Διακριτικές ασκήσεις για να γυμναστείς στο γραφείο

Η καθιστική ζωή σε καταστρέφει από κάθε άποψη. Μήπως να κουνηθείς λιγάκι για να ξεσκουριάσεις;
Διακριτικές ασκήσεις για να γυμναστείς στο γραφείο

Ανησυχείς ότι η δουλειά στο γραφείο επηρεάζει την σωματική σου υγεία; Αν ναι, τότε καλά κάνεις. Αν πάλι όχι αγνόησε ό,τι γράφουμε και τα λέμε στον φυσικοθεραπευτή.

Η καθιστική ζωή προκαλεί σημαντικές επιβαρύνσεις στους μυς και σε βάθος χρόνου ευθύνεται για μια σειρά μυοσκελετικών, αλλά και οργανικών παθήσεων (βλ. διαβήτης τύπου ΙΙ).

Τι μπορείς να κάνεις; Σίγουρα όχι να σηκωθείς όρθιος και να αρχίζεις να τρέχεις πάνω κάτω σαν τον τρελό ή να κάνεις καθίσματα και σανίδες έξω από το γραφείο του αφεντικού.

Υπάρχουν πιο διακριτικοί τρόποι για να ξεσκουριάσεις το κορμάκι σου.

Καθιστοί κοιλιακοί

Κάτσε ίσια στην καρέκλα με τη λεκάνη ελαφρώς γερμένη προς τα εμπρός. Τράβα τον αφαλό σου προς τα πάνω και μέσα και σφίξε τους κοιλιακούς σου σαν να ετοιμάζεσαι να φας γροθιά στην κοιλιά από το αφεντικό ή κάποιον εκνευρισμένο συνάδελφο. Κράτα για 10 έως 15 δευτερόλεπτα και μετά χαλάρωσε για μια ή δύο αναπνοές. Επανάλαβε πέντε φορές.

Και άλλοι κοιλιακοί

Έλα μπρος στην καρέκλα έτσι ώστε να κάθεσαι στην άκρη της. Σφίξε τους κοιλιακούς σου και γείρε ελαφρώς προς τα πίσω με ίσια την πλάτη. Μείνε εκεί για 10 έως 15 δευτερόλεπτα. Αν θες να το κάνεις πιο δύσκολο, δοκίμασε να σηκώσεις το ένα πόδι από το έδαφος κάθε φορά. Χαλάρωσε και επανάλαβε πέντε φορές.



Άνοιγμα θώρακα

Το πολύωρο καθισιό σε κάνει να καμπουριάζεις με κίνδυνο να αποκτήσεις ενοχλήσεις σε μέση και αυχένα. Για να ανακουφιστείς κάτσε στην άκρη της καρέκλας, βάλε και τα δύο χέρια πίσω από τον αυχένα σου, και καμπούριασε κλείνοντας τους αγκώνες και μαζεύοντας το πηγούνι στο στήθος. Στη συνέχεια, άνοιξε το στήθος κρατώντας το κεφάλι σου ψηλά και πιέζοντας τις ωμοπλάτες σου προς τα πίσω μέχρι να «κλείσουν». Επανάλαβε για άλλες 10 φορές.



Ενδυνάμωση ωμοπλάτης

Στάσου ευθεία, σαν να ισορροπείς ένα ποτήρι νερό στο κεφάλι σου ή μια κούπα καφέ. Ενεργοποίησε τους κοιλιακούς σου και μετά ένωσε τις ωμοπλάτες σου (σαν να θες να κρατήσεις ένα μολύβι ανάμεσά τους). Χαλάρωσε και επανάλαβε 20 φορές.

Στροφές κορμού

Κάτσε όσο πιο ίσια μπορείς, σκεπτόμενος ότι υπάρχει ένα κορδόνι στην κορυφή του κεφαλιού σου και κάποιος το τραβάει. Πάρε μια βαθιά εισπνοή και στην εκπνοή στρίψε προς τη μία πλευρά. Όσο είσαι στριμμένος (με την καλή έννοια), πάρε πέντε βαθιές αναπνοές, προσπαθώντας να στρίψεις λίγο παραπάνω με κάθε εκπνοή. Επανάλαβε από την άλλη πλευρά.

Άρσεις ποδιών

Στάσου ίσια στην καρέκλα και ίσιωσε το αριστερό σου πόδι έτσι ώστε να είναι παράλληλο με το πάτωμα και κράτα το σε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα. Κάνε το ίδιο με το δεξί. Επανάλαβε με το άλλο πόδι για συνολικά 10 φορές ανά πόδι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v