Squash: Το μπαλάκι σε εσάς!

Ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό, δυναμικά ανερχόμενο στην Ελλάδα, το σκουός από... "άθλημα των στελεχών" κερδίζει διαρκώς σε δημοφιλία. Μάθετε πού και με πόσα θα παίξετε σκουός σε Αττική και επαρχία. 
Squash: Το μπαλάκι σε εσάς!
της Έλενας Μπούλια

Μπορεί μέχρι τώρα να πιστεύατε ότι το σκουός, όπως και το τένις, θεωρείται άθλημα της ελίτ, ίσως όμως αλλάξετε γνώμη μαθαίνοντας πως η αρχή του έγινε στις φυλακές της Αγγλίας, τη δεκαετία του 1920, όταν κάποιοι κρατούμενοι που ήξεραν τένις βρήκαν έναν άλλο τρόπο να «ξεδίνουν» μέσα στα κελιά τους. Φαίνεται πως σύντομα το άθλημα απέκτησε οπαδούς, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, ενώ σήμερα καταγράφεται ως ένα από τα πιο αγαπημένα σπορ παγκοσμίως.

Το σκουός είναι ένα είδος αντισφαίρισης εσωτερικού χώρου που παίζεται με δύο ή με τέσσερα άτομα (σε ζευγάρια). Η βασική του διαφορά με τα υπόλοιπα συγγενικά αθλήματα αντισφαίρισης είναι ότι οι δύο αντίπαλοι στέκονται δίπλα -και όχι απέναντι- ο ένας στον άλλο, και αποκρούουν με τις ρακέτες τους ένα μαλακό μπαλάκι που πρέπει πρώτα «χτυπήσει» στον αντικριστό τους τοίχο, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν αποκλείεται και η χρήση των πλαϊνών τοίχων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το σκουός είναι ένα άθλημα για… δυνατούς παίχτες, καθώς απαιτεί ταχύτητα, πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και γερή σωματική διάπλαση. Θεωρείται, άλλωστε, άθλημα υψηλής εκγύμνασης που απαιτεί δύναμη στις αρθρώσεις, και κυρίως τα γόνατα. Χρειάζεται, λοιπόν, κανείς να έχει αντοχές στο τρέξιμο και στα «κοπανήματα» πάνω στους τοίχους (Δεν είναι τυχαίο ότι squash σημαίνει «συνθλίβω»). Το αποτέλεσμα πάντως που αποκτάται από αυτή τη συναρπαστική εμπειρία είναι μία πολύ καλή φυσική κατάσταση, αν αναλογιστούμε, μάλιστα, ότι σε έναν αγώνα μίας ώρας ο αθλητής «καίει» περί τις 700 με 1.000 θερμίδες.

Οι προϋποθέσεις για να παίξει κανείς σκουός, πέραν της γνώσης των βασικών κανόνων, είναι πολλές και πολύπλοκες. Σχετικά με το γήπεδο, το άθλημα διεξάγεται μέσα σε ένα δωμάτιο 62,4 τετραγωνικών μέτρων, με τοίχους γύρω-γύρω και γραμμές που διαχωρίζουν τις θέσεις των παιχτών, τη σημεία του σερβίς αλλά και το τμήμα του τοίχου πάνω στον οποίο πρέπει να αποκρούσουν οι παίχτες το μπαλάκι για να κερδίσουν πόντους (δείτε τη σχετική φωτογραφία).

Ο εξοπλισμός από την άλλη απαιτεί ειδικές ρακέτες, βάρους από 110 έως 220 γραμμάρια, και ένα ελαφρύ, μαλακό μπαλάκι, το οποίο -ανάλογα με το πόσο γρήγορα θέλουν οι παίχτες να αναπηδά- έχει πάνω του μία ή δύο μικρές έγχρωμες κουκίδες. Για παράδειγμα, οι κίτρινες κουκίδες υποδεικνύουν ένα εξαιρετικά αργό μπαλάκι, οι πράσινες ή λευκές ένα μπαλάκι μέσης ταχύτητας, ενώ οι μπλε ένα πολύ γρήγορο μπαλάκι. Τον εξοπλισμό μπορεί να προμηθευτεί κανείς από όλα τα μεγάλα καταστήματα αθλητικών.

