Γυμναστική: 5 λόγοι για να (μην) τα παρατήσετε

Έλλειψη χρόνου. Βαρεμάρα. Ανάγκη για γρήγορα αποτελέσματα. Φόβος τραυματισμών. Οι λόγοι για να τα παρατήσετε είναι αρκετοί. Δείτε πώς θα τους προσπεράσετε.
Γυμναστική: 5 λόγοι για να (μην) τα παρατήσετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η εικόνα είναι λίγο έως πολύ γνωστή: γράφεστε όλο χαρά στο γυμναστήριο την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους παραμένοντας πιστοί στους στόχους που έχετε θέσει για τη νέα χρονιά. Όμως εκεί κάπου στους δύο μήνες κάτι πάει στραβά και τα παρατάτε γυρνώντας πίσω στην… καθιστική σας ζωή.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Παρακάτω θα αναλύσουμε τους πέντε πιο δημοφιλείς λόγους, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε.

«Δεν έχω χρόνο»
Ο ελεύθερος χρόνος, αυτό το πολύτιμο αγαθό που τόσο λείπει από την καθημερινότητά μας λόγω δουλειάς, υποχρεώσεων, οικογένειας κτλ. είναι ίσως το πιο δημοφιλές αίτιο για να σταματήσει κάποιος να γυμνάζεται. Στην πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων, ο χρόνος δεν αποτελεί ρεαλιστικό εμπόδιο. Ο κόσμος βρίσκει χρόνο να χαζέψει τηλεόραση με τις ώρες το βράδυ, να πάει για ποτάκι με φίλους και να τσεκάρει το Facebook. Αν πραγματικά το θέλετε λοιπόν, υπάρχει χρόνος για να προγραμματίσετε τουλάχιστον 40 λεπτά άσκησης την ημέρα. Πώς;

Αρχικά, προγραμματίζοντας τις προπονήσεις σας από πριν και εν συνεχεία, βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα τον χρόνο που θα αφιερώνατε στο γυμναστήριο όπως ακριβώς θα κάνατε π.χ. με ένα ραντεβού στον παθολόγο. Επίσης, μια αρκετά βολική ιδέα είναι να ετοιμάζεστε για γυμναστική από την προηγούμενη ημέρα: φτιάξτε την τσάντα του γυμναστηρίου, βάλτε τη στο αυτοκίνητο ή δίπλα στην πόρτα μαζί με ένα μπουκάλι νερό και γενικά αποφύγετε οτιδήποτε θα μπορούσε να φανεί ως δικαιολογία («ξέχασα την πετσέτα, πού να γυρνάω πίσω στο σπίτι τώρα», ή «δεν έχω καθαρά ρούχα, δεν μπορώ να πάω γυμναστήριο»).

Στην τελική όπως λέει ένα σοφό ρητό «Υπάρχουν 1440 λεπτά μέσα στην ημέρα σου, προσπάθησε να βρεις 30 για να γυμναστείς».

«Δεν είδα γρήγορα αποτελέσματα»

Εξίσου συχνό είναι το φαινόμενο να τα παρατήσει κάποιος αν η άσκηση δεν καλύπτει τις προσδοκίες του. Ποιες είναι αυτές; Συνήθως οτιδήποτε έχει να κάνει με γρήγορη απώλεια βάρους ή/και λίπους και μυϊκή ενδυνάμωση/υπερτροφία. Αν λοιπόν περιμένετε να αποκτήσετε μύες και να κάψετε λίπος σε χρόνο DT το πιθανότερο είναι ότι θα τα παρατήσετε γρήγορα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και αν το παρακάνετε με την γυμναστική. Θα κουραστείτε υπερβολικά, θα νοιώθετε συνεχώς καταβεβλημένοι και – πάλι – θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να πείτε «φτάνει, δεν μπορώ άλλο».

Και πάλι όμως υπάρχει λύση. Στους κύκλους του Fitness λέγεται S.M.A.R.T. και αφορά τους στόχους ενός ασκούμενου, οι οποίοι πρέπει να είναι Specific (συγκεκριμένοι), Measurable (μετρήσιμοι – π.χ. λιπομέτρηση, ζύγισμα, αξιολόγηση δύναμης, μυϊκής μάζας κτλ.), Achievable (εφικτοί με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό π.χ. 1 κιλό κάτω κάθε εβδομάδα), Realistic (να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα) και Timely (εμπρόθεσμοι – δηλαδή να γίνουν σε κάποιο συγκεκριμένο διάστημα).

Έχοντας κατά νου τους πέντε αυτούς πυλώνες και εφαρμόζοντάς τους στο πρόγραμμα γυμναστική σας – με ή χωρίς τη βοήθεια κάποιου trainer/διατροφολόγου- είναι σίγουρο ότι θα παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας και τα αποτελέσματα θα έρθουν.

