Έρευνα: 15 λεπτά άσκησης χαρίζουν 3 χρόνια ζωής

Λίγη άσκηση την ημέρα, όχι μόνο κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά μας εξασφαλίζει σημαντικό επιπλέον χρόνο ζωής, συμπεραίνει νέα έρευνα. Ένα τέταρτο καθημερινής σωματικής άσκησης αφενός δεν είναι ακατόρθωτος στόχος και αφετέρου χαρίζει 3 χρόνια ζωής.
Έρευνα: 15 λεπτά άσκησης χαρίζουν 3 χρόνια ζωής
Λίγη άσκηση την ημέρα μπορεί να μας δώσει σημαντική «παράταση ζωής», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Μόλις 15 λεπτά γυμναστικής την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και προσθέτουν κατά μέσο όρο τρία έτη ζωής.

Οι ερευνητές από την Ταϊβάν μελέτησαν την γυμναστική καθημερινότητα περισσότερων από 400.000 ανθρώπων για 12 έτη, κατά τα οποία οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν αναφορές σχετικά με την σωματική τους άσκηση ανά εβδομάδα και κατηγοριοποιήθηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με την συχνότητα με την οποία ασκούνταν.

Στα ευρήματα της έρευνας συγκαταλέγεται και το γεγονός πως ακόμη και οι μέτριας ως χαμηλής συχνότητας άσκησης συμμετέχοντες –αυτοί δηλαδή που είχαν ως μέσο όρο άσκησης τα 15 λεπτά ημερησίως, εμφάνισαν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους: Μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 10% και είχαν τρία χρόνια περισσότερα στο προσδόκιμο ζωής τους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν αθλούνταν καθόλου.

«Η άσκηση των 30 λεπτών ημερησίως για πέντε ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ήταν ο χρυσός κανόνας τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά πλέον βρήκαμε ότι ακόμη και το μισό μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο», δήλωσε ο δρ. Chi-Pang Wen, επικεφαλής της έρευνας. «Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι το να βρούμε ένα κενό 15 λεπτών μέσα στην ημέρα μας είναι πολύ ευκολότερο από το να βρούμε ένα κενό 30 λεπτών», συμπλήρωσε.

Με κάθε επιπρόσθετο δεκαπεντάλεπτο άσκησης την ημέρα, οι συμμετέχοντες μείωναν περαιτέρω τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 1% επιπλέον. Ο Wen δεν ενθαρρύνει όσους ακολουθούν τον χρυσό κανόνα των 30 λεπτών άσκησης να το μειώσουν στο μισό. Όπως τονίζει, η έρευνα ελπίζει να ενθαρρύνει όσους δεν ασκούνται καθόλου να… κουνηθούν.

Τα 15 λεπτά άσκησης της έρευνας χαρακτηρίστηκαν ως μέτριας έντασης και αποτελούν ασκήσεις κατά της οποίες η αναπνοή του ατόμου γίνεται γρήγορη, αλλά το άτομο μπορεί να συνεχίσει για παράδειγμα μια συζήτησή του. Τέτοιες ασκήσεις είναι το γρήγορο περπάτημα, το χαλαρό jogging, η ποδηλασία ή ο χορός.

Οι ενστάσεις στα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν την διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς τα λεπτά άσκησης του κάθε συμμετέχοντα συμπληρώνονταν από τον ίδιο και υπάρχουν περιθώρια ψευδών αριθμών. Ωστόσο, παρά το debate που έχει «ανάψει» στην ιατρική κοινότητα περί του θέματος, ο Dr. Paul Thomson, πρόεδρος του Καρδιολογικού Προγράμματος Άθλησης του Connecticut έκανε ήδη μερικές προτάσεις για το πώς θα ενσωματώσουμε εύκολα το τέταρτο της άσκησης στην καθημερινότητά μας.

«Ανεβείτε σκαλιά, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στην μακρινή γωνία του parking (ώστε να περπατήσετε περισσότερο από και προς αυτό), σκουπιστείτε με την πετσέτα μετά το μπάνιο με ένταση… Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να βάλουμε την άσκηση στην ζωή μας», αναφέρει ο Thomson, που σημειώνει την ασυνέπεια συχνών συμπεριφορών ατόμων, που πηγαίνουν στο γυμναστήριο, αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ασανσέρ για μόλις δύο ορόφους ή προσλαμβάνουν κάποιον άλλο για να τους κουρέψει το γρασίδι.

Πηγή: ABCnews
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v