Κάθε πότε να πηγαίνω στον γιατρό;

Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον παθολόγο, τον οφθαλμίατρο, τον γυναικολόγο και άλλες ιατρικές ειδικότητες;
Κάθε πότε να πηγαίνω στον γιατρό;

Η συχνότητα επισκέψεων στον γιατρό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές όμως, ισχύουν κάποιοι κανόνες όσον αφορά το πόσο συνεπείς θα πρέπει να είμαστε με τα ραντεβού μας.

Δείτε παρακάτω μερικές γενικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με την κάθε ειδικότητα.

Γενικός Ιατρός

Το ραντεβού με τον γενικό ιατρό γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες μας, αλλά οι ειδικοί συνιστούν να κανονίζουμε επίσκεψη τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για γενικό τσεκ απ, αν είμαστε υγιείς, και εμβόλιο για τη γρίπη – αν χρειάζεται.



Οφθαλμίατρος

Οι ενήλικες και τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση μια φορά το χρόνο. Όμως αν παρατηρήσετε έντονη ενόχληση στα μάτια ή στην περιοχή γύρω από αυτά – π.χ. θολή όραση, ξηρότητα, κνησμό ή πόνο, τότε θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρο για διάγνωση.

Γυναικολόγος

Η επίσκεψη στον γυναικολόγο θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για ένα γενικό έλεγχο που περιλαμβάνει συνήθως τεστ ΠΑΠ, ψηλάφηση μαστού, έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υπέρηχο κ.α. Οι έγκυες συνήθως πρέπει να κάνουν μηνιαία ή εβδομαδιαίες επισκέψεις, ανάλογα με το τρίμηνο που βρίσκονται.

Γαστρεντερολόγος

Η συχνότητα επίσκεψης στον γαστρεντερολόγο εξαρτάται συνήθως από την ηλικία και τη σοβαρότητα του προβλήματος – αν υφίσταται. Γενικά, κάθε άτομο ηλικίας μεταξύ 45-50 ετών θα πρέπει να επισκεφτεί έστω και μια φορά τον γιατρό του για κωλονοσκόπηση. Αν μάλιστα υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή πολύποδας ή καρκίνος – προφανώς – και η επίσκεψη αυτή πρέπει να γίνει νωρίτερα από το παραπάνω ηλικιακό εύρος.

Δερματολόγος

Αν δεν έχετε  κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα στο δέρμα ή ιστορικό καρκίνου του δέρματος, τότε μια ετήσια επίσκεψη στον δερματολόγο για τσεκάρισμα αρκεί. Σε αντίθετη περίπτωση, το πόσο συχνά θα τον επισκεφτείτε εξαρτάται από τη διάγνωση σας. Για παράδειγμα, αν έχετε καρκίνο του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα, συνίσταται να δείτε το δερματολόγο σας για εξέταση κάθε έξι μήνες. Αν έχετε μελάνωμα, τότε ανάλογα με το πόσο πρόσφατη είναι η διάγνωση θα πρέπει να εξετάζεστε κάθε τρεις μήνες.

Αν πάλι έχετε δερματικά προβλήματα όπως ακμή, ροδρόχρου νόσο, ψωρίαση ή έκζεμα, τότε θα πρέπει να βλέπετε τον δερματολόγο κάθε μήνα ή κάθε λίγους μήνες μετά την αρχική διάγνωση έτσι ώστε να έχετε την κατάσταση υπό έλεγχο.



Ουρολόγος

Η συχνότητα επίσκεψης στον ουρολόγο εξαρτάται από την κάθε περίπτωση, δηλαδή το ιατρικό ιστορικό και την ηλικία. Άνδρες άνω των 50 ετών, που κάνουν τακτικό έλεγχο για τον προστάτη, συνίσταται να τον επισκέπτονται μια φορά το χρόνο. Το ίδιο και όσοι έχουν πρόβλημα με πέτρες στα νεφρά. Αν πάλι έχετε ουρολοίμωξη η οποία επανεμφανίζεται, η συχνότητα επίσκεψης εξαρτάται από τη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Οδοντίατρος

Αν τα δόντια και τα ούλα σας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, μια επίσκεψη κάθε έξι μήνες στον οδοντίατρο αρκεί, για να κάνετε καθαρισμό, να βγάλει ακτινογραφία και να ελέγξει τη γενικότερη στοματική σας υγιεινή.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητο να κλείσετε άμεσα ραντεβού με τον γιατρό αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο στόμα σας, ιδιαίτερα αν περιλαμβάνει πόνο. Επίσης, αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, καρκίνο, είστε καπνιστής ή έγκυος, τότε θεωρείστε υψηλού κινδύνου ομάδα για προβλήματα στα δόντια και θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το πόσο συχνά θα πρέπει να κλείνετε ραντεβού.

Και μερικές γενικές ερωτήσεις

* Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγατε σε γιατρό;

Αν δεν μπορείτε να… θυμηθείτε την τελευταία φορά, τότε μάλλον πάει καιρός και καλό θα ήταν να προγραμματίσετε κάποιο ραντεβού.

* Έχει αλλάξει κάτι από την τελευταία φορά;

Εάν υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί ή σας πονάει και δεν φαίνεται να βελτιώνεται, τότε καλό είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με την ανάλογη ειδικότητα.

* Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο γιατρός σας είπε «να σας ξαναδώ»;

Ήταν έξι μήνες; Ή ήταν δύο χρόνια; Εάν δεν είστε σίγουροι, κάντε έναν κόπο να τον ρωτήσετε.

* Έχει αλλάξει κάτι στο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας;

Η γνώση του οικογενειακού σας ιστορικού είναι αρκετά σημαντική. Μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, αλλά και τις προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει κάνετε. Για παράδειγμα, εάν ένας γονέας ή άλλος συγγενής πρώτου βαθμού, διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου, τότε θα πρέπει να κάνετε κι εσείς εξετάσεις.

* Έχετε χρόνια πάθηση;

Είτε έχετε μια ήπια περίπτωση άσθματος, ή κάποια καρδιακή πάθηση ή διαβήτη, τότε η συχνότητα των επισκέψεων θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη του γενικού «μια φορά το χρόνο».

Με πληροφορίες από Insider.com, Health.Usnews

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v