Άσκηση: Όχι στην υπερβολή!

Εμμονή με τη γυμναστική, υπερβολικά συχνές επισκέψεις στο γυμναστήριο, ενοχές σε περίπτωση παράλειψης κάποιας από αυτές, εξάντληση, μικροτραυματισμοί. Αν αναγνωρίζετε κάποια από τα συμπτώματα, μάλλον πρέπει να ανησυχήσετε. Η υπερβολή στη γυμναστική είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξίσου επικίνδυνη με την έλλειψή της.
Άσκηση: Όχι στην υπερβολή!

Πηγή: Iatronet.gr

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με το προσωπικό ενός εξειδικευμένου νοσοκομείου στη Βρετανία. Οι εργαζόμενοι αυτοί προειδοποιούν ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να προξενήσουν στον εαυτό τους σοβαρή ζημιά εκδηλώνοντας εμμονή για εκγύμναση σε υπερβολικό βαθμό.

Το νοσοκομείο Berkshire’s Huntercombe περιθάλπει ανθρώπους που έχουν παρουσιάσει εξάρτηση από τη γυμναστική, το ίδιο δυνατή με την εξάρτηση από το ποτό ή τα ναρκωτικά. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να ασκούνται οι άνθρωποι τακτικά για να διατηρούνται υγιείς και σε φόρμα.Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο νοσηλεύονται άνθρωποι για τους οποίους η γυμναστική κατέληξε εμμονή.

Μια ασθενής ξυπνούσε πολλές ώρες νωρίτερα από τον τρίχρονο γιο της για να γυμναστεί. Η εμμονή της έγινε τόσο σοβαρή που αναγκάστηκε να νοσηλευτεί. Σε περίοδο που η διάθεσή της ήταν μελαγχολική, αποφάσισε να αρχίσει να γυμνάζεται. Ωστόσο η κατάσταση ξέφυγε από τα χέρια της και γυμναζόταν πια σε υπερβολικό βαθμό, καθώς είδε θετικά αποτελέσματα στη διάθεσή της.

Η Diane Whiteoak, διευθύντρια του νοσοκομείου, δήλωσε ότι ο χρόνος άσκησης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς διαφέρουν και οι ανάγκες τους. Θεωρεί πως οι άνθρωποι που αναρωτιούνται αν η γυμναστική έχει καταλήξει έμμονη ιδέα, θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσο αυτή έχει γίνει το πρώτο θέμα στη ζωή τους. Αν τοποθετούν τη γυμναστική πάνω από την έξοδο με φίλους, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους, τότε πιθανόν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης.

Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει περιστατικά ανθρώπων που κόντεψαν να καταρρεύσουν από την πολλή γυμναστική. Ιδιαίτερα ευάλωτοι φαίνεται να είναι όσοι υποφέρουν από διαταραχές της όρεξης, οι οποίοι ενδεχομένως γυμνάζονται κρυφά.

Η διευθύντρια προειδοποιεί ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να τραυματίσει τένοντες, κόκαλα, χόνδρους και συνδέσμους.

Όπως δήλωσε, όταν δεν επιτρέπουμε στους μικροτραυματισμούς να θεραπευτούν, συχνά οδηγούν σε μακρόχρονη ζημιά και αντί να αυξηθεί η μυϊκή μάζα, με την υπερβολική γυμναστική, στην πραγματικότητα μειώνεται.

Η γυμναστική φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επιδρά σοβαρά στη ζωή ενός ατόμου όταν τη θεωρεί στενά συνδεδεμένη με την προσωπική του αξία, όταν δεν ευχαριστιέται με αυτήν αλλά αισθάνεται υποχρεωμένος να ασκηθεί, ή όταν αισθάνεται άγχος και ενοχές στην περίπτωση που παραλείψει να γυμναστεί μια φορά.

Γυμναστής που έχει δει ανθρώπους να υπερβάλλουν στα γυμναστήρια κάνοντας πέντε φορές την εβδομάδα γυμναστική για 3 έως 4 ώρες την ημέρα, διαπίστωσε πως οι άνθρωποι αυτοί κρυολογούν και αρρωσταίνουν συχνά, αισθάνονται εξαντλημένοι και νιώθουν λήθαργο.

Η νοητική και σωματική κούραση που αισθάνονται τους ωθεί στην άσκηση, για να λύσουν το πρόβλημα αυτό και γυμνάζονται ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να αποκτούν εξάρτηση από τη γυμναστική.

Πηγή: Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v