Τα συμπτώματα που έχουν 6 στους 10 ασθενείς με κορωνοϊό

Τα συμπτώματα «κλειδιά» για τη διάγνωση του κορωνοϊού είναι, σύμφωνα με νέα έρευνα, η απώλεια όσφρησης ή γεύσης.
Τα συμπτώματα που έχουν 6 στους 10 ασθενείς με κορωνοϊό
Έξι στους δέκα ασθενείς (το 59%) με επιβεβαιωμένο κορωνοϊό, ανέφεραν τα συμπτώματα της απώλειας όσφρησης ή γεύσης, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών ερευνητών.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι πρόκειται για συμπτώματα «κλειδιά» για τη διάγνωση της νόσου και όχι για περιθωριακά συμπτώματα. Συγκριτικά, μόνο το 18% όσων βρέθηκαν αρνητικοί στο τεστ για το νέο κορωνοϊό, είχαν απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, συνέλεξαν στοιχεία για τα συμπτώματα μέσω μιας εφαρμογής (Covid Symptom Tracker app), που ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες και στην οποία έδωσαν στοιχεία περίπου 400.000 χρήστες μεταξύ 24 και 29 Μαρτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC.

Από αυτούς, οι 1.702 είχαν κάνει ήδη το τεστ για Covid-19 και οι 579 είχαν βγει θετικοί, ενώ οι 1.123 αρνητικοί. Μεταξύ όσων επιβεβαιωμένα είχαν τη νόσο, η πλειονότητα (59%) ανέφερε απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμη επαρκή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει έως τώρα προσθέσει αυτά τα συμπτώματα στον κατάλογο των συχνών συμπτωμάτων του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v