ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ανεβαίνει ξανά...

Φαίνεται πως μέσα στις εποχές που ζούμε, που η έρευνα για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εντείνεται, το κίνημα των αντιεμβολιαστών επιστρέφει.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ανεβαίνει ξανά...

Το καλό νέο είναι πως οι αντιεμβολιααστικές σελίδες στο Facebook απαριθμούν λιγότερους συνολικά ακολούθους σε σχέση με εκείνες που τάσσονται υπέρ της λογικής—εννοούμε, των εμβολίων. Το κακό νέο, τώρα, είναι πως οι αντιεμβολιαστές εμφανίζονται όλο και περισσότερο, καθώς όχι μόνο δημιουργούν περισσότερες σελίδες και υλικό στο site, αλλά φαίνεται να είναι και πιο καλά δικτυωμένοι μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να κερδίζουν συνεχώς επιρροή.

Μετάφραση, κατά τους ειδικούς: Η αντιεμβολιαστική ρητορική κινδυνεύει να γίνει η νόρμα στον διαδικτυακό διάλογο σε περίπου δέκα χρόνια.

Και αυτά όλα προέκυψαν από μία τωρινή μελέτη του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, που μελέτησε περισσότερες από 1.300 σελίδες στο Facebook, με συνολική απήχηση γύρω στα 90 εκατομμύρια ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο. Τωρινή σαν να λέμε «στην εποχή του Covid-19», που η έρευνα για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εντείνεται κάθε μέρα και περισσότερο.

885 από τις σελίδες που ερευνήθηκαν ανήκαν σε «αναποφάσιστους», όπως συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, όπου συνέβαινε διάλογος σχετικά με τα εμβόλια, και οι ειδικοί προσπάθησαν να «ακολουθήσουν» προς τα πού έγερνε η ζυγαριά σε αυτές τις συγκεκριμένες σελίδες, που δεν λάμβαναν ξεκάθαρη θέση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εντιεμβολιαστές κερδίζουν έδαφος και ασκούν πολύ περισσότερη επιρροή στις αναποφάσιστες ομάδες σε σχέση με παλιότερα.

Αυτό που περιπλέκει το ζήτημα είναι πως το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι «υπέρ» και οι «κατά» σελίδες διαφέρει σημαντικά, και – δυστυχώς – το περιεχόμενο των «κατά» αποδεικνύεται πολύ ευκολότερο να κερδίσει απήχηση αξιοποιώντας τον αλγόριθμο του Facebook – που, κατά τ’ άλλα, ελέγχει τα fake news. Συγκεκριμένα, ενώ οι σελίδες υπέρ των εμβολίων εστιάζουν σε επιστημονικό περιεχόμενο, οι «κατά» καλύπτουν μια ευρεία θεματολογία στο πλαίσιο της ψευδοϊατρικής (όπως εναλλακτικές θεραπείες για παιδιά), ακόμα και της συνωμοσιολογίας.

Να το κάνουμε και χειρότερο; (Επειδή μπορούμε.) Η έρευνα έδειξε πως αυτή η τάση δεν σχετίζεται μόνο με το Facebook, αλλά και με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται η τάση δραστήριων μελών αντιεμβολιαστικών ομάδων να σχετίζονται διαδικτυακά και με μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.

Και, ναι, το ξέρουμε πως υπάρχει κόσμος εκεί έξω που ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού θα είναι ένας ύπουλος τρόπος να μας φυτέψουν τσιπάκια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ζωή είναι κωμωδία γι’ αυτούς που σκέφτονται και τραγωδία γι’ αυτούς που αισθάνονται."

Horace Walpole

  • -1825: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» κριτική του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερία», από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη.

    -1879: Ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13½ ώρες προτού σβήσει.

    -1918:Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στην Αθήνα. Η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ απαρτίζεται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο, Ε. Μαχαίρα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2