Λάθος κίνητρα
Τα κίνητρα για να γυμναστεί κάποιος είναι περίεργη υπόθεση. Είναι σαν να υπάρχει ένας διακόπτης, ο οποίος όταν «ανοίξει» αυτομάτως μας δίνει την ώθηση να κάνουμε πράγματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κίνητρα που δημιουργούνται από το ίδιο το άτομο είναι πολύ πιο ωφέλιμα από εκείνα τα οποία του επιβάλλονται από το εξωτερικό του περιβάλλον (π.χ. «πρέπει να αδυνατίσεις, κοίτα πώς είσαι», «ξεκίνα γυμναστήριο, η κοιλιά σου είναι πλαδαρή», «είναι δυνατόν να φοράς αυτή τη φούστα με τέτοια πόδια;»).

Αν λοιπόν ασκείστε ή τρώτε σωστά επειδή εσείς οι ίδιοι πιστεύετε ότι είναι σημαντικό ή επειδή θέλετε να έχετε καλή υγεία, είναι πολύ πιο πιθανό να παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας από το αν ξεκινήσατε να ασκείστε λόγω εξωτερικών παραγόντων ή λόγω τύψεων για την εμφάνισή σας.

Βρείτε λοιπόν τι σας δίνει κίνητρο. Ενημερωθείτε για το πόσο πολύτιμη είναι η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση στην υγεία σας και στην ποιότητα ζωής και εστιάστε περισσότερο στις θετικές επιπτώσεις της άσκησης (ευεξία, καλύτερη διάθεση, ευζωία, εκτέλεση καθημερινών κινήσεων χωρίς πόνο/δυσκολία) και όχι σε αυτά καθαυτά τα «5 κιλά που πρέπει να φύγουν για να φορέσω εκείνο το φόρεμα στο γάμο της Νίτσας».

«Μου φαίνεται βαρετή/ πονάω/ φοβάμαι μην τραυματιστώ»

Είναι κοινή λογική: αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις, δεν πρόκειται να το συνεχίσεις. Δυστυχώς, αρκετός κόσμος καταλήγει να κάνει συγκεκριμένες ασκήσεις ή κάποια μορφή άσκησης επειδή κάποιους του είπε ότι «σου κάνει καλό». Το τρέξιμο είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Για πολλούς ασκούμενους είναι ό,τι πιο βαρετό και αδιάφορο υπάρχει. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για απώλεια βάρους ή για αύξηση δύναμης δεν είναι να απορεί κανείς για ποιον λόγο τόσος κόσμος τα παρατά εύκολα.

Οι τραυματισμοί είναι ένας ακόμα σοβαρός λόγος για να παρατήσει κάποιος τη γυμναστική. Αν μάλιστα συνδυαστούν με άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα πόνο στη μέση ή στα γόνατα, τότε είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν πολύ κόσμο στο να σταματήσει να ασκείται ενώ το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να βρει εναλλακτικές μεθόδους άσκησης ή να εστιάσει σε ασκήσεις αποκατάστασης – βελτίωσης της κινητικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε μια μορφή άσκησης που σας αρέσει και που σας προκαλεί ενδιαφέρον. Αν βαριέστε αφόρητα τον διάδρομο, δοκιμάστε το ποδήλατο ή το ελλειπτικό ή συμμετέχετε σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα αεροβικής. Επίσης, μάθετε πώς θα πρέπει να κάνετε σωστό ζέσταμα και διατάσεις έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε το ενδεχόμενο τραυματισμού. Επίσης, ζητείστε από κάποιον να σας εξηγήσει την σωστή τεχνική και εκτέλεση των ασκήσεων.

«Δεν με στηρίζει κανείς»
Αν ο σύντροφός σας κάθεται όλη μέρα σε μια καρέκλα και τρώει πατατάκια, αν η κολλητή σας έχει κάνει τον καναπέ και το delivery φίλους, τότε το πιθανότερο είναι και εσείς, όσο καλή διάθεση και αν έχετε για γυμναστική, κάποια στιγμή να τα παρατήσετε.
Μοιραστείτε το ενδιαφέρον σας για την φυσική δραστηριότητα με φίλους και οικογένεια και ζητήστε τους να σας στηρίξουν στην προσπάθειά σας. Ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε να τους πείτε να ξεκινήσουν και εκείνη να γυμνάζονται μαζί σας. Η επιλογή ενός γυμναστηριακού συντρόφου (train buddy αγγλιστί) αποδεδειγμένα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων σας.

Συμπερασματικά λοιπόν, για να μην τα παρατήσετε εύκολα:

• Ξεκαθαρίστε στον εαυτό σας ότι γυμνάζεστε για να βελτιώσετε την υγεία και την ευεξία σας.
• Στηρίξτε την προσπάθειά σας αντλώντας βοήθεια και στήριξη από τον περίγυρό σας.
• Θέστε έξυπνους (SMART) στόχους
• Στήστε μόνοι σας ή με τη βοήθεια κάποιου έμπειρου ένα συγκεκριμένο προπονητικό πλάνο και…
• Ακολουθήστε το!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v