Να διαλέξω γιόγκα ή πιλάτες;

Αμφότερες δημοφιλείς τεχνικές εκγύμνασης, έχουν κερδίσει τις καρδιές των απανταχού φιτ ανθρώπων που στοχεύουν σε καλύτερη ευλυγισία.
Να διαλέξω γιόγκα ή πιλάτες;
Πάουερ γιόγκα, πιλάτες ριφόρμερ, γιογκαλάτες, χάθα γιόγκα· πολλές οι διαθέσιμες επιλογές που προσφέρουν τα γυμναστήρια, αλλά ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι άπλετος. Ωστόσο, πυλώνες όλων αυτών των παραλλαγών εκγύμνασης είναι η γιόγκα και το πιλάτες. 

Και η γιόγκα και το πιλάτες είναι χαμηλής έντασης προπονήσεις οι οποίες εστιάζουν στη χρήση του σωματικού βάρους. Τα οφέλη είναι τεράστια. Και τα δύο είδη προπονήσεων μπορούν να αυξήσουν τη γενική υγεία και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πιλάτες

Το πιλάτες αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την αποκατάσταση τραυματισμένων στρατιωτών. Ο Pilates έφερε τη μέθοδό του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1923 και αφιερώθηκε στη βελτιστοποίηση των μεθόδων και ασκήσεών του.

Το πιλάτες μπορεί:

Να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή
Να βελτιώσει την ευλυγισία και την στάση του σώματος
Να συνεισφέρει στην καλύτερη ισορροπία
Να μειώσει τους πόνους στις αρθρώσεις
Οι ασκήσεις του πιλάτες επικεντρώνονται σε μικρές κινήσεις οι οποίες απαιτούν τη χρήση μυών της πλάτης και του κορμού. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην ελεγχόμενη αναπνοή σε κάθε έναρξη άσκησης ώστε να γίνει σύσπαση των μυών του πυρήνα. Το πιλάτες μπορεί να γίνει σε mat (στρώμα)  ή σε εξειδικευμένο εξοπλισμό (reformer). Ο εξοπλισμός είναι μοναδικός καθώς χρησιμοποιεί μόνο ελατήρια, μοχλούς και το βάρος σώματος το οποίο παρέχει αντίσταση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πιλάτες μπορεί να είναι ωφέλιμο για τα άτομα με:

Αρθρίτιδα
ακράτεια ούρων
αναπνευστικές διαταραχές
τραυματισμούς στις αρθρώσεις
πόνους στην πλάτη
Γιόγκα

Η ακριβής προέλευση της γιόγκα είναι άγνωστη. Ωστόσο, γυμνάζει τους ανθρώπους τα τελευταία 3.000 χρόνια. Η γιόγκα έχει τις ρίζες της στον σαμανισμό, τον βουδισμό και άλλες ανατολικές θρησκείες. Οι πέντε βάσεις της είναι η α. σωστή χαλάρωση, β. η άσκηση, γ. αναπνοές, δ. διατροφή και γ. η θετική σκέψη και διαλογισμός.

Η ενσυνειδητότητα και η βαθιά αναπνοή είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γιόγκα. Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γιόγκα, η ροή κάποιων συγκεκριμένων στάσεων από τη μία στην άλλη, είναι στάνταρ στις περισσότερες παραλλαγές της γιόγκα. Η γιόγκα μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή γυμναστικής νου-σώματος. Συνδυάζει σωματική δραστηριότητα και διαλογισμό. 

Τα οφέλη της γιόγκα έχουν μελετηθεί εκτενώς. Έτσι, σήμερα, η  η γιόγκα είναι  γνωστό ότι έχει θετικά αποτελέσματα σε:

ανησυχία
κατάθλιψη
πολλαπλή σκλήρυνση
αρθρίτιδα
αναπνευστικά προβλήματα
υψηλή πίεση του αίματος
χρόνιο πόνο
διαβήτη τύπου 2

Ομοιότητες γιόγκα και πιλάτες

Τόσο η γιόγκα όσο και το πιλάτες  μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό. Απαιτούν μόνο τη χρήση ενός στρώματος και μερικά πρόσθετα στηρίγματα όπως ένα μπλοκ ή ένα δαχτυλίδι πιλάτες, εάν το επιθυμείτε.

Και οι δύο τεχνικές επικεντρώνονται στη σωστή χρήση της αναπνοής κατά τη διάρκεια της άσκησης και βασίζονται στη διαφραγματική αναπνοή ή στην αναπνοή βαθιά στην κοιλιά.

Τόσο η γιόγκα όσο και το πιλάτες απαιτούν νοητική συγκέντρωση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Μπορούν επίσης να προσαρμοστούν σε διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Γιόγκα ή Πιλάτες: Ποιο είναι καλύτερο;

Η γιόγκα και το πιλάτες είναι εξαιρετικές μορφές προπονήσεων. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον προπονητή για να αποφασίσει για εσάς.

Πολλές τεχνικές γιόγκα απαιτούν ευλυγισία και κινητικότητα των αρθρώσεων, ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης, των γοφών και των καρπών. Αν και οι περισσότερες στάσεις μπορούν να τροποποιηθούν, ένα άτομο με σοβαρούς περιορισμούς ή πόνους θα δυσκολευτεί στις πιο προχωρημένες τάξεις.

Το πιλάτες, λόγω των ασκήσεων χαμηλής έντασης, αποτελεί εξαιρετική μέθοδο εκγύμνασης για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ή για όσους αναρρώνουν από τραυματισμό. Υπάρχουν πολλές μορφές πιλάτες. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ο τύπος εξοπλισμού που χρησιμοποιείται.

Στις προπονήσεις με εξοπλισμό εφαρμόζονται σχεδόν οι ίδιες κινήσεις με αυτές σε στο ματ, αλλά με πρόσθετη αντίσταση. Το πιλάτες ματ κάνει σχεδόν σε όλους, αλλά μπορεί δυσκολέψουν εκείνους που έχουν μειωμένη ευκινησία ή αδύναμο κορμό.


Το πιλάτες μπορεί να είναι ακριβό και η πρόσβαση σε εξοπλισμό είναι υποχρεωτική για ορισμένες μορφές πιλάτες. Όπως και με τη γιόγκα, το πιλατες μπορεί να τροποποιηθεί, αλλά η σωστή διδασκαλία  του και εκτέλεση των ασκήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή τραυματισμών.

Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v