστάσεων-πλύσιμο χεριών. Το άγγιγμα των ματιών με μολυσμένα χέρια πιθανώς επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει στο σώμα, καθώς τα μάτια διαθέτουν κυτταρικούς υποδοχείς που επιτρέπουν στον κορωνοϊό να προσδεθεί σε αυτούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v