Οι παίχτες πρέπει να φορούν αθλητικά ρούχα, συνήθως όμοια με αυτά των αθλητών του τένις, αθλητικά παπούτσια που δεν κολλάνε και δεν αφήνουν σημάδια στο πάτωμα, ενώ καλό θα είναι να χρησιμοποιούν και ειδικά γυαλιά για να προστατεύσουν τα μάτια τους από ενδεχόμενο τραυματισμό από ρακέτα ή από το μπαλάκι, του οποίου η ταχύτητα ξεπερνά κατά μέσο όρο 200 χλμ/ ώρα.

Η στρατηγική και οι κανόνες του παιχνιδιού είναι εξίσου πολύπλοκοι. Πολύ περιληπτικά μπορούμε να πούμε ότι, με αντίπαλο τον απέναντι τοίχο, πόντους δίνουν τα έγκυρα χτυπήματα στα καθορισμένα πλαίσια. Στους 9 πόντους -ή στους 11 για τους επίσημους αγώνες- συμπληρώνεται ένα game, ενώ νικητής είναι αυτός που θα κερδίσει τα τρία από τα πέντε games.

Στη χώρα μας το σκουός πρωτοεμφανίστηκε το 1938 και, παρά τη μεγάλη του ζήτηση -κυρίως από Έλληνες που έπαιζαν στο εξωτερικό-, άργησε να διαδοθεί και να αποκτήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Το 1947 πάντως πραγματοποιήθηκε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκουός Ανδρών, ενώ το 1982 στα πρωταθλήματα άρχισαν να λαμβάνουν μέρος και οι γυναίκες. Σήμερα η Ελλάδα λαμβάνει μέρος και σε παγκόσμια πρωταθλήματα σκουός, με ιδιαίτερα ελπιδοφόρες συμμετοχές.

Μέρος της προσπάθειας διάδοσης του αθλήματος είναι η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Σκουός, στις 19 Μαρτίου, με σχετικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Peter Nicol, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πολύ πιθανό να προστεθεί το σκουός στη λίστα των αθλημάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 9 συνολικά όμιλοι, αθλητικά κέντρα ή έστω οργανωμένα γήπεδα, όπου μπορεί κανείς να μάθει και να παίξει σκουός, ενώ σύντομα θα δούμε να εμφανίζονται πολύ περισσότερα. Πού θα παίξουμε, λοιπόν, σκουός και πόσο θα μας κοστίσει;

Γήπεδα σκουός εντός Αττικής

* Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών: Ο αρχαιότερος ελληνικός σύλλογος διαθέτει 3 γήπεδα σκουός, ενώ παρέχει τη δυνατότητα για ιδιαίτερα μαθήματα. Τα γήπεδα, ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τα μέλη του ομίλου, τα οποία μπορούν να συνοδεύσουν έναν -μη μέλος- συμπαίκτη με 20 ευρώ την ώρα. Το κόστος της εγγραφής στον Ο.Α. Αθηνών ανέρχεται στα 1.400 ευρώ για άτομα άνω των 30 ετών, 700 ευρώ για άτομα κάτω των 30 ετών, ενώ η ετήσια συνδρομή κοστίζει 660 ευρώ.

Ο. Α. Αθηνών: Λεωφ. Βασ. Όλγας 2, Αθήνα. Τηλ. 210 92 32 872

* Holmes Place Maroussi: Ένα από τα πιο οργανωμένα κέντρα άθλησης της χώρας διαθέτει 3 γήπεδα σκουός, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τα μέλη. Εκεί μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και ιδιαίτερα μαθήματα του δημοφιλούς αθλήματος με έναν από τους καλύτερους δασκάλους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πληροφορίες για τιμές και κρατήσεις δίνονται μόνο εφόσον επισκεφτείτε το κέντρο.

Holmes Place Maroussi: Εμπορικό κέντρο "Αίθριο", Αγ. Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι. Τηλ. 210 61 96 791-2

* Δημοτικό Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας: Ο δήμος έχει δημιουργήσει 2 γήπεδα squash τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς εντελώς δωρεάν, εφόσον διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μετά από συνεννόηση με τους υπευθύνους πραγματοποιούνται και ιδιαίτερα μαθήματα.

