Διατάσεις για αρχάριους: Πώς θα γίνεις πιο ευλύγιστος

Νιώθεις το σώμα σου σφιχτό και δύσκαμπτο; Μάλλον ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις καμιά διάταση.
Διατάσεις για αρχάριους: Πώς θα γίνεις πιο ευλύγιστος
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ένα από τα κακά που προκαλεί η καθιστική ζωή είναι πως κάνει τους περισσότερους μυς να χάνουν την ευλυγισία τους, ήτοι να βραχύνονται.

Μεταξύ άλλων, οι συχνές διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν αυτήν την κατάσταση και έχουν αρκετά οφέλη. Αφ’ ενός σε βοηθούν να γίνεις πιο ευλύγιστος, να κινείσαι καλύτερα, ενώ είναι επίσης και ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσεις από το στρες.

Ως αρχάριος, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις από κινήσεις που δεν απαιτούν περίεργες θέσεις, είναι όμως αποτελεσματικές στο να διατείνουν μυς που έχουν την τάση να «μαζεύουν».

Παρακάτω θα δεις δυο διατάσεις για κάθε έναν από αυτούς τους μυες, μια στατική και μια δυναμική.

Προτείνουμε για αρχή να ξεκινήσεις από τις στατικές, μένοντας στη θέση διάτασης για περίπου 30 δευτερόλεπτα, επαναλαμβάνοντας τη ρουτίνα για μια με δυο φορές την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να εκτελέσεις την κάθε κίνηση ελεγχόμενα και να σταματήσεις εκεί που νιώθεις ένα ελαφρύ και ανακουφιστικό «τράβηγμα». Μην ζοριστείς υπερβολικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μόλις εξοικειωθείς με τις στατικές διατάσεις, μπορείς να προχωρήσεις στις δυναμικές, πάλι στο ίδιο μοτίβο, οι οποίες μάλιστα είναι και ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για «ζέσταμα» πριν από κάποιο είδος άσκησης, αφού αυξάνουν την αιμάτωση στον μυ, ενώ ταυτόχρονα τον επιμηκύνουν.

Γαστροκνήμιοι (γάμπα)





Προσαγωγοί





Δικέφαλοι Μηριαίοι





Τετρακέφαλοι





Καμπτήρες Ισχίου





Στήθος





Άνω Τραπεζοειδής



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v