Εκπαίδευση στο Fitness: Οι τοπ σχολές για trainers

Θέλετε να αποκτήσετε τα «όπλα» για να μπείτε με αξιώσεις στον χώρο του fitness στην Ελλάδα; Έξι ιδιωτικές σχολές υπόσχονται να σας εφοδιάσουν καταλλήλως.
Εκπαίδευση στο Fitness: Οι τοπ σχολές για trainers

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χώρο του Fitness στην Ελλάδα, η μοναδική κρατικά αναγνωρισμένη επιλογή δεν είναι άλλη από τα γνωστά σε όλους ΤΕΦΑΑ. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που κάποιος επέλεξε διαφορετικό τομέα σπουδών, αγαπά τον χώρο, όμως - για διαφόρους λόγους- δε θέλει να περάσει στη συγκεκριμένη σχολή;

Ή, εναλλακτικά, ποιες επιλογές έχει ένας απόφοιτος της κρατικής σχολής ο οποίος θέλει να εξειδικευτεί σε συγκεκριμένους τομείς του Fitness (π.χ. Yoga, Pilates, TRX, Ομαδικά προγράμματα κ.α.) οι οποίοι δεν καλύπτονται από τα ΤΕΦΑΑ;

Το «κενό» αυτό καλούνται να καλύψουν ιδιωτικά ινστιτούτα, τα οποία προσφέρουν ευρεία γκάμα διαθέσιμων μαθημάτων σε τομείς που αφορούν το Fitness, συνήθως σε εξάμηνους κύκλους μαθημάτων. Τα διπλώματα που παρέχουν, αν και δεν αναγνωρίζονται από το κράτος, μπορούν να αποτελέσουν βάση για την επαγγελματική εξέλιξη των ενδιαφερόμενων, σε τομείς όπως το personal και το group training και στηρίζονται τόσο σε θεωρητική όσο και σε πρακτική άσκηση.

Τα ινστιτούτα αυτά, πλην των βασικών διπλωμάτων, προσφέρουν και μια σειρά ταχύρυθμων σεμιναρίων για Fitness, ενώ συνεργάζονται με διεθνείς φορείς παρέχοντας παγκοσμίως αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις.

Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά.

A.F. Studies

Ιδρύθηκε από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής Γιώργο Σαμιώτη, Κορίνα Δαύρου και Δημήτρη Κούτρα το 1997 και ειδικεύεται στους τομείς του Aerobic - Step - Pilates και Yoga, χωρίς όμως να αμελεί και τους υπόλοιπους τομείς του fitness. Εδώ θα εκπαιδευτείτε στο Personal + Weight Training, στο Group Training με χορογραφία, στην ομαδική προπόνηση με αντιστάσεις (functional training), στο Pilates, στην Vinyasa Yoga, στην Aerial Yoga, στο ομαδικό πρόγραμμα Fight Bo, στην άσκηση με TRX (η σχολή είναι αποκλειστικός συνεργάτης στην Ελλάδα), στο Aqua Aerobic, στην άσκηση με Fitball, με BOSU, με Kettlebell και στα ομαδικά προγράμματα με ποδήλατα Keiser. Η σχολή συνεργάζεται επίσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Personal Training NASM, παρέχοντας στους μαθητές την αντίστοιχη παγκόσμια πιστοποίηση, ενώ διοργανώνει σεμινάρια και συνέδρια με αντικείμενα ενδιαφέροντος γύρω από το Fitness. Η A.F. Studies διαθέτει παράρτημα στην Κομοτηνή. Δείτε εδώ τον οδηγό σπουδών της σχολής και εδώ τους καθηγητές.

Info: Τα μαθήματα γίνονται στον χώρο του γυμναστηρίου Ethnic στον Άγιο Δημήτριο , ενώ το ενδεικτικό κόστος για το βασικό δίπλωμα Personal Training είναι 1500€.

MP Balatsinos


Λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2007, ενώ από το 2014 είναι το πρώτο αναγνωρισμένο Κέντρο δια βίου μάθησης στην Ελλάδα στο χώρο του Fitness, με απόφαση του Εθνικού οργανισμού πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού (ΕΟΠΕΠ). Η ακαδημία του Μιχάλη Μπαλατσινού έχει ως βασική της εκπαίδευση τον σεμιναριακό κύκλο Personal & Group Exercise Trainer, ο οποίος διαρκεί συνολικά 100 ώρες. Το κόστος του είναι 1300€ και η διάρκεια του 9 Σαββατοκύριακα. Πέρα από τον βασικό σεμιναριακό κύκλο, η ακαδημία προσφέρει πιστοποιήσεις για Pilates Reformer, Aqua Aerobic, TRX, Yoga και πολλές ακόμα που μπορείτε να βρείτε αναλυτικά εδώ.

