Οι ασκήσεις που κάνεις λάθος στο γυμναστήριο

Τα πιο συχνά λάθη που κάνεις στις ασκήσεις του γυμναστηρίου και πώς θα τα διορθώσεις για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα – και λιγότερες ενοχλήσεις.
Οι ασκήσεις που κάνεις λάθος στο γυμναστήριο

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η σωστή τεχνική στις ασκήσεις στο γυμναστήριο είναι δύσκολο πράγμα, ιδιαίτερα αν είσαι αρχάριος. Όμως ακόμα και προχωρημένος να είσαι, είναι πολύ πιθανό σε κάποιες κινήσεις η εκτέλεσή σου να μην είναι η βέλτιστη.

Δες παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ασκήσεων που ίσως κάνεις λάθος και αναλυτικά βίντεο για το πώς θα το διορθώσεις.

Εμπροσθολαίμιες έλξεις τροχαλίας

Μην κάνεις το λάθος να φέρνεις τη λαβή προς τη λεκάνη σου. Αντ’ αυτού, γείρε ελαφρώς προς τα πίσω και φέρ’την με κατεύθυνση προς το στήθος, κρατώντας τους αγκώνες σε μια ελαφριά κλίση προς τα μέσα.



Άρσεις θανάτου

Πολλά είναι τα λάθη που μπορεί να κάνεις εδώ. Θα μείνουμε στα πιο βασικά. Κράτα την σπονδυλική σου στήλη σε ουδέτερη θέση, ενεργοποίησε την πλάτη σου σα να θες να κρατήσεις δύο πορτοκάλια στις μασχάλες σου και ΜΗΝ κοιτάς το ταβάνι. Ο αυχένας σου θα πρέπει να είναι επίσης σε ουδέτερη θέση.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jason and Lauren Pak (@jasonandlaurenpak)



Μονόζυγο

Από τα πιο συχνά λάθη στις έλξεις στο μονόζυγο είναι το υπερβολικό «σφίξιμο» στον αυχένα και η τάση να φέρνεις τους ώμους σου σε έσω στροφή. Προσπάθησε να έχεις τους ώμους μακριά από τα αυτιά κατά την έλξη και το στήθος σου έξω. Αν σε ζορίζει η κίνηση, ξεκίνα με υποβοήθηση στο σχετικό μηχάνημα.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alana Fay (@alanafayy)



Καθίσματα

Φρόντισε τα γόνατά σου να μην κλείνουν προς τα μέσα και κράτα τα στην ίδια ευθεία με τα μεσαία δάχτυλα των ποδιών, ώστε να τα «βλέπουν» σε όλη τη διάρκεια της κίνησης.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jason and Lauren Pak (@jasonandlaurenpak)



Leg extensions

Κατά τη διάρκεια της κίνησης μην σηκώνεις τον γλουτό σου από το κάθισμα. Κράτα τον συνεχώς κάτω, για να μεγιστοποιήσεις την ενεργοποίηση των τετρακεφάλων και να μειώσεις τη συμμετοχή της μέσης στην κίνηση.



Leg Press

Αντίστοιχα και εδώ, πρόσεξε να κρατάς τον γλουτό σου συνέχεια σε επαφή με το κάθισμα. Μην φέρνεις τα πόδια σου τόσο κοντά ώστε η λεκάνη σου να «γυρίσει» προς τα πάνω, γιατί έτσι θα επιβαρύνεις την μέση σου.



Πιέσεις στήθους

Οι αγκώνες σου στις πιέσεις θα πρέπει να σχηματίζουν μια γωνία 45 μοιρών με τη μασχάλη. Μην τους ανοίγεις υπερβολικά, ακόμα και αν αυτό σε κάνει να «νιώθεις» καλύτερα την άσκηση, γιατί τους καταπονείς. Το ίδιο ισχύει και για τα pushups, σκέψου πως το σώμα σου από ψηλά θα πρέπει να φαίνεται σαν «βέλος» και όχι σαν «Τ».

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jason and Lauren Pak (@jasonandlaurenpak)



Κωπηλατική με αλτήρα

Μην «τραβάς» τον αλτήρα με τους δικεφάλους σου. Αντ’ αυτού συγκεντρώσου στο να ξεκινήσεις την κίνηση με την πλάτη, σαν να θες να φέρεις τον αγκώνα προς τις τσέπες σου, κρατώντας τον σε γωνιά 90 μοιρών.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jordan Syatt (@syattfitness)


Back Extension

Γλίτωσε την μέση σου από περιττή ταλαιπωρία, φροντίζοντας σε κάθε επανάληψη να τελειώνεις την κίνηση με το άνω μέρος του σώματός σου να ευθυγραμμίζεται με τα πόδια σου.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jessica (@gunning4fitness)



Γέφυρες σε πάγκο

Έχε τον αυχένα σου «μέσα», σαν να κάνεις διπλοσάγονο, και μην αφήνεις τον θώρακά σου να «ανοίξει» στο ανέβασμα. Επίσης, για να δώσεις ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στους γλουτούς, μην κατεβαίνεις πολύ χαμηλά.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jason and Lauren Pak (@jasonandlaurenpak)


Bulgarian Split Squats

Η ανύψωση του πίσω ποδιού έχει σκοπο΄ τη σταθεροποίηση και όχι την καταπόνηση του αστραγάλου σου. Αποφυγε λοιπόν να το τοποθετείς σε πολύ ψηλό σημείο και χρησιμοποίησε ένα απλό στεπ, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για να εκτελέσεις την κίνηση αποτελεσματικά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v