Γιατί δεν βλέπω διαφορά στους κοιλιακούς μου;

Πασχίζετε να φανούν οι κοιλιακοί σας κάνοντας τουλάχιστον χίλια ροκανίσματα σε καθημερινή βάση όπως από αποτελέσματα μηδέν; Διαβάστε γιατί.
Γιατί δεν βλέπω διαφορά στους κοιλιακούς μου;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ακούγεται – εν πολλοίς – λογικό: για να χάσω λίπος από μια συγκεκριμένη περιοχή στο σώμα της… δίνω να καταλάβει σε καθημερινή βάση με ασκήσεις απομόνωσης. Η δημοφιλής άποψη της «στοχευμένης» καύσης λίπους έχει μπόλικους θιασώτες, όμως δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Από τις πλέον δημοφιλείς «περιοχές» του σώματος όπου συνήθως εφαρμόζεται η συγκεκριμένη άποψη είναι η εκείνη της κοιλιάς. Όσες επαναλήψεις σε ροκανίσματα, άρσεις ποδιών, «ρόδα» και αν έχετε κάνει προκειμένου να φανεί το πολυπόθητο six pack, τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Γιατί;

Μα φυσικά, γιατί η διαδικασία καύσης λίπους στο σώμα δε λειτουργεί όπως θέλουμε εμείς, αλλά ακολουθεί έναν βασικό κανόνα: Ναι, η άσκηση απομακρύνει το σωματικό λίπος, αλλά το κάνει αυτό συνολικά. Εν ολίγοις μην περιμένετε να χάσετε λίπος μόνο από τα πόδια κάνοντας μόνο καθίσματα, από τα χέρια κάνοντας βυθίσεις και φυσικά από την κοιλιά κάνοντας ροκανίσματα.

Όταν η καρδιά δουλεύει περισσότερο λόγω προπόνησης, το λίπος χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας από όλο το σώμα και όχι μόνο από ένα συγκεκριμένο σημείο του. Έτσι έχουμε φτιαχτεί, έτσι λειτουργούμε με βάση τα γονίδιά μας. Μακάρι ο εγκέφαλός μας να μπορούσε να δώσει σήμα και να «κάψει» λίπος από ένα συγκεκριμένο σημείο, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο δε γίνεται.

Τι κάνουμε λοιπόν;

1. Διατροφή: Το άλφα και το ωμέγα για γραμμωμένους κοιλιακούς. Κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε τρώγοντας... σαβούρα να φτιάξει κοιλιακούς. «Οι κοιλιακοί φτιάχνονται στην κουζίνα, όχι στο γυμναστήριο» και «Ο καλύτερος λιποδιαλύτης είναι το φερμουάρ», είναι δύο ρητά που θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας, αν θέλετε πραγματικά να δείτε αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα όλοι μας έχουμε κοιλιακούς μυς. Το λίπος όμως, που συσσωρεύεται ως επί το πλείστον στην περιοχή της κοιλιάς, τους υπερκαλύπτει, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του το γνωστό μας "σωσίβιο".

2. Προπόνηση ενδυνάμωσης: Μη φοβάστε, μπείτε στην αίθουσα με τα βάρη/μηχανήματα και εστιάστε σε ασκήσεις που συνδυάζουν περισσότερες από μία μυϊκές ομάδες, όπως τα squat με μπάρα, οι άρσεις θανάτου, και επολέ-ζετέ.

3. Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης: Αν θέλετε να κάψετε λίπος, χωρίς να κάψετε μυϊκή μάζα, η συγκεκριμένη προπόνηση είναι ιδανική και απαιτεί ελάχιστο χρόνο από πλευρά σας. Διαβάστε περισσότερα για το πώς και με ποιες ασκήσεις θα την κάνετε εδώ.

4. Αερόβια: Σαράντα λεπτά καθημερινής αερόβιας άσκησης (διάδρομος, ποδήλατο κτλ.) σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω θα μεγιστοποιήσουν την καύση λίπους (και) στην περιοχή της κοιλιάς, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα.

5. Κατάλληλες ασκήσεις: Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι οι κοιλιακοί σας θα φανούν από ένα σημείο και μετά. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να αυξήσετε τον όγκο τους, μπορείτε πέρα από τις συνδυαστικές ασκήσεις που αναφέραμε παραπάνω (squat, άρσεις θανάτου κτλ.) οι οποίες εστιάζουν και στην περιοχή της κοιλιάς, να δοκιμάσετε και κάποιες πιο σύνθετες από τα κλασσικά ροκανίσματα. Δείτε μερικές από αυτές εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v