ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τι δείχνουν τα νύχια σου για την υγεία σου

Εύθραυστα ή κίτρινα; Πρησμένα ή με λευκά στίγματα; Μάθε τι σημαίνουν τα σημάδια που εμφανίζονται στα νύχια για την υγεία μας.

Τι δείχνουν τα νύχια σου για την υγεία σου

Το να έχεις γερά, υγιή νύχια δεν είναι καλό μόνο για την εικόνα σου. Είναι και ένδειξη για την γενικότερη υγεία του οργανισμού σου. Αν τα νύχια σου παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν παράξενα σημάδια, τότε ίσως κάτι μαρτυρούν για κάποιο πρόβλημα υγείας. Μάθε να «διαβάζεις» τι λένε αυτά τα σημάδια.

Κιτρινισμένα νύχια
Αυτό το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί καθώς περνούν τα χρόνια ή εξαιτίας του καπνίσματος, αλλά μπορεί και να συμβαίνει εξαιτίας της χρήσης ακρυλικών νυχιών ή βερνικιών. Δώσε την ευκαιρία στα νύχια σου να «ανασάνουν», κάνοντας διάλειμμα από το βάψιμο.

Εύθραυστα νύχια
Η ξηρότητα και η τάση των νυχιών να σπάνε ή να θρυμματίζονται εύκολα, μπορεί να οφείλεται σε εκτεταμένη χρήση ασετόν για την αφαίρεση βερνικιών. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην συχνή κολύμβηση, στο πλύσιμο των πιάτων χωρίς γάντια ή στην χαμηλή υγρασία του περιβάλλοντος όπου ζεις. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού, γι’ αυτό αν το πρόβλημα επιμένει, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Πρησμένα νύχια
Αν οι άκρες των δαχτύλων σου είναι πρησμένες και τα νύχια τους γίνονται στρογγυλεμένα και μυτερά (όπως εδώ) , μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα ασθένειας του ήπατος ή του νεφρού, γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευτείς ειδικό.

Νύχια με λευκά στίγματα
Θα έχεις ακούσει να μιλάνε για έλλειψη ασβεστίου, σε περίπτωση που υπάρχουν άσπρα σημάδια στα νύχια. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σημάδια που έμειναν από κάποιο μικρο-τραυματισμό των νυχιών σου και δεν εμπνέουν ανησυχία.

Νύχια με οριζόντιες ραβδώσεις
Αν βλέπεις ραβδώσεις που κινούνται από τη μία μεριά του νυχιού στην άλλη, και δεν έχεις χτυπήσει πρόσφατα κάπου ώστε να οφείλονται σε τραυματισμό, είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή ο οργανισμός σου υποφέρει από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Στην ουσία, φυλά τις δυνάμεις του για να «παλέψει» την ασθένεια και είναι σα να λέει πως… ο σχηματισμός των νυχιών δεν επείγει. Επίσης, συμβαίνει συχνά όταν κάποιος λαμβάνει βαριά φάρμακα, όπως για παράδειγμα στις χημειοθεραπείες.

Νύχια με κάθετες ραβδώσεις
Δεν θα έπρεπε να σε ανησυχεί – είναι απλώς σημάδι ωρίμανσης. Με την πάροδο των ετών, όπως εμφανίζονται ρυτίδες στο δέρμα, εμφανίζονται και αντίστοιχες γραμμές στα νύχια.

Υπερβολικά «φαγωμένα» νύχια
Το να «τρώει» κανείς τα νύχια του είναι συχνή «κακή συνήθεια», αλλά αν αυτό συμβαίνει συνεχώς και ανεξέλεγκτα και το «δάγκωμα» ξεφεύγει και στο δέρμα γύρω από τα νύχια με μεγάλη ένταση, μπορεί να είναι σημάδι ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Κοίλα νύχια
Αν τα νύχια είναι αντί για ελαφρώς κυρτά, κοίλα και εξαιρετικά λεπτά, συνήθως έχουμε να κάνουμε με σιδηροπενική αναιμία, έλλειψη σιδήρου δηλαδή που μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα του συγκεκριμένου μετάλλου.

Σκουρόχρωμες ρίγες και πόνος καθώς μεγαλώνουν τα νύχια
Είναι σημαντικό να επισκεφθείς έναν γιατρό άμεσα, αν συμβαίνουν τα παραπάνω στα νύχια σου, για να διαπιστώσει κατά πόσο αυτό το «μελάνωμα» κρύβει κινδύνους.

Πηγή 

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Όταν πρόκειται για λεφτά, όλοι έχουν την ίδια θρησκεία."

Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας

 • 622 - Ολοκληρώνεται η φυγή του Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα («Εγίρα»).
  787 - Ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας). Η Ειρήνη η Αθηναία αναστηλώνει τις εικόνες.
  1493 - Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναχωρεί για το δεύτερο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
  1664 - Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
  1706 - Σαξονία και Σουηδία υπογράφουν τη Συνθήκη του Άλτρανσταντ (άρθρο: Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος).
  1828 - Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει τα ταχυδρομεία.
  1852 - Παρουσιάζεται σε πτήση από το Παρίσι στην Τραπ το πρώτο αερόπλοιο από τον Ανρί Γκιφάρ .
  1908- Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
  1908- Κυκλοφορεί στην αγορά το μοντέλο Τ της Φορντ γνωστό και ως Tin Lizzie.
  1927- Ιδρύεται αυτόνομος οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.
  1948- Ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Χόντα, στην Ιαπωνία.

© 2002-2018 MEDIA2DAY