Άσκηση με λάστιχα: 8 καλοί λόγοι για να τη δοκιμάσετε

Βαρεθήκατε τα ελεύθερα βάρη και τα μηχανήματα στο γυμναστήριο; Θέλετε να προσθέσετε ποικιλία στην προπόνησή σας; Δείτε πώς θα τα καταφέρετε με τα λάστιχα ενδυνάμωσης.
Άσκηση με λάστιχα: 8 καλοί λόγοι για να τη δοκιμάσετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα λάστιχα ενδυνάμωσης (resistance bands) δεν είναι κάτι καινούργιο στον χώρο του fitness. Υπάρχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες, όμως οι περισσότεροι ασκούμενοι τα έχουν συνδυάσει – λανθασμένα – αποκλειστικά με προγράμματα αποθεραπείας από τραυματισμούς σε γόνατα ή ώμους.

Η αλήθεια είναι ότι τα λάστιχα μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά και για τις παραπάνω επιπτώσεις, όμως θα ήταν… αμαρτία η χρήση τους να περιορίζεται εκεί. Τα λάστιχα μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην προσπάθειά σας για μυϊκή ενδυνάμωση ή υπερτροφία, και για κάψιμο λίπους και γενικότερη φυσική κατάσταση. Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη τους;

* Είναι πάμφθηνα (για αυτά που προσφέρουν): Ένα ζευγάρι λάστιχα κοστίζει περί τα 8-10€, ενώ ένα full set υψηλής ποιότητας με ποικίλες αντιστάσεις δεν κοστίζει παραπάνω από 60€. Επίσης, αντέχουν αρκετά χρόνια, αρκεί να τα φυλάσσετε σε σκιερό μέρος και να τα προστατεύετε από περιττές φθορές.
* Απευθύνονται σε όλους: Είτε είστε αρχάριοι, είτε μέσης εμπειρίας, είτε προχωρημένοι, πάντα θα υπάρχει ένα λάστιχο για εσάς. Κυκλοφορούν σε τεράστια ποικιλία αντίστασης, ενώ αρκετές σειρές προσφέρουν τη δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών λαστίχων σε ένα, με χρήση ειδικών κρίκων. Αν λοιπόν συνηθίσετε μια αντίσταση, πολύ απλά προσθέτετε ακόμα μία.
* Ταιριάζουν στις πιο συνηθισμένες ασκήσεις: Μεγάλο ποσοστό των ασκήσεων που κάνετε με λάστιχα, αποτελούν «αντιγραφή» αντίστοιχων ασκήσεων με ελεύθερα βάρη ή μηχανήματα που κάνατε και στο γυμναστήριο. Επομένως ο χρόνος για να τις μάθετε είναι ελάχιστος – εφ’ όσον γνωρίζετε την σωστή τεχνική εξ’ αρχής.

* Γυμνάζουν όλο το σώμα: Με ένα σετ λαστίχων μπορείτε να γυμνάσετε αποτελεσματικά όλο το σώμα, και να δώσετε έμφαση σε κάθε μυϊκή ομάδα.
* Εξοικονομούν χώρο: Δεν πιάνουν χώρο όπως π.χ. ένας αλτήρας ή μια μπάρα, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για χρήση στο σπίτι ή οπουδήποτε έχετε ακόμα και τα ελάχιστα τετραγωνικά. Όταν τελειώσετε την προπόνησή σας, απλά τα βάζετε σε μια τσάντα μέχρι την επόμενη και ξεμπερδεύετε.
* Προσθέτουν ποικιλία: Οι μύες σας μπορούν εύκολα να συνηθίσουν έναν τρόπο γυμναστικής, αν τον επαναλαμβάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα – η συνήθεια αυτή λέγεται και «πλατώ». Τα λάστιχα αποτελούν μια ιδανική επιλογή για να τους «ξυπνήσετε», δίνοντάς τους ένα διαφορετικό προπονητικό ερέθισμα.

* Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνοι σας: Μπορεί τα ελεύθερα βάρη να χρειάζονταικάποιον να σας επιτηρεί, ιδιαίτερα αν σηκώνετε μεγάλα φορτία, τα λάστιχα είναι πολύ πιο εύκολα να τα χειριστείτε μόνοι σας, με ασφάλεια.
* Συνδυάζονται με άλλον εξοπλισμό: Δε θέλετε να αποχωριστείτε τα βάρη; Δεκάδες ασκήσεις με ελεύθερα βάρη γίνονται πιο ενδιαφέρουσες και ποιο απαιτητικές με την προσθήκη λαστίχων. Δείτε εδώ μερικές.

Παραμένοντας στον τομέα των ασκήσεων, ακολουθούν μερικά βίντεο με βασικές ασκήσεις για όλο το σώμα, τις οποίες μπορείτε να κάνετε με λάστιχα.

Squats και προβολές 
Κωπηλατική 
Chest Press 
Κάμψεις δικεφάλων 
Πιέσεις ώμων
Κάμψεις τρικεφάλων πίσω από το κεφάλι
Woodchopper  
Pullover 
Pushups

Και μερικά βίντεο με 40λεπτες προπονήσεις για όλο το σώμα:
* Προσοχή: Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την καρδιά σας ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε άσκηση ή προπόνηση με λάστιχα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v