10 πολύ καλοί λόγοι για να περπατάς κάθε μέρα

Είναι η πλέον ανέξοδη, εύκολη και αποτελεσματική μορφή γυμναστικής. Μην περιμένεις άλλο, έχεις πολλούς λόγους να βγεις τώρα έξω και να περπατήσεις.
10 πολύ καλοί λόγοι για να περπατάς κάθε μέρα
Αποτελεί τον πλέον φυσικό και οικονομικό τρόπο για να βελτιώσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Είναι τόσο απλό, τόσο εύκολο, τόσο άμεσα «προσβάσιμο» και τόσο μα τόσο σημαντικό.

Το περπάτημα δεν θέλει κόπο, θέλει διάθεση να φορέσεις τα παπούτσια σου και να βγεις έξοδο «γράφοντας» βήματα. Πόσα; Ιδανικά μέσα στη μέρα συνίσταται να πλησιάσεις τα 10.000. Αλλά ακόμα και αν δεν κάνεις τόσα δεν πειράζει σε πρώτη φάση.

Ακόμα και μερικά λεπτά περπάτημα την ημέρα έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία σου.

Υγιές μυαλό

Ακόμα και λίγα χιλιόμετρα περπάτημα κάθε μέρα μπορούν να επιβραδύνουν τον εκφυλισμό των νοητικών λειτουργιών και να προστατέψουν τη δομή του εγκεφάλου.

Καλύτερη διάθεση

Το περπάτημα ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνει τις ορμόνες του στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνοντας τη διάθεση. Μάλιστα, άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μετά από τριάντα λεπτά περπάτημα μπορούν να περιμένουν άμεση βελτίωση της διάθεσής τους μετά το τέλος της βόλτας. 

Ποιοτικός ύπνος

Οι καθημερινές βόλτες μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα ύπνου. Χωρίς φάρμακα, χωρίς βότανα.

Υγιή οστά

Όπως κάθε είδος άσκησης, έτσι και το περπάτημα αυξάνει την (καλή) επιβάρυνση σε αρθρώσεις και κόκκαλα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη

Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, το περπάτημα συμβάλει στη δημιουργία μιας μαγικής δυάδας που προλαμβάνει παθήσεις, όπως ο διαβήτης, βοηθώντας  στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Καλύτερη άμυνα

Το περπάτημα αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία συμβάλλουν στον… πόλεμο ενάντια σε καθημερινές επιθέσεις ιών και βακτηρίων και μας κρατούν υγιείς και ενεργούς.

Έλεγχος του βάρους

Το καθημερινό περπάτημα συνδέεται με μειωμένο σωματικό βάρος, μειωμένο λίπος και μικρότερη περιφέρεια μέσης. Μάλιστα ακόμα και ένας περίπατος μπορεί να μειώσει την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών.

Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου

Η άσκηση έχει αντικαρκινικές ιδιότητες γενικά, όμως έρευνα της Αμερικάνικης Εταιρείας Καρκίνου που εστίασε στο περπάτημα βρήκε πως οι γυναίκες που περπατούσαν επτά ή περισσότερες ώρες ανά εβδομάδα είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Γερή καρδιά

Το καθημερινό περπάτημα βοηθά σημαντικά στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και κατ’ επέκταση του θανάτου.

Και καλύτερη… ενεργοποίηση

Ακόμα και 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου και να το επαναφέρουν στην τάξη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v