Μπορώ να κάνω δωρεάν ψυχοθεραπεία;

Η απάντηση είναι ναι. Η σύντομη απάντηση, τουλάχιστον, αλλά θα σε βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.
Μπορώ να κάνω δωρεάν ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία είναι κάτι πάτα πολύ θετικό—για να μη πούμε αναγκαίο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν ότι έχουν ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό, αν μη τι άλλο για να τους βοηθήσει να βάλουν τις σκέψεις τους καλύτερα σε μια σειρά, αλλά και για να διαχειρίζονται καλύτερα την καθημερινή ζωή τους. Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε όλοι λεφτά για ψυχολόγο.

Υπάρχουν δωρεάν λύσεις, ευτυχώς. Δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο (ή άμεσο, πολλές φορές) αλλά ευτυχώς υπάρχουν. Και ελπίζουμε σε λίγα χρόνια αυτό το ζήτημα να μην μας απασχολεί, και να υπάρχουν δωρεάν κέντρα ψυχικής υγείας σε κάθε περιοχή, με αρκετούς ειδικούς για να μην υπάρχουν οι ακραίες αναμονές που μπορεί να αντιμετωπίσουμε τώρα.

Αρχικά, πού βρίσκονται τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας;
Χωρίζονται κατά τομείς, επομένως θα πρέπει να δείτε σε ποιον τομέα υπάγεστε ανάλογα τον τόπο κατοικίας σας με βάση αυτόν τον χάρτη. Πρέπει να κλείσετε πρώτα ραντεβού τηλεφωνικά, και έπειτα να σας κατευθύνουν στην κατάλληλη λύση για εσάς—από συνεδρίες με ψυχολόγο, μέχρι φαρμακευτική αγωγή, αν κριθεί αναγκαίο. Το μόνο πρόβλημα με τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας είναι πως οι κύκλοι με τις ψυχοθεραπείες δεν μπορούν να κρατήσουν συνήθως περισσότερο από 3 μήνες, μιας και πολλές φορές υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Επιπλέον, η αναμονή για να ξεκινήσετε τις συνεδρίες μπορεί να είναι μεγάλη, μέχρι και 4 μήνες.

*Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Αιγάλεω (Σούτσου 4 - Πλατεία Δαβάκη, Αιγάλεω, τηλ. 21 0591 0066): Λειτουργεί πρωινές ώρες με τηλεφωνικό ραντεβού και διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό και εμψυχώτρια.

*Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου (Σουλίου 62, Αγία Παρασκευή): Διαθέτει ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. και λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς». Για κλείσιμο ραντεβού επικοινωνείτε στο 213 203 7600.

*Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Πλούτωνος 19 & Ηφαίστου, τηλ: 2132027800): Λειτουργεί Δευτέρα έως και Παρασκευή από 8.30 μέχρι 14.00 και προσφέρει υπηρεσίες ψυχιάτρου και ψυχολόγου για ενήλικες.

*Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου, τηλ: 210 61 70 071 & 210 61 70 072): Διαθέτει ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) από τις 9.00 έως τις 15.30 και προσφέρει μεταξύ άλλων συμβουλευτική σε άτομα με προσωπικά προβλήματα, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχιατρική διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπιση και ψυχοκοινωνική στήριξη.

*Αν είστε ασφαλισμένος, το ταμείο σας μπορεί να παρέχει ψυχολόγο. Για να βρείτε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ψυχολόγους και ψυχιάτρους, κάντε κλικ εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v