8 καλοί λόγοι για να ξεκινήσετε βάρη

Ψάχνετε αφορμή για να μπείτε στην αίθουσα με τα μηχανήματα και τα ελεύθερα βάρη; Έχουμε οκτώ. Και είναι… δυνατές.
8 καλοί λόγοι για να ξεκινήσετε βάρη

Μπορεί να νομίζετε ότι θα μετατραπείτε σε ένα καυκάσιο Χουλκ. Μπορεί να πιστεύετε ότι θα τραυματιστείτε εύκολα, ότι θα χάσετε την ελαστικότητά σας και ότι δεν θα σας κάνουν οι παλιές σας μπλούζες.

Χαλαρώστε. Η άσκηση ενδυνάμωσης με βάρη (ή οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «βάρος» - βάρος του σώματος, ιμάντες, λάστιχα, μηχανήματα) μπορεί να κάνει πολλά και… ωραία πράγματα προς όφελός σας.

Επομένως έχετε αρκετούς καλούς λόγους για να την εντάξετε στην εβδομαδιαία σας ρουτίνα. Ιδού μερικοί.

Θα ζήσετε περισσότερο

Αν και γενικότερα κάθε μορφή άσκησης προσθέτει χρόνια στη ζωή σας, η προπόνηση ενδυνάμωσης έχει «μεγάλα» οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη μυική μάζα έχουμε όσο μεγαλώνουμε τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να πεθάνουμε πρόωρα, σύμφωνα με έρευνα του 2014 από το UCLA

Θα καίτε περισσότερες θερμίδες

Η άσκηση με βάρη αυξάνει τις θερμίδες που «καίτε» μετά την προπόνηση, ενώ κάθεστε χαλαροί στον καναπέ. Ο λόγος; Μετά από μια έντονη προπόνηση ενδυνάμωσης, οι μύες σας χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να αναρρώσουν, ενέργεια την οποία «αντλούν» από θερμίδες. Επίσης, η άσκηση ενδυνάμωσης, όπως αναφέραμε παραπάνω, αυξάνει την συνολική μυϊκή μάζα του ασκούμενου και άρα αυξάνει τον βασικό μεταβολικό του ρυθμό, τις θερμίδες δηλαδή που «καίει» κάποιος χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα.

Θα βελτιώσετε τη σιλουέτα σας

Ο όρος «καρδιοαναπνευστική άσκηση» ή “cardio” δεν αφορά μόνο την αερόβια άσκηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κυκλική προπόνηση με βάρη αυξάνει την καρδιακή συχνότητα κατά 15 παλμούς ανά λεπτό περισσότερο συγκριτικά με το αν τρέχατε στο 60-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Η κυκλική αυτή προπόνηση δυναμώνει τους μύες και παρέχει καρδιοαναπνευστικά οφέλη παρόμοια με εκείνα της αερόβιας άσκησης. Επομένως γλιτώνετε χρόνο χωρίς να υστερείτε σε αποτελέσματα.

Θα είστε πιο ευτυχισμένοι

Η γιόγκα και ο διαολογισμός δεν είναι πανάκεια για να μπείτε σε κατάσταση… ζεν. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασκούνταν με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, για έξι μήνες, βελτίωσαν σημαντικά τη διάθεσή τους και μείωσαν τα επίπεδα θυμού. 


Θα δείτε (σχεδόν) άμεσα αποτελέσματα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο «ανεβαστικό» από το να βάζεις έναν στόχο και να τον πετυχαίνεις. Στον τομέα της σωματικής εμφάνισης, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς 100% προσεγμένη διατροφή, ασκούμενοι που προπονούνται συστηματικά για δύο μήνες, μπορούν να δουν εμφανείς αλλαγές στο σώμα τους.

Θα έχετε καλύτερη ισορροπία

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για κατάγματα όσο μεγαλώνουμε είναι οι πτώσεις. Ένα ακόμα όφελος από την άσκηση ενδυνάμωσης είναι το γεγονός ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και κατ’ επέκταση αυξημένη δύναμη και ισορροπία.

Και πιο «γερή» καρδιά

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν βρήκαν ότι όσοι ασκούνταν με βάρη για όλο το σώμα τρεις φορές την εβδομάδα για δύο μήνες μείωσαν κατά μέσο όρο την διαστολική τους πίεση (η «μικρή») κατά οκτώ μονάδες. Αυτό αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 40%.

Θα βελτιώσετε τη σχέση σας με το φαγητό

Πέρα από απόλαυση, το φαγητό για όσους γυμνάζονται συστηματικά με βάρη είναι κάτι παραπάνω, είναι μέρος του σώματός τους. Γνωρίζουν ότι η τροφή που καταναλώνουν θα γίνει κομμάτι τους (ιδανικά, μυϊκή μάζα). Μαθαίνουν τι εστί πρωτεΐνη, ποια είδη υπάρχουν, τι είναι υδατάνθρακας και ποια είναι τα είδη των λιπαρών. Εξοικειώνονται με τις μερίδες του φαγητού, αλλά και πόσο συχνά θα πρέπει να τρώνε και γιατί. Τρόπον τινά, αποκτούν μια πιο.. πνευματική σύνδεση με το φαγητό, πέρα από την επιφανειακή απόλαυση.

Tip: Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι θα φροντίσετε να έχετε σωστή τεχνική σε κάθε άσκηση, ότι θα αυξάνετε προοδευτικά και όχι απότομα την επιβάρυνση και ότι θα δώσετε ίδια βαρύτητα και στις διατάσεις.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v