Δημοτικό Γήπεδο Ν. Φιλαδέλφειας: Νικ. Πλαστήρα και Λαχανά, Ν. Φιλαδέλφεια. Τηλ. 210 25 85 716

* Aquadome Sports & Country Club: Σε αυτό το υπερσύγχρονο κέντρο εκγύμνασης θα βρείτε 2 γήπεδα σκουός με δικές τους κερκίδες. Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα σκουός που κοστίζουν περί τα 35 ευρώ την ώρα, ενώ η ενοικίαση του γηπέδου από κάποιον που δεν είναι μέλος κοστίζει 20 ευρώ την ώρα, χωρίς, ωστόσο, να επιτρέπεται η χρήση των αποδυτηρίων. Αν πάλι θέλετε να γίνετε μέλος και να απολαύσετε όλες τις παροχές του κέντρου καθώς και τη δωρεάν χρήση των γηπέδων, αυτό θα σας κοστίσει ετησίως 1.100 ευρώ, ενώ αν είστε ζευγάρι η τιμή πέφτει στα 900 ευρώ το άτομο.

Aquadome Sports & Country Club: 2ο χιλιόμετρο περιφερειακής οδού Βάρης-Κορωπίου (Λαμπτρών). Τηλ. 210 89 75 222

* Vari Sports Club: Το αθλητικό κέντρο Βάρης διαθέτει 2 γήπεδα σκουός τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς ακόμα και αν δεν είναι μέλος. Για τα μέλη γίνονται καλύτερες τιμές στα μαθήματα σκουός αλλά και στα γήπεδα. Από το πρωί μέχρι τις 5μμ, δηλαδή, η ενοικίαση του γηπέδου κοστίζει 8 ευρώ την ώρα, ενώ από τις 5μμ και μετά κοστίζει 17 ευρώ την ώρα. Για τα μη μέλη το μάθημα κοστίζει 40 ευρώ την ώρα, ενώ η ενοικίαση γηπέδου κοστίζει 12 ευρώ την ώρα για τις πρωινές ώρες και 22 ευρώ την ώρα για τις απογευματινές. Αν πάλι θέλετε να γίνετε μέλος και να χρησιμοποιείτε όλες τις παροχές του κέντρου, η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 150 ευρώ. Αν δεν έχετε ρακέτες και μπαλάκι, σας παρέχει δωρεάν το κέντρο.

Vari Sports Club: Λεωφ. Βάρης και Καλαμάτας 1, Βάρη. Τηλ. 210 89 90 048

* Politia Tennis Club: Το πολυτελές αθλητικό κέντρο των βορείων προαστίων διαθέτει μία αίθουσα σκουός, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τα μέλη. Πληροφορίες για τις τιμές της εγγραφής και των συνδρομών δίνονται μόνο εφόσον επισκεφτείτε το κέντρο.

Politia Tennis Club: Αριστοτέλους 18, Πολιτεία. Τηλ. 210 62 00 003

Γήπεδα σκουός εκτός Αττικής

* Halkis Squash Center: Στις μοντέρνες εγκαταστάσεις του Halkis θα βρείτε 2 γήπεδα σκουός, η ενοικίαση των οποίων κοστίζει 9 ευρώ το άτομο για 45 λεπτά, ενώ το μάθημα κοστίζει 20 ευρώ. Ρακέτες και μπαλάκια παρέχει το κέντρο.

Halkis Squash Center: Επαρχιακή οδός Χαλκίδας-Δροσιάς, Χαλκίδα. Τηλ. 22210 21900

* Heraklion Squash Club: Το γήπεδο σκουός στεγάζεται στο κέντρο τένις του ξενοδοχείου Candia Maris στο Ηράκλειο Κρήτης. Η ενοικίαση του γηπέδου κοστίζει 15 ευρώ την ώρα, ενώ με μία κάρτα μέλους των 60 ευρώ μπορείτε να απολαύσετε και τις υπόλοιπες παροχές του γυμναστηρίου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος των μαθημάτων σκουός θα πρέπει να ζητήσετε να επικοινωνήσετε με τον δάσκαλο, κ. Γιώργο Περισινάκη.

Heraklion Squash Club: Λεωφ. Δημοκρατίας 15, Ηράκλειο, Κρήτη. Τηλ. 2810 300540

* Hyatt Regency Θεσσαλονίκη, Club Olympus: Το γήπεδο σκουός του ξενοδοχείου νοικιάζεται και σε μη επισκέπτες για 30 ευρώ την ημέρα.

Hyatt Regency Θεσσαλονίκη, Club Olympus: 13ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Περαίας, Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310 401234
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v