Base Training

Ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο του Fitness το 2009 από τον Πάνο Μπαλατσινό και συνεχίζει να εκπαιδεύει trainers σε διαρκώς αυξανόμενους τομείς και ειδικότητες. Προσφέρει κύκλους μαθημάτων, σεμινάρια και μονοήμερα εργαστήρια για Personal Training, Group Training, άσκηση με ιμάντες, άσκηση για Ειδικούς Πληθυσμούς, Aqua Fitness, Pilates και Yoga. Επίσης, συνεργάζεται με διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς όπως η Lebert Fitness, ο αμερικάνικος οργανισμός NSCA, η ISSN (πιστοποίηση Διατροφολογίας) και το ACSM (πιστοποίηση Personal και Group Training) παρέχοντας τα αντίστοιχα πτυχία. Παράλληλα, διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα Bootcamps (τριήμερες αποδράσεις με fit περιεχόμενο) και σεμινάρια. Παραρτήματα της σχολής υπάρχουν στην Κρήτη, στην Κύπρο, στην Κομοτηνή, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη. Δείτε εδώ αναλυτικά τις ημερομηνίες έναρξης και αναλυτικές πληροφορίες για κάθε δίπλωμα της Base και εδώ τους καθηγητές της

Info: Οι έδρες των μαθημάτων στην Αθήνα είναι στη Γλυφάδα και στη Νέα Σμύρνη.  Το ενδεικτικό κόστος για το βασικό πτυχίο personal και group training ανέρχεται στα 1600€. Πληροφορίες τηλ: 2109647270.

GR.A.F.T.S.

Ξεκίνησε το 1991 στη Θεσσαλονίκη από τη Θέλξη Ντέμου ως η πρώτη σχολή Aerobic & Fitness στην Ελλάδα και λειτούργησε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1993. Προσφέρει στους μαθητές ολοκληρωμένα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης και κατάρτισης στο ευρύτερο πεδίο της Μαζικής Άθλησης και ειδικότερα του Fitness, ενώ συνεργάζεται με την European Health & Fitness Association για την πιστοποίηση των πτυχίων που παρέχει. Οι βασικές κατευθύνσεις των μαθημάτων είναι το Personal Training, η Άσκηση με Μουσική (ομαδικά), το Pilates, η Yoga και το Core Training. Συγκεκριμένα στα πτυχία της σχολής περιλαμβάνονται η προπόνηση Δόνησης, το Functional Training, το Yoga, το Pilates, η Aerial Yoga, το Aqua Fitness και το Sports Pilates. Παράλληλα, η GRAFTS διοργανώνει κατά καιρούς συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια με αντικείμενα που αφορούν τον χώρο. Διαθέτει – πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης – παράρτημα και στην Κύπρο. Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα μαθήματα/πιστοποιήσεις της σχολής και εδώ το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Info: Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη GR.A.F.T.S. μπορεί να κυμανθεί σε διάρκεια από 6 Σαββατοκύριακα έως και 15 και σε κόστος μεταξύ 400€ και 1550€, ανάλογα με το πού επιθυμείτε να εκπαιδευτείτε. Δείτε τους συνεργαζόμενους φορείς της σχολής εδώ.

I.A.F.A College

Ξεκίνησε το 1996 να εκπαιδεύει aerobic instructors και fitness trainers και συνεχίζει μέχρι σήμερα, έχοντας ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς τομείς του ανταποκρινόμενο στις τρέχουσες απαιτήσεις του χώρου. Εδώ θα εκπαιδευτείτε μέσα από τα ανάλογα διπλώματα σε Aerobic Prime, Weight and Personal Training, σε χορογραφίες (Movement Studio) για ομαδικά προγράμματα, στη Yoga, στο Pilates με ή χωρίς εξοπλισμό, στο Body Biking Pro (ομαδικό ποδηλασίας), στην Προπόνηση Δόνησης, στο Group Fitness Strength, στις Πρώτες Βοήθειες, ενώ έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε τη διεθνή πιστοποίηση του αμερικάνικου οργανισμού A.F.A.A. για ομαδικά προγράμματα (primary group exercise).
Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για τα τμήματα της σχολής και εδώ τους καθηγητές.

Info: Τα μαθήματα γίνονται στο γυμναστήριο Gym Tonic στη Γλυφάδα, ενώ το ενδεικτικό κόστος για το βασικό πτυχίο Personal Training ανέρχεται στα 1000€.

Studio One

Με πολυετή εμπειρία στον χώρο από το 2006, ο εκπαιδευτικός φορέας που δημιούργησε ο Γιώργος Ξηρός καλύπτει μια ευρεία γκάμα εκπαίδευσης για group και personal training. Στο Studio One θα παρακολουθήσετε σεμινάρια και κύκλους μαθημάτων σε τομείς όπως: Group Cardio Training, Group Resistance Training, Tae Box, Pilates Training (πιστοποιημένο από τον Alan Herdman), Yoga, Choreo Training (χορογραφία για ομαδικά προγράμματα), Aqua Fitness και Functional Training System (λειτουργική προπόνηση). Παράλληλα, διαθέτει διεθνείς πιστοποιήσεις για το Real Ryder (πρόγραμμα indoor cycling) και το E.B.C. Training System (προπονητικό σύστημα σωματικής συνειδητότητας) με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Αθλητιάτρων. Η σχολή διαθέτει παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε δίπλωμα και εδώ τους εκπαιδευτές.

Info: Τα μαθήματα γίνονται στον χώρο του The Concept στην Ηλιούπολη, ενώ το κόστος για τα βασικά διπλώματα ξεκινά από 1000€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v