Αυτοάμυνα: Έξι τέχνες για δύσκολες στιγμές

Ψάχνετε την καλύτερη πολεμική τέχνη ή τεχνική για αυτοάμυνα; Έξι προτάσεις για να αντιμετωπίσετε κάθε πιθανή απειλή.
Αυτοάμυνα: Έξι τέχνες για δύσκολες στιγμές
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Η πραγματική φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών δε βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στην επίθεση, όσο στην άμυνα. Λαβές, ανταποδοτικά χτυπήματα με γροθιές ή κλωτσιές, «κλείδωμα» των αρθρώσεων του αντιπάλου και τεχνικές "υποταγής" του είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που προσφέρει μια πολεμική τέχνη καθιστώντας την ιδανική σε περιπτώσεις αυτοάμυνας.

Παρακάτω επιλέξαμε έξι από αυτές τις τέχνες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν σημαντικά τη δύσκολη στιγμή που θα χρειαστεί να προστατέψετε τον εαυτό σας.
 
Karate
«Το καράτε είναι στο μυαλό» έλεγε ο αγαπητός Μίστερ Μιγιάγκι στον Ντάνιελ Σαν για να περιγράψει την δημοφιλέστατη αυτή πολεμική τέχνη, το όνομά της οποίας σημαίνει «άδειο χέρι». Το καράτε δεν χρησιμοποιείται ποτέ για επίθεση – ή δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται – και αφορά κατά κύριο λόγο την αυτοάμυνα μέσα από λαβές και ρίψεις που μπορεί να χρησιμεύσουν σε περίπτωση κινδύνου, αλλά και πλειάδα χτυπημάτων με τα χέρια και τα πόδια. Παράλληλα εξασκεί το νου με τέτοιο τρόπο ώστε την κρίσιμη στιγμή ο απειλούμενος να αντιδράσει ψύχραιμα.


Δείτε εδώ σχολές που μπορείτε να κάνετε μαθήματα καράτε.

Brazilian Jiu-jitsu
Η «υβριδική» αυτή πολεμική τέχνη συνδυάζει τα χτυπήματα και τις ρίψεις του κλασσικού Jiu Jitsu με τη μάχη στο έδαφος, η οποία επικεντρώνεται στο κλείδωμα αρθρώσεων και στον γενικότερο έλεγχο του αντιπάλου. Όσο πιο ογκώδης ο αντίπαλος, τόσο πιο εύκολα μπορεί κανείς με τις λαβές της τέχνης αυτής να τον ρίξει στο έδαφος χρησιμοποιώντας το κέντρο βάρους του εναντίον του.


Μαθήματα Brazilian Jiu Jitsu γίνονται στις σχολές Gracie Barra Greece (Ξάνθου 9 & Λευκάδος Ταύρος, Καλλιθέα) και Γ.Σ. Παλαιστρα, Λαζαράδων 6-8, Ν.Κυψέλη. 

Krav Maga
Έχοντας προσαρμοστεί ώστε να βοηθήσει τον απλό πολίτη στην αυτοάμυνα, το Krav Maga έρχεται από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και βασίζεται κατά κύριο λόγο στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Σε αυτό χρησιμοποιούνται χέρια, βραχίονες, αγκώνες, πόδια, γόνατα και κεφάλι, για επιθέσεις σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως αυτιά, ματιά, λαιμό ή τη βουβωνική χώρα, με απώτερο στόχο την αυτοπροστασία του «θύματος». Επίσης, ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει να αμύνεται εξουδετερώνοντας επιθέσεις με όπλα. Από πιστόλι και μαχαίρι μέχρι γκλομπ και… σπαθί.

Μαθήματα Krav Maga παραδίδονται μεταξύ άλλων στο Krav Maga Mentality στην Αγία Παρασκευή και το Γαλάτσι, στο Ίλιον στο Power Tactis και σε άλλες σχολές στην Αθήνα που θα βρείτε εδώ.

Judo
Το όνομά του μεταφράζεται στα Ιαπωνικά σε «δρόμο της ευγένειας» και εστιάζει, ως πολεμική τέχνη, στο πώς μπορεί κάποιος να ρίξει τον αντίπαλό του στο έδαφος, να τον ακινητοποιήσει χρησιμοποιώντας διάφορες λαβές και να τον «κλειδώσει» προκαλώντας του πνιγμό. Το Judo περιλαμβάνει και αρκετά χτυπήματα με τα χέρια και τα πόδια, καθώς επίσης και τεχνικές άμυνας σε επιθέσεις με όπλα. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο «πατέρας» του Judo Τζιγκόρο Κάνο «αν αντισταθώ όταν ένας δυνατότερος άντρας με σπρώχνει με όλη του τη δύναμη απλά θα νικηθώ. Αν οπισθοχωρήσω, τότε αυτός θα χάσει την ισορροπία του και φυσιολογικά θα σκύψει μπροστά. Αν εγώ χρησιμοποιώντας τη δύναμη της ώθησής του και καθώς χάνει την ισορροπία του εφαρμόσω μια τεχνική, είναι αρκετά πιθανό να τον ανατρέψω».

Μαθήματα Judo γίνονται στον Αθλητικό Όμιλο Περιστερίου, στον Α.Σ Μαχητής στην Καλλιθέα και σε δεκάδες ακόμα συλλόγους που θα βρείτε εδώ.

Aikido
Μπορεί ο Στήβεν Σίγκαλ να είναι μέτριος ηθοποιός, όμως ήταν εκείνος που βοήθησε στη διάδοση στη δύση αυτής της εξαιρετικής αμυντική πολεμικής τέχνης. Το Aikido, αν και διαθέτει κάποια χτυπήματα, βασίζεται κατά κύριο λόγο στην χρήση της ορμής του αντιπάλου προς όφελος του αμυνόμενου και στην ακινητοποίηση σημαντικών αρθρώσεων του επιτιθέμενου. Έτσι η προκαλούμενη βλάβη στον επιτιθέμενο είναι πάντα ανάλογη με τη σφοδρότητα της επίθεσης.

Dojos (σχολές) Aikido στην Αθήνα είναι το Aikido Training Center στην Αγία Παρασκευή, το Fukushinkan στο κέντρο, το Aikido Center στο Αιγάλεω και πολλές ακόμα που θα βρείτε εδώ.

Wing Chun Kung Fu
Η τέχνη που έμαθε ο Bruce Lee από τον δάσκαλό του Yip Man και διέδωσε στον δυτικό κόσμο, αποτελείται από μικρές ευθείες κινήσεις, σχεδιασμένες έτσι ώστε να μειώνουν στο ελάχιστο την απώλεια ενέργειας και να αυξάνουν την ταχύτητα της αντεπίθεσης, ενώ μία από τις βασικές αρχές του Wing Chun είναι η ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση: Για παράδειγμα όταν ο αμυνόμενος μπλοκάρει τη γροθιά του αντιπάλου με το ένα χέρι, ταυτόχρονα δημιουργεί με το άλλο ένα άμεσο και δυνατό χτύπημα στο σώμα ή το πρόσωπο του αντιπάλου.

Μαθήματα Wing Chun Kung Fu γίνονται, μεταξύ άλλων, στη Σχολή Yong Chun Dai στους Αμπελόκηπους και στην Αγία Παρασκευή και στη σχολή Wing Chun Way στη Βούλα και στη Δάφνη. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v