Αλόη: Ποια είναι τα οφέλη και πώς θα την χρησιμοποιήσουμε;

Η αλόη είναι ένα φυτό που έχει πολλά σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο. Ποια είναι αυτά, και πώς μπορούμε να τα κερδίσουμε;
Αλόη: Ποια είναι τα οφέλη και πώς θα την χρησιμοποιήσουμε;
Η αλόη βέρα είναι ίσως ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτικά φάρμακα για τοπικές δερματικές παθήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συστατικά -που μοιάζουν με τζελ- του φυτού είναι γνωστό ότι θεραπεύουν το δέρμα από μια πληθώρα παθήσεων. Εκτός από νερό, το τζελ αυτό περιέχει αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά συστατικά, ανθρακινόνες, σαπωνίνες, σάκχαρα, βιταμίνες, πεπτικά ένζυμα και λιπαρά οξέα.

Ας ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτική ματιά στο πώς μας βοηθούν αυτά τα συστατικά:
Σαπωνίνες: ασκούν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες.
Ανθρακινόνες: είναι ισχυρά παυσίπονα και διαθέτουν αντιβακτηριδιακή δράση.
Σάκχαρα: περιλαμβάνουν τους πιο σημαντικούς πολυσακχαρίτες οι οποίοι επιδρούν θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνες: η Αλόη περιέχει τις βιταμίνες C και E καθώς και β-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), ουσίες που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, των οποίων η υπερπαραγωγή σχετίζεται με χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.λ.π.)
Πεπτικά Ένζυμα: Λιπάσες και πρωτεάσες που διαλύουν την τροφή και βοηθούν στην πέψη.
Λιπαρά οξέα: δρουν σαν ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.

Η αλόη δρα ως αντισηπτικό, αυξάνοντας τη διάχυση του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή και διεγείρει τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για τη θεραπεία της πληγής. Έχει αποδειχτεί ακόμη ότι κάνει πολύ καλό και σε άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως είναι οι δερματίτιδες και τα εγκαύματα. Η Αλόη Βέρα κάνει επίσης καλό σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος του στομάχου, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η ελκώδης κολίτιδα.

Τι προϊόντα να ψάξω
Τα εσωτερικά φύλλα των φυτών της αλόης είναι η πιο ισχυρή και αγνή μορφή που μπορούμε να βρούμε. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι μία γλάστρα αλόης να στέκεται έξω από το σπίτι τους. Συνεπώς, τα συσκευασμένα προϊόντα θα λειτουργήσουν εξίσου καλά.
Για τις παθήσεις του δέρματος, τα εκχυλίσματα αλόης βέρα δεν δρουν τόσο καλά όσο ένα τζελ. Αυτό συμβαίνει επειδή το ίδιο το τζελ έχει στοιχεία ενυδάτωσης για την προστασία και την επούλωση του δέρματος, άρα προτιμήστε το.
Πολλές φορές αξίζει να ρίχνετε μια ματιά σε ολόκληρη την λίστα με τα συστατικά ενός προϊόντος, καθώς πιο "διάσημα" συστατικά (ακριβώς όπως η αλόη) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν ένα προϊόν που είναι λιγότερο καλό, πιο θελκτικό στο κοινό.
Τέλος, μπορείτε πάντα να αγοράσετε ένα γλαστράκι με μια αλόη για το σπίτι. Δεν είναι φυτό που απαιτεί μεγάλη φροντίδα, και μπορείτε πάντα να έχετε άμεση πρόσβαση στο υγιεινό του περιεχόμενο. Όπως και να φτιάχνετε δικό σας χυμό Αλόης με την παρακάτω συνταγή:

Συνταγή για χυμό από Αλόη:
-Πάρτε ένα μεγάλο και φρέσκο φύλλο αλόης βέρα
-Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι χωρίστε το φύλλο από το κέντρο σε δύο μέρη
-Τώρα με ένα κουτάλι αφαιρέστε το τζελ από το φύλλο
-Μεταφέρετέ το σε ένα μπολ και ανακατέψτε το καλά με λίγο νερό
-Είναι έτοιμο για κατανάλωση

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v