ΕΥΕΞΙΑΑΣΚΗΣΗ

Fitness = Καλή σωματική + πνευματική υγεία!

Ορισμένοι το θεωρούν ”μόδα”, άλλοι ανάγκη ή και διασκέδαση. Όλοι πάντως συμφωνούν πως το fitness -ως έννοια αλλά και ως πρακτική- αποτελεί πλέον μέρος της ζωής μας. Τι είναι το fitness και τι μας προσφέρει; Αξίζει τελικά να ιδρώνουμε στο γυμναστήριο και να μην ξαναφάμε τηγανητές πατάτες;

Fitness = Καλή σωματική + πνευματική υγεία!

του Γιώργου Α. Σαββάκη

Η ανάγκη για καλή πνευματική και σωματική υγεία είναι ολοένα και επιτακτικότερη, αφού οι ρυθμοί ζωής επιβάλλουν διαρκώς απαιτητικότερες συνθήκες διαβίωσης, διατροφής, υγιεινής και άσκησης. Δεν σας λέμε κάτι καινούργιο - αυτά είναι κοινός τόπος ακόμα και για τους... εχθρούς της υγιεινής ζωής.

Η υψηλή ποιότητα ζωής, τελικός στόχος πολλών από εμάς, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή φυσική κατάσταση αλλά και την πνευματική ”ηρεμία”. Δυστυχώς, οι δύο τελευταίες έννοιες είναι τόσο αλληλένδετες, που φαίνεται αδύνατο να τις ξεχωρίσει κανείς και να ποσοτικοποίησει τη βαρύτητά τους στην καθημερινή μας ζωή. Αν και το fitness έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις η βαθύτερη σημασία του όρου δεν γίνεται πλήρως κατανοητή.

Προσπαθώντας να βρούμε μια ερμηνεία, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το fitness αποτελεί για τον ανθρώπινο οργανισμό ό,τι το… fine tuning σε μια μηχανή. Το fitness μας επιτρέπει να αποδώσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας και πιο συγκεκριμένα είναι το μέσο για να εκτελεσθούν οι καθημερινοί στόχοι άρτια.

Προτού ξεκινήσουμε τις συμβουλές για το πώς θα γίνετε πιο fit, θα πρέπει να ξέρετε ότι το fitness είναι ουσιαστικά ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής, προσφέροντας σημαντικά μακροχρόνια πλεονεκτήματα αλλά και απαιτώντας υψηλές ημερήσιες θυσίες. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται πρωτίστως είναι υπομονή και επιμονή.

Τα αποτελέσματα δεν έρχονται ως διά μαγείας και ο χρόνος αποτελεί συνάμα εχθρό και φίλο! Για το πόσο fit μπορείτε να γίνεται υπάρχουν όρια: Η ηλικία, το φύλο, η κληρονομικότητα, ο τρόπος διατροφής και άσκησης διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητές μας.

Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γενετικά χαρακτηριστικά μας, σίγουρα μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο τα δύο τελευταία στοιχεία. Εκεί ακριβώς είναι το μυστικό του fitness. Διατροφή και άσκηση αλληλεπιδρούν προκειμένου να βελτιώσουμε φυσική κατάσταση και υγεία.

Σε αυτό τον εναλλακτικό τρόπο ζωής υπάρχουν 4 δομικά στοιχεία που θα αναφέρουμε συχνά και καλό είναι να τα αναλύσουμε περαιτέρω.

Η καρδιο-αναπνευστική λειτουργία και αντοχή, η μυϊκή δύναμη, η μυϊκή αντοχή και τέλος η ευλυγισία - ευελιξία των μυών. Το πρώτο συστατικό περιλαμβάνει τη δυνατότητα να μεταφερθούν το οξυγόνο και οι θρεπτικές ουσίες στους ιστούς με την ταυτόχρονη αποβολή των υπολοίπων μη απαραίτητων ουσιών από τον οργανισμό.

Το δεύτερο συστατικό δείχνει τη δυνατότητα ενός μυ να ασκήσει δύναμη για μικρή χρονική περίοδο.

Η μυϊκή αντοχή μετράει τη δυνατότητα που έχει ο κάθε μυς ή μια ομάδα μυώνων να υποστηρίζουν επαναλαμβανόμενες συστολές.

Τέλος, η ευλυγισία- ευελιξία μετράει την ικανότητα πλήρους κίνησης των ενώσεων και των μυών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v